Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του ΕΣΔΕΠ/ΠΔΜ
Το σκεπτικό
Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης βιώνουμε στη χώρα μας μια εθνική τραγωδία. Σε ανάλογες περιπτώσεις κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα (Μικρασιατική Καταστροφή, Μετεμφυλιακή περίοδος) έγινε το λάθος να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του κέντρου και όχι της περιφέρειας.
Ας μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος. Ας μετατραπεί η επερχόμενη καταστροφή σε δημιουργική ευκαιρία να αναπτυχθεί η περιφέρεια! Χρειαζόμαστε ανάπτυξη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και πνευματική και ηθική, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, είναι επιτακτική η ανάγκη («εκ των ων ουκ άνευ») για ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι θα αποδείξουμε ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία ότι μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και δημιουργούμε προϋποθέσεις για ένα δημιουργικό μέλλον με προοπτική σε βάθος χρόνου.

Πρόταση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανασυγκρότηση του «Χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Υποστηρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τα Τμήματά του στην Κοζάνη και τη Φλώρινα, θα πρέπει να διατηρήσει και να αναπτύξει, με υποχρέωση της πολιτείας, την τωρινή ακαδημαϊκή και διοικητική του δομή, αυτοδύναμο, αυτοδιοίκητο και οικονομικά βιώσιμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΠΔΜ, καμία απολύτως απώλεια θέσεων εργασίας και ενίσχυση της δομής του με νέα τμήματα και ακαδημαϊκό προσωπικό.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα εξωστρεφές Πανεπιστήμιο και αποτελεί δυναμικό κύτταρο σε μια γεωγραφική περιοχή κομβικής σημασίας, αφού η Δυτική Μακεδονία είναι η πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Τα τμήματα του Πανεπιστημίου έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία, έχουν αναπτύξει ουσιαστικές διασυνδέσεις με τις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτιστικές δομές του τόπου και συνεχίζουν επάξια την παράδοση της εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά: διαχείριση της ενέργειας, εφαρμοσμένες τέχνες, σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής, διαβαλκανική συνεργασία. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικά, ενισχύοντάς το με αντίστοιχα τμήματα. έτσι, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα ακόμη ισχυρότερο, εξωστρεφή πόλο για την ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Προτάσεις σχετικές με το κείμενο της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΔΜ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΠΔΜ: βασικές κατευθυντήριες γραμμές διαβούλευσης
Ειδικότερα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που αναπτύσσεται για την υποβολή του τελικού κειμένου του στρατηγικού σχεδιασμού στο αρμόδιο Υπουργείο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο συνδυασμό της καινοτομίας με την προοπτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνουμε τα ακόλουθα:

Φλώρινα: Πόλος των Ανθρωπιστικών Σπουδών και του Πολιτισμού
Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) για να έχει καινοτόμο προοπτική οφείλει να επενδύσει σε Εφαρμοσμένους Τομείς Εικαστικών Τεχνών σε ειδικότητες όπως η Κεραμική, τα Πολυμέσα, το Κόσμημα. Οι ειδικότητες αυτές έχουν άμεση σύνδεση με την οικονομία και με τους λόγους ίδρυσης του ΤΕΕΤ. Με αυτό τον τρόπο θα απονείμει τα πρώτα τέτοια πτυχία στη Ελλάδα όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι χώρες του ΟΟΣΑ δίνουν αντίστοιχα πτυχία εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα η ενίσχυση του άλλου πόλου του Τμήματος, των Εικαστικών Τεχνών, θα προσδώσει στο Τμήμα την πολιτιστική εκείνη διάσταση που είναι απαραίτητη για την περαιτέρω εδραίωση της ήδη ισχυρής καλλιτεχνικής ταυτότητας που έχει αποκτήσει.
Τα δύο Τμήματα της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συνεχίζουν επάξια την ισχυρή παράδοση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στη Μακεδονία και με ισχυρό όπλο τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, τη συστηματική Πρακτική Άσκηση (τυπική και διευρυμένη) και τα οργανωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών διακρίνονται πανελλαδικώς για την ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού που παράγουν. Πρόσφατα έκαναν προτάσεις για την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών (ΠΣ). Σε αυτά τα νέα ΠΣ συμπεριλήφθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη της πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιλογές του κάθε Τμήματος. Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και σεβαστές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν οι καινοτόμες δράσεις τους,
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι η πνευματική πύλη της Ελλάδας στα Βαλκάνια (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία). Καθηγητές του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών καθώς και της Παιδαγωγικής Σχολής μπορούν να αποτελέσουν τον «πυρήνα» για τη διδασκαλία των γλωσσών και του πολιτισμού των Βαλκανίων. Με κεντρική ιδέα «διδάσκουμε ελληνικά στους λαούς των Βαλκανίων, διδάσκουμε τις γλώσσες των Βαλκανίων στους Έλληνες», εκτιμούμε ότι -το ήδη ιδρυμένο στο Πανεπιστήμιό μας- «Σχολείο της Ελληνικής και των Βαλκανικών Γλωσσών» μπορεί να εξελιχτεί σε Σχολή Διά Βίου Μάθησης «Βαλκανικών Γλωσσών και Πολιτισμού» και να αποτελέσει έναν δυνατό και διακριτό πόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Φλώρινας.

Κοζάνη: Πόλος της Ενεργειακής Πολυτεχνικής Σχολής
Θεωρούμε πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη του ΠΔΜ στην Κοζάνη να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί η εξέλιξη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Τα δύο υπάρχοντα τμήματα θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας στοχευόμενης Ενεργειακής Πολυτεχνικής Σχολής υψηλών προδιαγραφών συμβάλλοντας καθοριστικά προς την κατεύθυνση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Υλικοτεχνική Υποδομή
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν πολλά κτίρια – βουβοί μάρτυρες του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής – τα οποία περιμένουν να αξιοποιηθούν για να αναδείξουν την ταυτότητα και την ομορφιά της πολιτισμικής κληρονομιάς της.
Τα κτίρια αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν, να ανακαινιστούν και να αποτελέσουν κύτταρα ανάπτυξης του αισθητικού και πολιτισμικού πλούτου της αρχιτεκτονικής της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, μπορούν να αξιοποιηθούν συνδεόμενα με τις υπόλοιπες κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου και έτσι να καλυφθεί η ανάγκη για οικοδόμηση νέων κτιρίων.

Ανθρώπινο δυναμικό
Στην προσπάθεια αυτή δεν θα δεχθούμε να χαθεί καμιά θέση εργασίας είτε διδακτικού είτε διοικητικού προσωπικού που σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν και οιαδήποτε προσπάθεια στην αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού θα μας βρει αντιμέτωπους. Αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να διοριστούν όσα από τα μέλη ΔΕΠ είναι υπό διορισμό, να προχωρήσουν τάχιστα οι υπό εξέλιξη διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ και να ενισχυθεί το διοικητικό προσωπικό.

Ψήφισμα
Για τους παραπάνω λόγους ψηφίζουμε τη διατήρηση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη μας τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον αναπτυξιακό, οικονομικό, πνευματικό τομέα αλλά και τον αντίκτυπο εθνικής, ψυχολογικής και ηθικής σημασίας που θα είχε τυχόν υποβάθμιση του τωρινού καθεστώτος λειτουργίας του Ιδρύματος για τη Δυτική Μακεδονία και ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα.
ΕΣΔΕΠ/ΠΔΜ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
Φλώρινα, 5 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.