Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Το λιμάνι της ξηράς

Γράφει ο Δημήτριος Τοπάλης
            Το ότι η Καστοριά είναι μια απίθανη και πανέμορφη πόλη είναι σε όλους γνωστό. Το ότι οι κάτοικοί της με την εργατικότητά
τους κατάφεραν κάποτε να κάνουν το Νομό Καστοριάς τον πλουσιότερο Νομό της Ελλάδας, μια φοβερή κυψέλη παραγωγικότητας, είναι επίσης γνωστό. Το ότι η Καστοριά διαθέτει ΤΟ ΝΤΟΛΤΣΟ, ΤΗ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ, ΤΟ ΤΣΑΡΣΙ, ΤΗΝ ΚΟΥΜΠΕΛΙΔΙΚΗ και πολλές ακόμη υπέροχες περιοχές είναι πράγματι  γνωστό σ’ όλους τους Έλληνες.
          Έχει βέβαια και πολλές ΑΡΚΟΥΔΕΣ μια και το Βίτσι είναι ένας βιότοπος κατάλληλος για την επιβίωσή τους. Στην Καστοριά επίσης βρίσκεται και ο Γράμμος (Μεγάλη και μικρή Αρένα, Μπουχέτσι κ.λ.π.) για να συμπληρώσει τους χώρους συντριβής των κομμουνιστών το 1949.
          Τώρα τελευταία όμως η Καστοριά έκανε το μεγάλο άλμα, που οι ευφάνταστοι νοικοκυραίοι της το ονόμασαν ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΣΟ! Η Καστοριά, που λέτε, απέκτησε το λιμάνι της επιτέλους!
          Ένα λιμάνι φοβερό με όλες τις ανέσεις. Αποβάθρες, Ναυτιλιακά Γραφεία, τεράστιες ανυψωτικές μηχανές για φόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, τράπεζες, αποθήκες, τελωνεία κ.λ.π.
          Σαν πόσα χρόνια να περίμεναν οι Καστοριανοί αυτό το έργο. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν , ανδρώθηκαν και έφυγαν περιμένοντας αυτό το έργο. Κι ήρθε ο κ. Πρωθυπουργός και το εξήγγειλε. Όχι άμεσα και μπροστά στους Καστοριανούς αλλά μέσω Κοζάνης, που οι κάτοικοί της μάλλον για τον κ. Τσίπρα πρέπει να θεωρούνται ολίγον… μπουνταλάδες. Είναι δυνατόν να εξαγγέλλεις λιμάνι στην Καστοριά κι οι Κοζανίτες να το καταπίνουν αμάσητο αυτό το πράγμα;
          Μόλις το έμαθαν στην Καστοριά, σε δευτερόλεπτα δηλαδή, έστησαν αμέσως ένα τρικούβερτο γλέντι , όπως ακριβώς κάνουν στις 6 του Γενάρη και τρελαίνουν τους επισκέπτες και τους κατοίκους της με τις μελωδίες των χάλκινων οργάνων.
          Από αύριο θα αρχίσουν τα έργα ανάπλασης στο καινούργιο λιμάνι και σε λίγους μήνες η πόλη θα γίνει αγνώριστη. Μαούνες, Τάνκερς κι ένα σωρό κρουαζιερόπλοια θα γεμίσουν το λιμάνι, που θα σφύζει από ζωή. Χιλιάδες νέοι θα βρουν εργασία κι έτσι θα χτυπηθεί κάθετα η ανεργία  ακριβώς ενάντια στην πλατφόρμα της αντίδρασης, που τόσο καιρό αντιμάχεται την ανάπτυξη και την πρόοδο και δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στην κυβέρνηση της Αριστεράς, με το ηθικό πλεονέκτημα.
          Κάπου εκεί κοντά στο Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς θα γίνουν τα ΝΕΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ και λίγο πιο πέρα η ΝΕΑ ΤΡΟΥΜΠΑ!
          Σταματάω εδώ τώρα. Από αύριο θα σας έχω καλύτερα ρεπορτάζ με φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανές συνδέσεις με το λιμενάρχη Καστοριάς και συνεντεύξεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.
          Μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής αναφέρει ότι ο Μαρινάκης, ο Λαιμός, οι διάδοχοι του Νιάρχου κι αρκετοί άλλοι πλοιοκτήτες νοίκιασαν πανάκριβα γραφεία για να στεγάσουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις τους.

                                                      ΤΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                                                 ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.