Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Λέχοβο: Εορταστικές εκδηλώσεις για ολοκαύτωμα, απελευθέρωση και θεμελίωση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Με ιδιαίτερη επισημότητα και θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιήθηκαν σήμερα,  Κυριακή 22 Ιουλίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις που αφορούσαν:
1.- Τα 69 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Λεχόβου στις 23 Ιουλίου 1943.

2.- Τα 100 χρόνια από τη απελευθέρωση του Λεχόβου από τον Τουρκικό ζυγό και
3.- Τα 200 χρόνια από την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.
Το πρωί εψάλει αρχιερατική θεία λειτουργία από τους μητροπολίτες Εδέσσης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Φλώρινας Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεόκλητο και Καστοριάς κ. Σεραφείμ, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 1812, και στη συνέχεια ακολούθησε μνημόσυνο για τον πρώην μητροπολίτη Φλώρινας Βασίλειο Παπαδόπουλο-καταγόμενο εκ Λεχόβου. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας για τον προαναφερθέντα μητροπολίτη, από τον μητροπολίτη Έδεσσας  και τον δήμαρχο Αμυνταίου, ενώ ακολούθησε τρισάγιο για τους σφαγιασθέντες κατά την Εθνική Αντίσταση.
Ο συντοπίτης λαογράφος-ιστορικός Παναγιώτης Φίτζιος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στη θεμελίωση και ανέγερση του Ιερού Ναού, στην απελευθέρωση  του Λεχόβου από τους Τούρκους το 1912 και τέλος στο κάψιμο του χωριού ως αντίποινα των Γερμανών για την καθολική συμμετοχή των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση.
Ακολούθησε ομιλία του  Γερμανού  Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher- Obermaier ο οποίος τόνισε πως δυσκολεύθηκε παρά πολύ, επειδή καταλαβαίνει την ευθύνη που έχει σαν Γερμανός εκπρόσωπος στην Ελλάδα με το παρελθόν που έχει η Γερμανία στη χώρα αυτή. Εντύπωση προκάλεσε η  πρότασή του για επίσκεψη γερμανόπαιδων στο Λέχοβο, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της περιοχής, όπου διαδραματίστηκαν τα θλιβερά γεγονότα της εποχής εκείνης, καθώς επίσης και η πρότασή του για συμμετοχή  γερμανικού φολκλορικού συγκροτήματος  στις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία.
Ο τελευταίος ομιλητής  Γεώργιος Πατρώνος, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τις Αρχές, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης  και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες, ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, οι αντιδήμαρχοι Ιορδάνης Μπάντης και Ψαλλίδας Γιώργος , ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πηνελόπη Τσάμου και Παναγιώτης Κόλκας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεχόβου Πέτρος Τόμου, ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, εκπρόσωπος του διοικητή  της 9ης Ταξιαρχίας, ο πρόεδρος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομμένου Άρτας.
Εντυπωσιακή υπήρξε η πολυπληθής παρουσία των Λεχοβιτών σ’ αυτή τη σημαντική εκδήλωση.-












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.