Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Η εμμονή με την καθαριότητα και η μικροβιοφοβία

Κάθε άνθρωπος ως προς το να προσέχει ιδιαίτερα και καθημερινά την καθαριότητα του σπιτιού του είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της απόλυτης  υγιεινής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις  η καθαριότητα «ρίχνει σκιά» στις καθημερινές δραστηριότητες μας, αν συμβαίνει αυτό, τότε η καθαριότητα μετατρέπεται σε εμμονή.
Η απόλυτη εμμονή στην καθαριότητα δηλώνει σημάδια μικροβιοφοβίας, αν συμβαίνει αυτό τότε τα άτομα αυτά έχουν μια «εξάρτηση» από τα μικρόβια, αυτοί λέγονται μικροβιοφοβικοί, σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα αυτά το απολαμβάνουν, νοιώθουν καθαροί και απαλλαγμένοι από τα μικρόβια, νοιώθουν ασφαλείς!
Σε άλλες περιπτώσει γίνεται μαρτύριο εξ αιτίας του εμφανή φόβου τους για τα μικρόβια, πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθούν από τα μικρόβια που απρόσκλητα μπαίνουν στην ζωή τους.
Θέτουν κανόνες οι ίδιοι, αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή, κυρίως τις χειραψίες, δεν αγγίζουν εύκολα πράγματα ή αντικείμενα ξένα και ανοίγουν τις πόρτες με τον αγγόνα ή το πόδι τους, όλα αυτά από τον φόβο να μην «κολλήσουν» ή μολυνθούν.
Ο μικροβιοφοβικός όταν πιστεύει ότι έχει μολυνθεί νιώθει ότι έχει πάθει κρίση πανικού έχει ζάλη, τρέμουλο, ιδρώτα, ταχυπαλμία, πόνους στο στήθος  και ναυτία.
Ο μικροβιοφοβία μπορεί να προκληθεί ορισμένες φορές χωρίς ουσιαστικό λόγο ή ένα περιστατικό που τους μεταδόθηκε το μικρόβιο με αποτέλεσμα να νοσήσουν και έκτοτε να έχουν ιδιαίτερη εμμονή με την καθαριότητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τα μικρόβια, άλλοι το δείχνουν εμφανώς άλλοι όχι, και στις δυο περιπτώσεις προκαλείται αλλαγή στην ζωή τους, αποκτούν συνήθεις ρουτίνας με σκοπό την απόλυτη καθαριότητα.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της μικροβιοφοβίας, ο σημαντικότερος κατ’ εμέ είναι η μέθοδος της σταδιακής έκθεσης, το άτομο «εκθέτεται» σταδιακά στα μικρόβια πάντα σε απόλυτα ελεγχόμενες καταστάσεις, στην πορεία σε πραγματικές καταστάσεις της καθημερινής ζωής .
Ο χρόνος μπορεί να είναι βραχύς ή μακρύς, αυτό εξαρτάται από το στάδιο της μικροβιοφοβίας, σε κάθε περίπτωση όμως η μικροβιοφοβία δεν είναι το μείζον για μια καλή σχέση τόσο με το σύντροφο όσο και με την οικογένεια, αντίθετα πολλούς ικανοποιεί η απόλυτη καθαριότητα που χαρακτηρίζει τα άτομα αυτά!
 
Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.