Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στη λίμνη Γκιστόβα του Γράμου και στην απαρχή του ποταμού Αλιάκμονα

Δείτε τις καταπληκτικές
 φωτογραφίες 
Ο Γράμος, το βουνό, που μαζί με το Βίτσι, ανακαλεί στη μνήμη των παλαιότερων τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα του εμφυλίου, σήμερα είναι ένα βουνό, που χρόνο με το
χρόνο, κερδίζει την αγάπη και την προτίμηση όλο και περισσότερων ορειβατών, φίλων της ορεινής πεζοπορίας, γοητεύει, προκαλεί και προσκαλεί τους λάτρεις των απρόσιτων περιοχών και του μεγάλου υψομέτρου.
Το χωριό Γράμος ( Γράμουστα στα βλάχικα) υψ.1380μ. καταστραμμένο ολοσχερώς στο τέλος του εμφυλίου, έχει ανοικοδομηθεί και κατοικείται εποχικά από κτηνοτρόφους.
Φτάνεις ως εδώ μέσω Νεστορίου και Πεύκου και αποτελεί πια και αφετηρία ορειβατικών εξορμήσεων στις κορυφές της οροσειράς του Γράμου.
Όμως ο Γράμος είναι και ένας απέραντος, μοναδικός βοσκότοπος.
Και δεν είναι μόνο τα πρόβατα τα οποία βόσκουν στα ατελείωτα ορεινά λιβάδια, είναι και οι εκατοντάδες των αγελάδων, οι οποίες βόσκουν ελεύθερα και μακάρια στις πλαγιές και συνθέτουν με την αθώα παρουσία τους πάνω στον καμβά της φύσης, μια απαράμιλλη σε τέχνη και ομορφιά σταυροβελονιά και που ξεδιψούν στα γάργαρα νερά των αυλακιών που αποστραγγίζουν τις πλαγιές και σιγά-σιγά καθώς κατηφορίζουν σμίγουν, αδελφώνουν με άλλα αυλάκια μεγαλύτερα, που και αυτά παρακάτω ανταμώνουν άλλα και όλα μαζί γεννούν τον ποταμό Αλιάκμονα.
Και είναι ένα θαύμα να βλέπεις από ψηλά, πως γεννιέται το ποτάμι.
Είναι επίσης θαυμαστό καθώς ανηφορίζεις όλο και ψηλότερα δοκιμάζοντας τις αντοχές σου, που κόβεται η ανάσα σου, που λυγίζουν τα γόνατα σου και είσαι έτοιμος να λυγίσεις, όλα να ξεχνιούνται, να ανακτώνται οι δυνάμεις σου γιατί μέσα στην ομίχλη, που σε έχει τυλίξει και που σε μια στιγμή αραιώνει, αντικρίζεις μπροστά σου χαμηλότερα από εκεί που έχεις φτάσει, την ακρολιμνιά της Γκιστόβας, τον πρώτο στόχο της προσπάθειάς μας.
Το αεράκι δυναμώνει, η ομίχλη διαλύεται, βγαίνει ο ήλιος και τα μάτια σου, η ψυχή σου γεμίζουν ομορφιά. Ολάκερη η λίμνη Γκιστόβα.
Η ψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας, υψ. 2350μ. μήκος 150μ. πλάτος 50μ.,βάθος απύθμενο (θρύλος).
«Μεγάλος είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου».
Ξεκινάμε για το δεύτερο στόχο, την κορυφή Τσούκα Πέτσικ υψ.2521μ., η ομίχλη όμως πυκνώνει, θαρρείς και μας ζηλεύει και μας στερεί το προνόμιο να απολαύσουμε τον ανοιχτό ορίζοντα, τον αχανή, τον σπαρμένο με κορυφές γεμάτες ιστορικές μνήμες, μας κρύβει την κορυφή, δεν την βλέπουμε, το μονοπάτι είναι ασαφές, η περιοχή άγνωστη σ’ εμάς, η ορατότητα ανύπαρκτη και η σύνεση υπαγορεύει… επιστροφή.
Δεν πειράζει… Σίγουρα μια άλλη φορά.
Γευματίζουμε στον ξενώνα Grammos Lodge.
Ένας υπέροχος ξενώνας, με θέα τις κορυφές, φιλικός, θαυμάσια περιποιημένος, με νόστιμα φαγητά της ώρας.-
21/9/2014
Θανάσης Τραϊανός












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.