Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κίνηση Φίλων Τραίνου Φλώρινας: Αφήστε το τραίνο να μας πάει στο μέλλον

Υπόμνημα προς τον πρόεδρο 
του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα



Ο σιδηρόδρομος ήταν συνδυασμένος με την ανάπτυξη
όλης της περιοχής της Φλώρινας τον 20ο αιώνα και ιδίως των δυο σημαντικών αστικών κέντρων της, της πόλης της Φλώρινας και του Αμυνταίου. Την ίδια λειτουργία μπορεί να επιτελέσει και στον 21ο με τα κατάλληλα έργα επέκτασης και αναβάθμισης.

Ευτυχώς, πριν λίγους μήνες και μετά από διετείς σχεδόν προσπάθειες ξαναξεκίνησαν τα δρομολόγια Φλώρινας Θεσσαλονίκης που είχαν διακοπεί στα πλαίσια της πολιτικής της λιτότητας που στραγγάλισε το σιδηρόδρομο στη χώρα.  Κι αυτό όμως αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο στις συνθήκες ασφυξίας που έχει δημιουργήσει ο νόμος 3891/2010 που περιόρισε την κρατική χρηματοδότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα 50 εκατομμύρια ευρώ όταν στη Δανία με αντίστοιχο μήκος γραμμής και δρομολογίων το ποσό είναι 450 εκ. ενώ μόνο οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης επιδοτούνται με 110 εκ ευρώ. Η αλλαγή του νόμου, σε διαφορετική κατεύθυνση που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσού οροφής της υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας, σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξανατεθεί το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο σε πλήρη λειτουργία.



Δεν ξεχνούμε επίσης ότι για την επαναδρομολόγηση της γραμμής της Φλώρινας διατίθενται αντί της επιδότησης τα κέρδη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις εμπορευματικές μεταφορές. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο αν είχαν προχωρήσει τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η γραμμή θα απειληθεί εκ νέου αν (παρά το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς εμπειρίας από ιδιωτικοποίηση εθνικών σιδηροδρόμων είναι αρνητικό) γίνει η ιδιωτικοποίησή της.



Στόχος μας όμως δεν είναι να γυρίσουμε πίσω στο 2010 αλλά να πάμε στο μέλλον με όχημα το τρένο. Γι’ αυτό απαιτείται διαφορετική πολιτική για το σιδηρόδρομο στη χώρα αλλά και στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, συγκεκριμένα:

  • Η ηλεκτροδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου.                                           Η κίνηση με ηλεκτρισμό, μειώνει κατά πολύ το κόστος των δρομολογίων, σε σχέση με την πετρελαιοκίνηση. Επιπροσθέτως  μειώνει τους χρόνους του δρομολογίου, το θόρυβο και γενικά βελτιώνει την ποιότητα της υπηρεσίας. Η ηλεκτροκίνηση διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και οδηγεί στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
  • Διεθνείς συνδέσεις: Η Φλώρινα σιδηροδρομικός κόμβος.
    • Η Φλώρινα είναι σήμερα καταληκτικός σταθμός. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Διεκδικούμε επέκταση της σύνδεσης (διευρωπαϊκός άξονας 10) μέχρι το Μοναστήρι (Bitola) για το οποίο υπάρχει η υποδομή στο ελληνικό τμήμα ενώ γίνονται και έργα βελτίωσης στην πλευρά της ΠΓΔΜ.
    • Τα σιδηροδρομικά δίκτυα Ελλάδας Αλβανίας δεν συνδέονται με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των μετακινήσεων και μεταφορών να γίνεται οδικώς. Πρέπει να μελετηθεί και να ενταχθεί η κατασκευή της σύνδεσης με το Αλβανικό δίκτυο (διευρωπαϊκός άξονας 8) στο Πόγραδετς (Pogradec), μέσω Κρυσταλλοπηγής και Κορυτσάς.
  • Συνδυασμένες μεταφορές Τραίνου/Λεωφορείου.                                           Το τραίνο με την μεγάλη μεταφορική του ικανότητα μπορεί και πρέπει να τροφοδοτεί όλη την περιοχή και ιδίως τους τουριστικούς προορισμούς για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σήμερα για να επισκεφτεί κάποιος το Νυμφαίο, τις Πρέσπες ή το χιονοδρομικό κέντρο Πισσοδερίου χρειάζεται να έχει ΙΧ. Σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ της περιοχής που πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές του τρένου, μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια πρόσβασης μέσω Αμυνταίου και Φλώρινας. Αυτό θα αυξήσει την τουριστική κίνηση δίνοντας τη δυνατότητα, σε τμήματα του πληθυσμού που δεν θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή μας. Ιδίως αν δρομολογηθούν επιπρόσθετοι συρμοί το Σαββατοκύριακο ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης. Οι συνδυασμένες μεταφορές μπορούν να ενισχυθούν επιπλέον με συμφωνία με τοπικούς φορείς φιλοξενίας και εστίασης για την παροχή εκπτώσεων με την επίδειξη του εισιτηρίου.



  • Βελτίωση της γραμμής (Φλώρινα – Θεσσαλονίκη) με νέα, ευθυγραμμισμένη χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σκύδρα-Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών. Έχει μελετηθεί από το 2008, περιλαμβάνει 4 σταθμούς μέχρι την Έδεσσα. Θα μειώσει το χρόνο της διαδρομής (Φλώρινα Θεσσαλονίκη) στις 2 ώρες κάνοντάς το ανταγωνιστικό σε κόστος και εξυπηρέτηση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς, ιδιωτικό ή δημόσιο. Με βάση τις μελέτες το κόστος θα είναι 150 εκ. ευρώ.
  • Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας Κοζάνης (τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας) που ενώνει απευθείας την Δ. Θεσσαλία και τη Δ. Μακεδονία με την Αθήνα είναι ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη διαδρομή Φλώρινα Αθήνα μικρότερη των 5 ωρών (από 7 σήμερα).. Το έργο είναι σε προχωρημένη μελετητική φάση στα πλαίσια του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα αλλά έχει βαλτώσει για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στην προηγούμενη πτώχευση του 1932, όταν είχε γίνει η διάνοιξη της χάραξης, χωρίς να στρωθούν οι γραμμές).



Γνώμη μας είναι ότι η ανάπτυξη και ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών υποδομών της Φλώρινας θα αποτελέσει το όχημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει σταθερά και συστηματικά να προωθηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Γιατί το τρένο είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια!



Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.