Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος παραχώρησε συνέντευξη τύπου σχετικά με τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ελισάβετ Παναγιωτίδου και του ειδικού συνεργάτη κ. Παντελή Πηλείδη.
  Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπίρος συνεχάρη όλους τους υποψηφίους για τον έντιμο αγώνα που έδωσαν κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τονίζοντας ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους εκλεγμένους βουλευτές σε όλα τα επίπεδα για το καλό της Π.Ε. Φλώρινας. Συνεχάρη τη νέα κυβέρνηση για την εκλογή της και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει και που αφορούν στον Νομό Φλώρινας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το σχέδιο για το ξεπούλημα της περιουσίας του Νομού δεν θα υλοποιηθεί και ότι ο σχεδιασμός και οι στόχοι της νέας περιφερειακής αρχής για την επόμενη πενταετία θα αντιμετωπιστούν θετικά από τους κυβερνώντες.
  Αναφέρθηκε αναλυτικά στις τέσσερις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα με στόχο την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στην Π.Ε. Φλώρινας. 
  Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπίρος συναντήθηκε με τον υπεύθυνο της Δ.Ε.Η. για την απόδοση του ειδικού αναπτυξιακού πόρου, Διευθυντή κ. Νικόλαο Γαλίτη, σχετικά με την αξιοποίηση του πόρου για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη στην τοπική οικονομία. Μέσω του πόρου θα χρηματοδοτηθεί και το έργο της Τηλεθέρμανσης καθώς στόχος της Π.Ε. Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας είναι η υλοποίησή του μέχρι το 2017.
  Έγινε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής της Δ.Ε.Η., κ. Ιωάννη Κοπανάκη, σχετικά με θέματα που αφορούν τις μονάδες της Π.Ε. Φλώρινας, τη διαχείριση των ορυχείων της περιοχής, την επιλογή σημείου στην περιοχή του Αμυνταίου για την κατασκευή του υποσταθμού του αγωγού TAP και την υδροδότηση των Τ.Κ. του πρώην Δήμου Μελίτης μέσω του φράγματος της Παπαδιάς, έργο το οποίο θα υλοποιηθεί από τη Δ.Ε.Η. χωρίς χρηματική επιβάρυνση της Π.Ε. Φλώρινας ή του Δήμου Φλώρινας.
  Σε συνάντηση με τη Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Κόρκα Ελένη, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Φλώρινας και αποφασίστηκε να υπάρξει γενικότερος σχεδιασμός για την ανάδειξη των ευρημάτων, ενώ τέθηκε το θέμα δημιουργίας μουσείου στην περιοχή του Αμυνταίου για την περιοδική έκθεσή τους. Ο κ. Μπίρος πληροφορήθηκε ότι θα γίνει πρόσληψη περίπου 1400 εργαζομένων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και ότι υπάρχει ελπίδα να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν σχέση με τις επισκευές αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Π.Ε. Φλώρινας και υπήρξε διαβεβαίωση για συνεχή επικοινωνία με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό του προγράμματος που αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους στις λεκάνες της Φλώρινας, του Αμυνταίου και των Πρεσπών.
  Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη, όπου κατατέθηκε συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με τη διαχείριση των λιμνών Πετρών και Βεγορίτιδας, συζητήθηκε το έργο της υδροδότησης της πόλης του Αμυνταίου από το φράγμα της Περικοπής και των Ασπρογείων, το έργο του αρδευτικού της Χειμαδίτιδας και η αντικατάσταση του αρδευτικού του Λιμνοχωρίου. Ο κ. Μπίρος τόνισε ότι το Υπουργείο βλέπει πολύ θετικά τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και εξέφρασε την πεποίθησή του για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  Κλείνοντας, δήλωσε ότι ο γενικότερος σχεδιασμός που έχει γίνει με τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες της Π.Ε. Φλώρινας έχει στόχο να βγάλει τη Φλώρινα από την απομόνωση και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που θα δρομολογήσουν μια αναπτυξιακή πορεία και θα έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική ευμάρεια των πολιτών της περιοχής.
  Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι βασικά ζητήματα τα οποία θα θέσει προς συζήτηση σε πιθανή επερχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα και η δημιουργία της δεύτερης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης.
  Από την πλευρά της, η κ. Παναγιωτίδου, ερωτώμενη σχετικά με την πρόσφατη κατολίσθηση στην Τ.Κ. Αχλάδας, αναφέρθηκε στις συνεχείς επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή από κλιμάκια της Π.Ε. Φλώρινας για την εξακρίβωση των αιτιών της κατολίσθησης, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Π.Ε. Φλώρινας έχει δοθεί εντολή αλλαγής της κοίτης του ποταμού και περίφραξης του χώρου προς αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών. Σχετικά με τις αποθέσεις στις οποίες έγινε η κατολίσθηση έκανε λόγο για μακροχρόνια αμέλεια, είτε από πλευράς της Δ.Ε.Η., είτε από πλευράς του εργολάβου που ανέλαβε το ορυχείο, ως προς τη δημιουργία επιπέδων ασφαλείας και τη διασφάλιση της αποτροπής τέτοιων φαινομένων. Ανέφερε ότι μετά από πιέσεις της Π.Ε. Φλώρινας, η εταιρεία έδωσε διαβεβαίωση ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Δ.Ε.Η. ως προς τη δημιουργία επιπέδων ασφαλείας και ελάφρυνσης του χώρου των αποθέσεων, εξέλιξη η οποία θα παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Φλώρινας. Τόνισε ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τις αποθέσεις των ορυχείων, προσθέτοντας ότι η διενέργεια ελέγχου σχετικά με φαινόμενα κατολισθήσεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Μεταλλείων, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στους χώρους της εξορυκτικής δραστηριότητας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εμείς, και προεκλογικά ως συνδυασμός αλλά και τώρα στο ενεργειακό σχέδιο που έχει κατατεθεί στην εκτελεστική επιτροπή του συνδυασμού, ζητάμε επανειλημμένως να υπάρχει κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή μας. Στην προκειμένη περίπτωση, αναγγέλθηκε το συμβάν στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, η οποία όμως παρουσιάζει μια ανεξήγητη δυσκολία στο να έρχεται στους χώρους της εξορυκτικής δραστηριότητας και να διενεργεί τους προβλεπόμενους από τον νόμο ελέγχους. Ως περιφερειακή ενότητα, αποστείλαμε έγγραφο και πραγματοποιήσαμε πολλαπλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπεύθυνους οι οποίοι επικαλούνται το πρόβλημα της μετακίνησης, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πίστωση για να καλυφθούν τα έξοδα της μεταφοράς τους και δεν υπάρχει επίσης εντολή της προϊστάμενης αρχής, που όλως παραδόξως είναι η Ειδική Διεύθυνση Υδάτων, προκειμένου να μετακινούνται στους χώρους και να διενεργούν ελέγχους.». Κλείνοντας, έκανε εκτενή αναφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Αχλάδας.
  Μετά το πέρας της συνέντευξης, ο κ. Μπίρος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία μεταφοράς των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας στον τρίτο όροφο της Π.Ε. Φλώρινας. Όπως είπε: «Αυτό είναι ενδεικτικό του τρόπου που σκεφτόμαστε αλλά και της συνεργασίας που έχουμε με τον Δήμο με στόχο την καλύτερη και οικονομικότερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας.».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.