Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Το 1ο Ηλιακό Σκάφος στην Ελλάδα από το Δήμο Πρεσπών



Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας 
Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013

Το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρεσπών, ενημερωτική εκδήλωση για το Διακρατικό Έργο με τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΟ
ΣΚΑΦΟΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Η προώθηση όλων των ομορφιών της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των Λιμνών των Πρεσπών με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος - Ηλιακά Σκάφη» στα πλαίσια του οποίου η Ελλάδα αποκτά τα πρώτα της ηλιακά σκάφη στο Δήμο Πρεσπών για την οργάνωση οικοπεριηγητικών διαδρομών στις προστατευόμενες περιοχές των Λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου Πρεσπών παρουσίασαν τις κύριες δράσεις και τους στόχους του έργου «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT», τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την επίσημη ιστοσελίδα (www.green-boat.eu) καθώς και τις λοιπές δράσεις δημοσιότητας και επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των ηλιακών σκαφών του Δήμου Πρεσπών ως πρωτοπόρα μέσα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης (τεχνικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα) καθώς και των προτάσεων εφαρμογής οικοπεριηγητικών διαδρομών με τη χρήση ηλιακών σκαφών νέας τεχνολογίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθέλκυση του πρώτου ηλιακού σκάφους στην Ελλάδα στα νερά της Λίμνης Μικρή Πρέσπα, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων και πλήθους κόσμου που επισκέφτηκαν την περιοχή τιμώντας τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΙΑ».

Το έργο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT» είναι ένα από τα πρώτα έργα του Προγράμματος Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013, με απτά και άμεσα εφαρμόσιμα αποτελέσματα, που επιτυγχάνεται με την προμήθεια & λειτουργία ηλιακών σκαφών για περιηγητικές διαδρομές. Τα ηλιακά σκάφη θα εξυπηρετήσουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Απώτερος στόχος του έργου είναι μέσω της απόκτησης των ηλιακών σκαφών, η συνολική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, μέσω της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυσης της ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού.
  
Ηλιακά σκάφη: μέσα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης
Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την οργάνωση οικοπεριηγητικών διαδρομών με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως είναι τα ηλιακά σκάφη, είναι ένας από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παραλίμνιων και παραθαλάσσιων περιοχών ανά τον κόσμο. Η κίνηση των ηλιακών σκαφών επιτυγχάνεται με τη χρήση ηλιακών πάνελ, αθόρυβων κινητήρων, μπαταριών και φορτιστών. Τα πλεονεκτήματα των ηλιακών σκαφών είναι πολλαπλά:

§  Εντελώς φιλικά προς το περιβάλλον, αθόρυβα, περιβαλλοντικά αόρατα.
§  Μηδενική εκπομπή ρυπαντικών ουσιών (βενζίνης, CO2, λαδιών κλπ).
§  Απεριόριστη δυνατότητα πλοήγησης με ήλιο, δυνατότητα πλοήγησης και χωρίς ήλιο.
§  Ιδανικά μέσα μεταφοράς για προστατευόμενες περιοχές με μοναδικά οικοσυστήματα.
§  Πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης.
§  Ελάχιστες απαιτήσεις εγκαταστάσεων στην ακτή.
§  Άνετα μέσα μεταφοράς και περιήγησης.
§  Ενίσχυση περιβαλλοντικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης.
§  Φιλικά μέσα γνωριμίας και άμεσης εξοικείωσης με τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας.
§  Μέσα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
§  Εξοικειώνουν το ευρύ κοινό με την έννοια της Πράσινης Ανάπτυξης και δείχνουν πρακτικά τον τρόπο ανάληψης πρωτοβουλιών για έναν τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που απολαμβάνει τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, είναι απεριόριστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.