Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Yoga για αθλητές

Γράφει η Άρτεμις Πιπερίδου*

Πολλοί άνθρωποι με το που ακούνε την λέξη γιόγκα, ο νους τους πηγαίνει κατευθείαν στην χαλάρωση. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το ξανασκεφτούνε. Μία από τις πολλές έννοιες της γιόγκα, είναι η εξής:
Γιόγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο συνδυάζει αρμονικά την άσκηση του σώματος και την ηρεμία του νου. Το να εισάγει κάποιος την γιόγκα στην καθημερινότητα του έχει πολλά οφέλη όπως: αύξηση της ευλυγισίας και της δύναμης, αποσυμπίεση των αρθρώσεων, βελτίωση της στάσης του σώματος, βελτίωση της λειτουργίας όλων των ζωτικών οργάνων, ηρεμία του νου, αποτοξίνωση του σώματος, πρόληψη της γήρανσης, μείωση του άγχους και πολλά άλλα.Έτσι λοιπόν, είναι αναγκαίο για τους αθλητές οποιουδήποτε σπορ, να προσθέσουν την πρακτική της γιόγκα συμπληρωματικά στην προπόνησή τους. Μ’αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε πολλά επίπεδα. Με το να ασκείται κάποιος μόνο σε ένα είδος ενός αθλήματος, δημιουργούνται πολλές φορές ανισορροπίες στον οργανισμό και στα σώματα των αθλητών. Πολλές φορές αναπτύσσονται και γυμνάζονται συγκεκριμένες ομάδες μυών, ενώ παραμελούνται κάποιες άλλες. Κάποιες μυϊκές ομάδες του σώματος είναι πιο δυνατές, ενώ κάποιες άλλες πιο αδύναμες και κυρίως πιο δύσκαμπτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισορροπίες στο σώμα του εκάστοτε αθλητή. Εδώ λοιπόν έρχεται η πρακτική της γιόγκα να γυμνάσει, να διορθώσει και να ωφελήσει γενικότερα τους αθλητές κάθε αγωνίσματος.Είτε κάποιος είναι ποδοσφαιριστής, σκιέρ ή αθλητής του στίβου, η γιόγκα έχει να προσφέρει ένα δυνατό στοιχείο για την κορυφαία απόδοση στο σπορ της επιλογής του καθενός : η σχέση του σώματος και του νου. Πολλά λοιπόν τα πλεονεκτήματα της γιόγκα στον αθλητισμό:

·         Αύξηση της δύναμης: στην γιόγκα χρησιμοποιούμε το ίδιο μας το βάρος. Γυμναζόμαστε ενιαία, συμμετέχουν δηλαδή όλοι οι μύες του σώματός μας σαν μια ενιαία μονάδα. Έτσι αυξάνεται η συνολική μας δύναμη και όχι μεμονωμένες.
·         Βελτίωση της ισορροπίας: βασικό στοιχείο κάθε αθλήματος είναι η ισορροπία. Μέσω των ασκήσεων της γιόγκα έρχεται η ισορροπία, αφού για να εκτελέσει κανείς τις στάσεις της γιόγκα, χρειάζεται να βρει το κέντρο του, δηλαδή την ισορροπία του.
·         Βελτίωση της ευλυγισίας: μέσω των στάσεων της γιόγκα άλλοι μύες διατείνονται, ενώ κάποιοι άλλοι συστέλλονται. Με το να έχουμε ευλύγιστους μύες, αποφεύγουμε την καταπόνηση και τους τραυματισμούς και αυξάνουμε τον εύρος των κινήσεων.
·         Αύξηση της συγκέντρωσης του νου: τα περισσότερα αθλήματα απαιτούν καθαρό μυαλό για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Η γιόγκα μας βοηθάει στο να είμαστε στο δικό μας παρόν, μέσω της εξάσκησης του σώματος και της αναπνοής. Εστιάζει κανείς δηλαδή στο στόχο του και στην στιγμή.
·         Μείωση του άγχους: η γιόγκα βοηθάει τον ασκούμενο να αναπνέει καλύτερα και πιο βαθιά. Ο αθλητής αποκτά επίγνωση της αναπνοής του και μέσω κάποιων τεχνικών αναπνοής βοηθά τον ίδιο του τον εαυτό να μάθει να ελέγχει το άγχος του. Έτσι, εστιάζει και συγκεντρώνεται στον στόχο του χωρίς να τον νοιάζει απαραιτήτως το αποτέλεσμα.
·         Προαγωγή της ευγενής άμιλλας: μέσω της πρακτικής στην γιόγκα επιτυγχάνεται η άρρηκτη σύνδεση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Η γιόγκα προάγει την μη-βία, την ειρήνη, την αγάπη. Πετυχαίνεται μία εσωτερίκευση όπου μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας. Έτσι ο συναγωνισμός είναι ένα θετικό αποτέλεσμα αφού ο κάθε αθλητής σέβεται και εκτιμάει τους αντιπάλους του.

Οι περισσότεροι αθλητές βλέπουν την πρακτική της γιόγκα σαν ένα απλό stretching. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο τέλος κάθε πρακτικής ακολουθεί η ώρα της χαλάρωσης. Αυτή είναι η στιγμή που ο κάθε αθλητής έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό(είναι η δική του στιγμή).Εκτός του ότι ο κάθε υγιής αθλητής έχει οφέλη από την γιόγκα, οφέλη μπορεί να αποκομίσει και ένας αθλητής που υπέστη κάποιον τραυματισμό. Συν όλα τα προηγούμενα, η γιόγκα μπορεί να λειτουργήσει ΚΑΙ θεραπευτικά αφού όλη η πρακτική γίνεται με επίγνωση και συνειδητότητα.Τέλος, σε κάθε περίπτωση η γιόγκα βοηθά τον αθλητή να μάθει και να αγαπήσει το σώμα του, συνειδητοποιώντας τα όριά του και ξεπερνώντας αυτά σιγά σιγά.Αποκτά τον πλήρη έλεγχο του σώματος και του νού του και γίνεται ο ίδιος το μέσο προς την επίτευξη των προσωπικών του στόχων.-

*Η Άρτεμις Πιπερίδου είναι γυμνάστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.