Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γεωργίου Η. Μπούτση με τίτλο «Ανθρώπινα»

Με τίτλο «ανθρώπινα» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα και συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γεωργίου Η. Μπούτση. Το βιβλίο περιέχει, όπως θα διαβάσετε στο σημείωμα του συγγραφέα που ακολουθεί, διηγήματα και ποιήματα, τα οποία αποτελούν κυρίως βιώματά του.

Ο συγγραφέας μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εκδώσει έξι βιβλία {Ασίγαστες φωνές (2010), Σιωπηλές κραυγές (2010), Ανέμελα χρόνια (2011), Αριστοτέλους-Πάροδος 1 (2012), Φωτοσκιάσεις (2013), Ανθρώπινα (2014)}.

Σημείωμα του συγγραφέα

Τα «Ανθρώπινα» είναι ιστορίες με πρωταγωνιστές άτομα με αρετές, αλλά και αδυναμίες, που προσπαθούν με πράξεις και έργα τους να αγγίζουν τις μεγάλες αξίες της εργασίας, του καθήκοντος,  της αγάπης, της πίστης, της οικογένειας, της θυσίας, της αλληλοβοήθειας αλλά και τις δοκιμασίες της μοναξιάς, της αμαρτίας, της απάτης, της φτώχειας, της στέρησης του αδιεξόδου.
Σε γενικές γραμμές οι ιστορίες αυτές προσπαθούν να καταγράψουν τις προσπάθειες του ανθρώπου να κερδίσει μια θέση αξιόλογη μέσα στη κοινωνία τόσο από άποψη οικονομική, όσο και καταξίωση κοινωνική για να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία αυτοδιάκρισης και αυτοβεβαίωσης.
Τα περισσότερα διηγήματα περιέχουν βιώματα του συγγραφέα, που, όντας εκπαιδευτικός επί τριακονταπενταετία και πλέον μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου κομμάτια από τη ζωή του μα και τη ζωή άλλων εκπαιδευτικών, θέλοντας έτσι να τιμήσει το λειτουργό της βασικής εκπαίδευσης των παιδιών, των θεμελίων της όλης παιδείας τους.
Άλλα διηγήματα καταγράφουν σκηνές από τη ζωή των βιοπαλαιστών, των αγροτών, των αστών, που παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι ενέργειες και οι πράξεις τους περιέχουν στοιχεία αξιοπερίεργα και αξιοπρόσεχτα.
‘Όλα όμως δημιουργούν στον αναγνώστη προβληματισμούς, γιατί φέρνουν μηνύματα για το κτίσιμο μιας υγιούς κοινωνίας.
Κοντολογίς τα ανήθικα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη κάποιου δόλιου σκοπού στο τέλος καταρρίπτονται και θριαμβεύει η αλήθεια.
Οι ιστορίες δεν περιέχουν κηρύγματα ευπρεπισμού και ηθικής μα αφήνουν με την πλοκή τους την ελευθερία στον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κάθε διήγημα είναι μια ιστορία ενδιαφέρουσα, όσο ενδιαφέρουσα είναι και η ζωή, έχει αρχή και τέλος και περιεχόμενο παρμένο από την καθημερινότητα και τη ζωή. Η πλοκή του ικανοποιεί την προσδοκία του αναγνώστη για κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Η γλώσσα είναι απλή, λιτή, καθαρή χωρίς πολλά καλολογικά στοιχεία και φιλοσοφικούς στοχασμούς. Κάθε ιστορία διαβάζεται ευχάριστα, γιατί είναι σύντομη χωρίς βερμπαλισμούς και προτάσεις ατέλειωτες.
Τα διηγήματα του βιβλίου είναι δέκα τέσσερα, όσα ακριβώς και ποιήματα που ακολουθούν κάθε διήγημα και στηρίζονται στην ουσία των διηγημάτων. Τα ποιήματα είναι γραμμένα (εναλλάξ) σε ελεύθερο στίχο (επτά) και σε έμμετρο στίχο άλλα επτά. Έτσι προσπαθεί ο συγγραφέας να παντρέψει τα είδη λογοτεχνίας για να ικανοποιήσει τον αναγνώστη.
Και δυο λόγια για τον τίτλο του βιβλίου «Ανθρώπινα». Έτσι ονομάστηκε η συλλογή των διηγημάτων, γιατί ο άνθρωπος είναι ο κυρίαρχος της κοινωνίας που δημιούργησε με τις σκέψεις του, την εργασία του, τις πράξεις του. Αυτός είναι με τα καλά και αγαθά του έργα, αυτός είναι με τις αρνητικές του πράξεις. Αν ο άνθρωπος είχε μόνο θετική στάση προς τη ζωή, τότε η συλλογή αυτή θα είχε τον τίτλο «Ανθρωπινά» και όχι «Ανθρώπινα»

Γεώργιος Η. Μπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.