Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Η φωτογραφία της ημέρας (11.03.2018)


Κέλλη
Το χωριό  Κέλλη βρίσκεται στο βορειότερο μέρος του δήμου σε υψόμετρο 980 μέτρων και στις ρίζες του περνά η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης Φλώρινας. Οι κάτοικοι του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 820.
Το χωριό πήρε το όνομα του από την Ρωμαϊκή πόλη Κέλλα που αναφέρεται στα μεσαιωνικά οδοιπορικά ότι άνθισε στην περιοχή. Από την φορολογία που απέδιδε στον Τουρκαλβανό προκύπτει ότι το κατοικούσαν 100 περίπου οικογένειες. Δεν είναι εξακριβωμένη η πρώτη θέση του και είναι πιθανόν να είχε θέα προς τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας και κάποιο βίαιο γεγονός να τους οδήγησε στις παρυφές του όρους Βόρα για ασφαλή καταφύγιο στα δασώδη μέρη και τις σπηλιές του.
Οι κάτοικοι του χωριού κυρίως εργάτες γης και κτηνοτρόφοι έλαβαν μέρος στους αγώνες του έθνους καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα.
Η Κέλλη έγινε κοινότητα με την απελευθέρωση και το 1996 με το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» εντάχθηκε στο διευρυμένο δήμο Αμυνταίου.
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ
1.      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΊΑΣ Στην Κέλλη λειτουργεί σχολή υφαντικής τέχνης εκμεταλλευόμενη την μακρά παράδοση τους σ ΄αυτό τον τομέα. Υπάρχουν πολλοί ξύλινοι αργαλειοί που οι Κελλιώτισες υφάντρες αποτυπώνουν με τρόπο καλλιτεχνικό στα υφαντά τους την παράδοσή τους.
2.      ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
3.      ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε λόφο με πανοραμική θέα τόσο προς το χωριό όσο και προς το οροπέδιο της Εορδαίας .
4.      ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Πολιούχος του χωριού.-

(Πηγή: Δήμος Αμυνταίου -Ψηφιακός οδηγός της πόλης 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.