Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ο Αμυνταιώτες γιόρτασαν μαζικά τα φετινά Τσιριβάρβαρα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Και φέτος οι Αμυνταιώτες γιόρτασαν χθες-βοηθούντος και του καιρού-  τα Τσιριβάρβαρα, το έθιμο δηλαδή του ανάματος των φωτιών, παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας.*

Η κεντρική φωτιά του δήμου άναψε στις 09.00μ.μ., στην αλάνα (έναντι Συρίλλα)  παρουσία της δημοτικής Αρχής, επισήμων και πλήθους κόσμου.
Το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του «Αμύντα» άρχισε το χορό , ο οποίος λίγο αργότερα  γενικεύτηκε με την συμμετοχή των παρισταμένων.
Πλούσια και εκλεκτά ήταν τα εδέσματα τα οποία προσφέρθηκαν τη βραδιά αυτή από τους συλλόγους του δήμου Αμυνταίου οι οποίοι ήταν:
Σύλλογος Γυναικών Αμυνταίου
Σύλλογος Γυναικών Αετού
Σύλλογος Ποντίων Αμυνταίου & Περιχώρων
Σύλλογος Κρητών
Ε.Σ. Αμύντας Αμυνταίου
Αθλητικός  Πολιτιστικός Σύλλογος Αίαντας Αμυνταίου.
Ο δήμος Αμυνταίου πρόσφερε φασολάδα, κρασί και λουκουμάδες.
Στην κεντρική φωτιά έδωσαν το παρόν τους  η Γενική Γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Πέτη Πέρκα, Οι βουλευτές της Π.Ε. Φλώρινας Κώστας Σέλτσας  και Γιάννης Αντωνιάδης και ο δήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου Καραβά Κύπρου Ιωάννης  Παπαϊωάννου.
Οι φωτιές που άναψαν χθες στο Αμύνταιο ήταν πολλές. Ο lexovitis επισκέφθηκε ακόμη δύο  αυτή που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Πίνδου & Δομίνικου Θεοτοκοπούλου και αυτή  στην συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου & Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Και του χρόνου…

*Λίγα λόγια για το έθιμο:

Τσίριβάρβαρα

Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη. Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας οι κάτοικοι μαζεύουν προσανάμματα και ξύλα στο κέντρο της γειτονιάς και στοιβάζουν σε μορφή πυραμίδας, ώστε το βράδυ που θα τα ανάψουν να έχουν τη ψηλότερη φωτιά. Τη στιγμή που ανάβει η φωτιά τους, όλοι μαζί αναφωνούν «τσίρι-τσίρι βάρβαρα» κι αρχίζει το γλέντι.
Ο κόσμος μαζεύεται γύρω από τη φωτιά, πίνοντας, τρώγοντας και χορεύοντας με μουσική, που παίζει τοπικούς σκοπούς με χάλκινα πνευστά, ώσπου να ξημερώσει σε μια ιδιότυπη ολονυκτία. Το έθιμο έχει Ρωμαϊκές καταβολές, που σύμφωνα με αυτές συμβολίζει τη νίκη πάνω στη φωτιά, την ευχή να πάει καλά η χρονιά, την επιθυμία να εξαλειφθούν τα κακά πνεύματα, η χριστιανική εκδοχή όμως θέλει το έθιμο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Ο Δήμος Αμυνταίου αναβιώνει το έθιμο με το άναμμα της κεντρικής φωτιάς στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι του Δήμου προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα, τοπικό κρασί, τσίπουρο και εδέσματα.-

Πηγή: Ιστοσελίδα δήμου Αμυνταίου

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.