Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πολιτική και επιχειρηματικότητα: συνεργάτες ή αντίπαλοι;

Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης*
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση κατά πόσο η πολιτική μπορεί να συμπλεύσει με την επιχειρηματικότητα με αφορμή τις συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με το City του Λονδίνου. Η αρχική θεώρηση είναι ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει ως κοινωνία να ποινικοποιούμε τις σχέσεις της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, όποια και αν είναι αυτή, αρκεί βέβαια να κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Αλίμονο, εάν καταδικάζαμε ενέργειες που έχουν ως στόχο την αρμονική συμβίωση των δυνάμεων της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα για το ΣΥΡΙΖΑ, η στάση ευθύνης που έχει επιδείξει τον τελευταίο καιρό ως προς τις αγορές και την οικονομία του προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στις αγορές, όπως προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες, που παρά το γεγονός ότι μπορεί η πλειοψηφία να διαφωνεί με τον τρόπο που χειρίζεται το κράτος την επιχειρηματικότητα, θέλουν να διαμορφωθεί ένα πιο σταθερό πλαίσιο στην οικονομική κατεύθυνση της χώρας. Αυτό το υγιές, σαφές και δίκαιο πλαίσιο πρέπει να παρουσιάσουν τα κόμματα, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.
Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται υγιές πλαίσιο, ώστε να αναπτυχθεί και να μην χρειάζεται να διαπλέκεται στις Ερινύες του δημοσίου για να μπορέσει να επιβιώσει. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες πρέπει να είναι ίσες για όλους. Το πλαίσιο το οποίο θα κινούνται οι επιχειρήσεις να είναι σαφές και να μην αλλάζει μέρα με τη μέρα, και ιδιαίτερα στη φορολογία, που αποτελεί βασική αιτία αποχώρησης κεφαλαίων και μη προσέλκυσης  νέων στον τόπο. Δίκαιο σύστημα που θα διασαφηνίζει εκ των προτέρων ότι το κράτος θα είναι εγγυητής και όχι εφιάλτης, με σαφή και ουσιαστική λειτουργία της δικαιοσύνης που θα λύνει άμεσα υποθέσεις και όχι μακροχρόνια.
Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα δεν καταφέραμε ακόμη να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την διαπλοκή και την κακοδαιμονία σ’ ότι αφορά την επιχειρηματικότητα. Σ΄ αυτό βαρύτατες ευθύνες έχει η πολιτική που προφανώς λειτουργούσε καθαρά συμφεροντολογικά  για τον τρόπο που θα προωθούσε την επιχειρηματικότητα. Τώρα ας μην θίγονται ορισμένοι για τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο, γιατί είτε το θέλουμε, είτε όχι αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομίας και πρέπει το κράτος κάποια στιγμή να σχεδιάσει για το πώς θα ασκήσει πολιτική πάνω σ’ αυτό το κρισιμότατο ζήτημα και όχι να στρουθοκαμηλίζει.
Από την άλλη, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ένα εχθρικό προς τις αγορές κόμμα, και αυτά που κυβερνούν φιλικά, ο πρώτος προχώρησε σε μια ενέργεια που ίσως έχει και πολιτικό κόστος, ενώ οι υπόλοιποι τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο για να μπορέσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα να ανασάνει…

*Ο Μιχάλης Αγραφιώτης 
είναι  δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.