Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη τύπου με οσμή… εκλογών παραχώρησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης

Συνέντευξη τύπου με οσμή… εκλογών παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ της Φλώρινας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Π.Ε. Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης. Διαβάστε τι είπε:

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε σας και στις οικογένειες σας, στους Φλωρινιώτες και στις Φλωρινιώτισσες
όπου γης.

  Υγεία και προκοπή σε κάθε σπίτι και αισιοδοξία για το μέλλον.
Η συνέντευξη αυτή διεξάγεται στην κρισιμότερη καμπή για την πατρίδα μας, ιστορικά και πολιτικά.
Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας.
Ψηφοφορία η οποία συνδέθηκε από την αντιπολίτευση με εθνικές εκλογές. Σύρεται κυριολεκτικά η χώρα σε εκλογές από την αδιαλλαξία και από τη σκόπιμη άγνοια του κινδύνου την ώρα που η πατρίδα μας χρειάζεται σταθερότητα.
Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Η Ελλάδα δε χρειάζεται εκλογές. Επειδή συνομιλώ με συναδέλφους μου από όλο το φάσμα, μπορώ να σας πω ότι τον ίδιο προβληματισμό έχουν και πολλοί από αυτούς.
Ας όψεται όμως η καλλιέργεια ενός νοσηρού κλίματος για αποστασίες, χρηματισμούς και άλλα φαιδρά, τα οποία σε τελική ανάλυση δείχνουν ποιος πραγματικά πιέζει τους βουλευτές για να καθοδηγήσει την ψήφο τους.
Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα είναι τεράστια. Τεράστιες και οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται και δεν αμφισβητούνται
Μετά από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης, γυρίζουμε στην ανάπτυξη.
Η ανεργία άρχισε, έστω και οριακά, να κάμπτεται με το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων να γέρνει υπέρ των προσλήψεων.
Για τρίτο χρόνο έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ανοδικά κλιμακούμενο.
Τέλος Φεβρουαρίου βγαίνουμε από τα μνημόνια, διαπραγματευόμαστε το χρέος και διαμορφώνουμε την πιστοληπτική γραμμή που θα είναι το μαξιλάρι ασφαλείας.
Οι θυσίες του Ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. Είναι κρίμα και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Θα είναι τραγικό να γυρίσουμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε τώρα που αρχίζουμε να βλέπουμε φως.
Η χώρα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μία περιπέτεια. Απαιτείται σταθερότητα και ασφάλεια.
Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κουνάει το δάχτυλο και να λέει αλαζονικά ότι θα χορέψει τις αγορές πεντοζάλη αλλά να είστε σίγουροι ότι πριν από εμάς θα τις είχαν χορέψει οι Ρώσοι καλίνκα με τη μπαλαλάικα.
Βλέπουμε όμως τι αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία.
Μια υπερδύναμη του πλανήτη με μεγάλο ορυκτό πλούτο, φυσικό αέριο και πετρέλαια αλλά και με τεράστια στρατιωτική ισχύ.
Σε μία εβδομάδα γκρεμοτσακίστηκε το νόμισμα της και δανείζεται με επιτόκιο 17%, όταν εμείς σήμερα δανειζόμαστε από τους «κακούς» ευρωπαίους εταίρους με 1%.
Ζούμε ώρες ιστορικής ευθύνης. Περιθώρια δεν υπάρχουν.
Ή θα προχωρήσουμε μπροστά και κρατηθούμε όρθιοι ή θα οδηγηθεί η χώρα σε οδυνηρές καταστάσεις. Δεν είναι κινδυνολογία.
Είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας. Δε θέλω να δικαιωθώ, γιατί θα δικαιωθώ, αν αναλάβει ο Συριζα τη διακυβέρνηση της χώρας.
Γιατί θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης να συμβεί το ατύχημα.
Θα δικαιωθώ όμως πάνω στο κουφάρι της Ελλάδας.
Με τις μικρές μου δυνάμεις όσο μπορώ και εγώ θα βάλω ένα λιθαράκι για να μην επιτρέψω να παιχτεί στα ζάρια το μέλλον της χώρας από τους λαϊκιστές και τους εραστές της εξουσίας.

Ας έρθουμε όμως και στα δικά μας. Στα τοπικά ζητήματα.
Ζήσαμε μια πραγματικά δύσκολη τριετία. Ήταν παραπάνω από σαφές το γεγονός ότι η κρίση θα επηρέαζε τον τόπο μας.. Τα αναθέματα έπεσαν εύκολα από όλες τις μεριές. Εύκολη άλλωστε η πολιτική της άρνησης. Δύσκολη η προσπάθεια όμως να κρατηθεί ζωντανός ο τόπος.
Λένε πολλοί για το τι χάσαμε δεν λένε όμως και τι κερδίσαμε.
Μιλάν μάλιστα αυτοί που είχαν τις ευθύνες στις καλές εποχές, που κρατούσαν τη μοίρα του τόπου στα χέρια τους. Στις εποχές των παχιών αγελάδων. Όταν το χρήμα έρεε δεξιά και αριστερά, άφθονο και εγκληματικά ανέλεγκτο.
Να ρωτήσω και εγώ λοιπόν μια φορά.
Τι έγινε στον τόπο μας όταν αυτό το χρήμα έρεε άφθονο;
Ποιο μεγάλο έργο πραγματοποιήθηκε;
Τι έχουμε να θυμόμαστε από τη χρυσή εποχή του πακτωλού των δισεκατομμυρίων;
Τα λίγα που έγιναν ήταν ανάλογα των δυνατοτήτων που εξασφάλιζαν οι χρηματοδοτήσεις και τα κονδύλια;
Έρχονται αυτοί σήμερα να πουν τι έγινε σήμερα. Και όμως σήμερα, μέσα στις μεγαλύτερες αντιξοότητες που πέρασε η χώρα και ο τόπος έγιναν πράγματα και θα τα απαριθμήσω ένα προς ένα.

Ενέργεια.
Τις καλές εποχές έκλεισαν τα ορυχεία της περιοχής. Τώρα στις δύσκολες εποχές ανοίγουν. Μέσα στο 2015 ανοίγει και η Βεύη και το Κλειδί και θα ακολουθήσει το ορυχείο στη Λακκιά.
Η Βεύη υπογράφτηκε και απομένει η κύρωση από τη Βουλή, χωρίς να ξεχνάμε ότι επιδιώκεται παράλληλα η καλύτερη δυνατή λύση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, που αφορούν χρωστούμενα από το ορυχείο Βαρβούτη.
Θυμούνται όλοι την κοροϊδία. Ο Βαρβούτης άνοιγε κάθε φορά από τους επιτήδειους, προεκλογικά.
Στο Κλειδί εξασφαλίστηκαν μετά από πολλά χρόνια, με αγώνες και επιμονή, οι αποζημιώσεις των κατοίκων και έφυγε ένα βάρος από πάνω τους.
Για το ορυχείο της Λακκιάς απαλλοτριώθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι και δε σταματάμε την προσπάθεια για την ολοκλήρωση.
Τα τρία αυτά ορυχεία δημιουργούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας και υπερδιπλάσιες θέσεις έμμεσης εργασίας.
Η μετεγκατάσταση των Αναργύρων είναι νόμος του κράτους. Θυμάστε καλά ότι και τη μετεγκατάσταση την θυμόντουσαν πάντα προεκλογικά.
Ο ΤΑΠ. Ο αδριατικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου. Είχα δηλώσει ότι θα δημιουργηθεί κόμβος στη Δυτική Μακεδονία για να πάρουν παροχές οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Αυτό που είπα ισχύει στο ακέραιο. Και ήμουν πολύ προσεκτικός.
Μίλησα για κόμβο στη Δ.Μ. χωρίς να προσδιορίσω περιοχή γιατί όπως είναι πολύ φυσικό αυτό θα καθοριστεί από τις εταιρίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει η δυνατότητας κάλυψης όλης της περιφέρειας. Η εταιρία επέλεξε τους δύο κόμβους για να κάνει τη σύνδεση με το Ελληνικό δίκτυο. Η Ελληνική κυβέρνηση θα προκρίνει 3 κόμβους και ο ένας θα είναι της Δυτικής Μακεδονίας, ρητά και κατηγορηματικά.

Παιδεία.
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολών δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τις περιοχές όπου υπήρχαν ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το τμήμα βαλκανικών σπουδών έφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα έδωσα μάχη για να μείνει η σχολή καλών τεχνών. Γνωρίζουν οι άνθρωποι της σχολής τι έχω κάνει γι΄ αυτό το τμήμα. Θα πουν βέβαια πολλοί ¨αυτό έλειπε να φύγει και αυτό το τμήμα¨. Δικαιολογημένα το λένε. Δεν είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα και τα δικά μας επιχειρήματα δεν είναι και επιχειρήματα αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Διαφορετικά δεν θα συζητούσαμε. Από εκεί και πέρα δημιουργήθηκαν τέσσερις κατευθύνσεις στο ΤΕΙ για την ισχυροποίηση του.
Μόλις πριν λίγες ημέρες κατέθεσα τροπολογία για την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο ορίζει τη διενέργεια διαδικασιών για την εκλογή Πρύτανη και Συγκλήτου μέσα σε ένα μήνα. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός. Το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Δ.Μ. είναι μία μεγάλη κατάκτηση, ένα μεγάλο γεγονός για την περιοχή. Είναι η ισχυροποίηση που εξασφαλίζει την πορεία και κλείνει το δρόμο της αβεβαιότητας.
Να γυρίσω όμως πίσω στο Βαλκανικών Σπουδών. Από αυτήν την εξέλιξη θα στενοχωρηθούν κάποιοι. Έχω μάθει να λέω αλήθειες και αυτό που θα σας πω είναι αλήθεια. Δεν ήμασταν όλοι μαζί στη μάχη για να μη φύγει το τμήμα. Τώρα οι καθηγητές του θα χτυπάν το κεφάλι τους γιατί εκεί που είναι τώρα χάνονται ενώ εδώ τα νέα δεδομένα ικανοποιούν τους λόγους για τους οποίους ήθελαν να φύγουν.   
Ιδρύθηκε στη Φλώρινα εσπερινό λύκειο. Ένα ακόμα πάγιο αίτημα ικανοποιήθηκε. Στα ΙΕΚ Φλώρινας και Αμυνταίου έγιναν πολλά καινούργια τμήματα για να παρέχουν εξειδίκευση σε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων. Στο Αμύνταιο ιδρύθηκε Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης και οι εγγραφές στα ΙΕΚ και ΣΕΚ, η μεγάλη ζήτηση, αποδεικνύουν την επιτυχία και βέβαια τη χρησιμότητα του θεσμού.

Στις υποδομές, αφού ξεπεράστηκε το θέμα με τον δανειοθάλαμο που οδήγησε το έργο σε ένα χρόνο καθυστέρηση και κινδύνεψε να χαθεί, ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Νίκη – Φλώρινα και παραδίδεται για να συνεχίσουμε με το κομμάτι Φλώρινα – Πτολεμαίδα και έτσι να αποκτήσουμε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Η μελέτη παραδίδεται, θα πάει για έλεγχο στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και παράλληλα πρέπει να γίνει η ένταξη στα έργα του Ταμείο Συνοχής.
Βέβαια αυτοί που προκάλεσαν το θέμα του δανειοθαλάμου αργότερα έγιναν τιμητές του έργου και έκοβαν περιχαρείς κορδέλες εγκαινίων. Ο κόσμος βλέπει όμως και καταλαβαίνει όσο και αν κάποιοι επιμένουν να τους περνάν για κουτούς.
Επαναλαμβάνω και ρωτώ. Ποιος μεγάλος οδικός άξονας κατασκευάστηκε την εποχή που έρεε το χρήμα; Όταν σχεδιάστηκε η Εγνατία και ξεκίνησε η κατασκευή της;
Έγινε όμως τώρα. Στα πέτρινα χρόνια.
Άλλο τώρα μεγάλο έργο υποδομής. Το είχα αποκαλέσει φάντασμα.
Και αυτό ξεκινούσε προεκλογικά και σταματούσε την επομένη. Το φράγμα της Τριανταφυλλιάς που δεν ολοκληρώθηκε την εποχές που δέναν τα σκυλιά με λουκάνικα και παραδίδεται τώρα στα δύσκολα.
Παράλληλα αποζημιώνονται και οι ιδιοκτήτες των περιοχών που απαλλοτριώθηκαν ύστερα από πολλά χρόνια.

Το πετρέλαιο θέρμανσης. Σήμερα η τιμή του με την επιδότηση είναι στα 57 λεπτά. Εγώ δεν βγήκα σε κανένα μπαλκόνι να τάζω τα ανέφικτα και τα τζάμπα. Τον αγώνα μου τον δίνω μέσα στο περιβάλλον που ζω και με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεν βρίσκομαι σε άλλο κόσμο και κυρίως δεν υπόσχομαι για να εκμεταλλεύομαι ανάγκες.

Το στρατόπεδο Αμυνταίου διασώθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Δεν έβγαλα από έξω την ουρά μου. Εκεί ήμουν μπροστά στην πύλη με όλους εσάς και ευελπιστώ σε κάτι περισσότερο αλλά δεν είμαι έτοιμος ακόμα για ανακοινώσεις.

Υγεία, νοσοκομείο, ΚΑΦΚΑ.
Κάθε μέρα δίνουμε αγώνα για το νοσοκομείο. Με τα μέσα που έχουμε το τονίζω. Παλεύουμε για την τρίτη βάρδια της μονάδας τεχνητού νεφρού με εάνα ακόμα επικουρικό ιατρό παρά τα προβλήματα που προκύπτουν και τις διαφωνίες μας πολλές φορές αλλά όλοι ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία.
Δόθηκε η δυνατότητα για τριετή θητεία των επικουρικών ιατρών στο νοσοκομείο μας από τον ένα χρόνο που ίσχυε, αφού αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο και εντάχθηκε η Φλώρινα στις δυσπρόσιτες περιοχές.
Το ΚΑΦΚΑ και το ΚΕΦΙΑΠ εντάχθηκαν στο ΕΣΥ για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους.
Έρχονται στο νοσοκομείο 4 νέοι ιατροί και αφού δε γίνονται διορισμοί δρομολογώ μετατάξεις νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αναζητούνται οι λύσεις δηλαδή και με λύσεις εκ των έσω.

Στην γεωργοκτηνοτροφία θεσμοθετήσαμε την ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα.
Με τροπολογία που κατέθεσα η επιστροφή της α΄ δόσης των νέων αγροτών δε θα γίνει και έφυγε ένας βραχνάς.
Με τη νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις θα οδηγηθούν σταδιακά στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που παράγουν προϊόν. Μέχρι σήμερα είτε ήσουν επαγγελματίας αγρότης είτε παρήγαγες η επιδότηση ήταν ίδια σε όλους με αποτέλεσμα να την αποδυνάμωση του επαγγέλματος και κατ΄ επέκταση της γεωργοκτηνοτροφίας.
Λύθηκε άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό των αποκαλυφθεισών εκτάσεων της Βεγορίτιδας και βρίσκουμε τη λύση για τις καταπατηθείσες των Πετρών Αμυνταίου στη μεριά του Αγίου Παντελεήμονα.
Το ζήτημα με το πρόγραμμα δασώσεων προχωράει καλά και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την περίφημη ΚΥΑ.
Με τροπολογία που κατέθεσα πριν από μία εβδομάδα και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση λύνεται το πρόβλημα της απαγόρευσης της αλιείας στις λίμνες μας που είχε οδηγήσει σε απόγνωση τους επαγγελματίες ψαράδες και τις οικογένειες τους.

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον ενισχύθηκε σημαντικά και το βλέπουμε από τα έργα που γίνονται στις κατοικίες. Έχουν πιστωθεί επιπλέον χρήματα και για τα δημόσια κτίρια για να θωρακίσουμε για να μπορέσουν οι Δήμοι να θωρακίσουν ενεργειακά τα σχολεία.

Για τα τεκταινόμενα στο Δήμο δε θα πω πολλά πράγματα. Θα σας απασχολήσω σε ξεχωριστή συνέντευξη της δημοτικής παράταξης.
Για την τηλεθέρμανση θα ζητήσω εγγράφως ενημέρωση από τον Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί με απασχολεί το θέμα της ίδιας συμμετοχής του Δήμου και θα καταθέσω πρόταση για να αιτηθεί ο Δήμος τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015. Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα για τους Δήμους που δεν είχαν υποβάλλει αίτηση και δεν είχαν μπει στο πρόγραμμα.
Επίσης ένα έργο 200.000 ευρώ θα υλοποιηθεί για τα γήπεδα του ΔΑΚ  από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι πολλά έχουν να γίνουν ακόμα και δεν αφορά ένα πρόσωπο. Αφορά όλους τους φορείς και εναπόκειται το αποτέλεσμα στη συνεργασία. Τη συνεργασία αυτήν την επιδιώκω για το καλό του τόπου που δε φταίει σε τίποτα να πληρώνει προσωπικές εμπάθειες και σκοπιμότητες.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.