Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ε.Κ.Φλώρινας: Παράνομη η μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων που αφορούν την απασχόληση του έκτακτου προσωπικού στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ


Επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, σχετικά με την παράνομη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων που αφορούν την απασχόληση του έκτακτου προσωπικού, σε διάφορες δραστηριότητες της επιχείρησης
αλλά και σε εργολαβίες και σε συμβάσεις που υπογράφει με εταιρίες, για έργα που εκτελούνται στην επιχείρηση, απέστειλε ο  πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.
Σημειώνουμε πως πρόσφατα άρχισαν οι εργασίες στον χώρο των αρχαιολογικών ευρημάτων στο ορυχείο Αμυνταίου από εταιρεία ιδιοκτησίας του σημερινού δημάρχου Αμυνταίου, για την οποία ευθέως αναφέρεται  ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Κύριε Πρόεδρε
Γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ ΑΕ δεν αναγνωρίζει την παράνομη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων που αφορούν την απασχόληση του έκτακτου προσωπικού, με 2μηνες και 8μηνες συμβάσεις, σε διάφορες δραστηριότητες της επιχείρησης. Γνωρίζουμε επίσης ότι και οι εργολαβίες και οι συμβάσεις που υπογράφει με εταιρίες για έργα που εκτελούνται στην επιχείρηση, έχουν το ιδία πνεύμα και το ίδιο κόστος για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Η αποκάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο ορυχείο Αμυνταίου και η καθυστέρηση που έχει προκαλέσει στη διάνοιξη του είναι πολύ μεγάλη. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθούν όσο γίνετε ταχύτερα οι εργασίες για να δώσουμε τη δυνατότητα της πλήρης ανάπτυξης των μηχανημάτων του ορυχείου.

Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε την ευαισθησία που σας διακατέχει για τα εργασιακά θέματα. Σας πληροφορούμαι ότι μετά από καταγγελίες που δεχθήκαμε από εργαζόμενους στο συγκεκριμένο έργο, οι συμβάσεις τους υπόκεινται στη μείωση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι 3ετίες και ενδεχομένως να υπάρχει ζήτημα με τις ασφαλιστικές εισφορές (βαρέα ή απλά ένσημα).  

Οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο είναι υπαίθριες, οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται έχουν έντονη την αίσθηση της απογοήτευσης από το ημερομίσθιο που θα τους καταβληθεί. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στον έλεγχο που πραγματοποιήσαμε με την Επιθεώρηση Εργασίας:
  • Άγαμος κάτω των 25ετών, χωρίς προϋπηρεσία 22,83€ μεικτά
  • Έγγαμος κάτω των 25 ετών, 25,11 € μεικτά
  • Άγαμος πάνω από 25 ετών 26,18€ μεικτά
  • Έγγαμος πάνω από 25 ετών 28,80€ μεικτά
Από τις καταστάσεις που προσκομίσθηκαν στην Επιθεώρηση εργασίας κανένας εργαζόμενος δεν έχει παραπάνω από τα συγκεκριμένα ποσά.

Καταλαβαίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες θα υπάρξουν προβλήματα στη συνέχιση  του έργου. Θέλουμε να γνωρίζουμε εάν η ΔΕΗ ΑΕ στη συμφωνία που σύναψε με τη συγκεκριμένα εταιρία προβλέπει αυτούς τους μισθούς στους εργαζόμενους που είναι κατά πολύ κατώτεροι από τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και από τις αμοιβές των εργαζομένων που απασχολήθηκαν με 2μηνες συμβάσεις στη ΔΕΗ ΑΕ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην ίδια εργασία.

Ελπίζουμε στη διόρθωση και στην αποκατάσταση της άνισης αυτής μεταχείρισης.

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.

                     Ο                                             Ο
                                               ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                                                     ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ           ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.