Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων παράρτ. Δυτ. Μακεδονίας ΣΕΚ για τις δομές υποστήριξης γυναικών στη Δυτική Μακεδονία



Για  τη συνέχιση λειτουργίας των δομών υποστήριξης γυναικών στη Δυτική Μακεδονία
Σε μία περίοδο κατά την οποία η πολυεπίπεδη κρίση της ελληνικής κοινωνίας αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στις ανθρώπινες σχέσεις, η λειτουργία υποστηρικτικών δομών χρειάζεται να αποτελεί βασική προτεραιότητα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δημιουργία τα τελευταία χρόνια του Πανελλήνιου Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Έμφυλης Βίας από τη  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους κάλυψε ένα σημαντικότατο κενό, υποστηρίζοντας μεγάλο αριθμό γυναικών στο μικρό έως σήμερα διάστημα λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του Δικτύου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν τρία Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καστοριά, καθώς και ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών στην περιοχή της Κοζάνης.
Σήμερα, ωστόσο, ανησυχούμε έντονα, δεδομένου ότι μαθαίνουμε πως απειλείται η λειτουργία των συγκεκριμένων δομών της Περιφέρειάς μας, καθώς δεν εξασφαλίστηκε μέχρι στιγμής η χρηματοδότησή τους, σε αντίθεση με ό,τι φαίνεται να ισχύει για τις αντίστοιχες δομές των άλλων 12 Περιφερειών.  
Σε μια χώρα όπου κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες (οι 653 από τους συντρόφους τους), εκ των οποίων οι 218 κακοποιούνται και σεξουαλικά, σε μια χώρα όπου κάθε μήνα δολοφονούνται από τους συζύγους/συντρόφους τους περισσότερες από μία γυναίκες, δεν επιτρέπεται να κλείνουν δομές σαν αυτές. Χρειάζεται να παραμείνουν ανοιχτές στο σύνολό τους, όχι μόνο επειδή αποτελεί συμβατική μας υποχρέωση (με βάση την Οδηγία 2012/29/ΕΕ και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που η χώρα μας ετοιμάζεται να επικυρώσει), αλλά και γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη διατήρησή τους.
Έχοντας γνώση του σημαντικού έργου που προσφέρουν οι δομές αυτές και ανησυχώντας για την εξέλιξη των περιστατικών που ήδη διαχειρίζονται, όσο και εκείνων που συνεχώς ανακύπτουν, ζητούμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς να καταβάλουν άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων και του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.-

Κοζάνη, 19-4-2016
Η Πρόεδρος                                                                    Η Γεν. Γραμματέας
Αναστασία Πάτσιου                                                             Άννα Μπαφίτη
Επικοινωνία :sek.dyma@gmail.com
Facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
                       ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.