Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ο Γενικός Γραμματέας για την λαθροϋλοτομία

Σε ευρεία σύσκεψη πουπραγματοποιήθηκε την Τρίτη(20/11/12) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης  ο οποίος ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την εντατικοποίηση των δράσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

 Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί από τις αρχές φθινοπώρου και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνάμεων που διαθέτει η Πολιτεία, σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη να διερευνηθούν πρόσθετες πρακτικές και πολιτικές προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας, στοχευμένες σε δύο άξονες : ο πρώτος αφορά στην άμεση αποτελεσματικότητα των μέτρων και ο δεύτερος στη διαμόρφωση ενός Στρατηγικού σχεδίου για την πρόληψη του φαινομένου.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τον Υπουργό πως οι Δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση και με τη συνεργασία  και των  άλλων εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών της περιοχής, η οποία είχε επιτευχθεί στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στα τέλη Σεπτεμβρίου,   προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και να πατάξουν τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας  και διακίνησης δασικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στην προσπάθεια που καταβάλει η πολιτεία για την πρόληψη της λαθροϋλοτομίας καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να προστατέψουν τα δάση με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα προκειμένου οι ίδιοι να εξασφαλίσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος τις αυξημένες ανάγκες τους σε καυσόξυλα καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιούν για θέρμανση.

Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη  στην Καστοριά  είχε αποφασισθεί:

·      οι Δ/νσεις Δασών να εντατικοποιήσουν και να αυξήσουν τις περιπολίες στα δάση αλλά και στους χώρους συγκέντρωσης και εμπορίας καυσόξυλων ώστε να είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχος καταγγελιών καθώς και ο εντοπισμός και η δίωξη των παραβατών

·      η αστυνομία να αναλάβει ενεργό ρόλο στον εντοπισμό όσων διακινούν και μεταφέρουν παράνομα ξυλεία, προκειμένου σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα

·       το Σ.Δ.Ο.Ε να εντατικοποιήσει τους ελέγχους  για τον εντοπισμό των εμπόρων που πουλούν προϊόντα παράνομης υλοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.