Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες



Το πρόγραμμα είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία δύο εβδομάδων που περιλαμβάνει μαθήματα εργαστηριακά και θεωρητικά πάνω στην ερμηνεία του τοπίου και του τόπου μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Η διαδικασία αποτελεί εξέλιξη/ωρίμανση της διαδικασίας Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες που από το 2007 διερευνά την πορεία ως μέσο συμμετοχικής διαδικασίας. Τα πορίσματα αυτής της έρευνας έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς και εθνικές ημερίδες, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε εκδόσεις αναφορικά με τα πορίσματα της έρευνας.
Όπως είναι γνωστό, καμιά καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν λαμβάνει χώρα εν κενώ. Η καλλιτεχνική δημιουργία απαντά σε συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτικά ερεθίσματα, ενώ και η πρόσληψη του έργου τέχνης εξαρτάται από το εκάστοτε κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Σε εποχές κρίσης η διαλεκτική αυτή λαμβάνει νέες και πιο επιτακτικές μορφές, καθώς οι καλλιτεχνικές πρακτικές καλούνται να εκφράσουν και να μετουσιώσουν  τις αγωνίες, τη ματαίωση, ακόμα και την οργή των κοινωνικών υποκειμένων. Καθώς σήμερα η σύγχρονη πολιτική θεωρία και φιλοσοφία επιστρέφει να αποτιμήσει και να ενισχύσει εκ νέου το ριζοσπαστικό δυναμικό των καλλιτεχνικών πρακτικών, η καλλιτεχνική αποτύπωση της κρίσης γίνεται έναυσμα πρόσφορης συζήτησης και αναστοχασμού.
Ανατρέχοντας στην παράδοση της ευρωπαϊκής ζωγραφικής και των πολιτικών της συνεπαγωγών και καλύπτοντας μέχρι τις πρόσφατες καλλιτεχνικές δράσεις με πολιτικό περιεχόμενο, η συζήτηση θα εμπλέξει καλλιτέχνες και θεωρητικούς σε μια ενεργητική αποτίμηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Τα εργαστηριακά μαθήματα της Εικαστικής Πορείας στοχεύουν στην ανίχνευση του τοπίου, στην κατανόηση των υλικών, στην καταγραφή των πλέον ενδιαφερόντων περιοχών του τόπου, και την δυνατότητα παραγωγής καλλιτεχνικού έργου.
Τα θεωρητικά μαθήματα είναι μαθήματα που διερευνούν την ιστορία του τόπου, πραγματοποιούν μια εισαγωγή σε θέματα σημειωτικής ανάλυσης, αισθητικής της τέχνης, σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και εξετάζουν την διαδικασία σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.
Διδάσκοντες
  1. Ανδρέας Ανδρέου, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  2. Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αναπληρωτής Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  3. Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  4. Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  5. Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ
Το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας  (ΤΕΕΤ) με θεματική Κρίση: Καλλιτεχνικές πρακτικές και φιλοσοφικές αναγνώσεις απευθύνεται σε όσους/ες ενδιαφέρονται να εργαστούν πάνω στην σχέση καλλιτεχνικής πρακτικής και πολιτικής. Η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου αφορά όλες τις μορφές τέχνης από τις υβριδικές μέχρι τις πιο δημιουργικές εκφάνσεις τους. Δεν αφορά αποκλειστικά τις εικαστικές τέχνες αλλά το σύνολο των καλλιτεχνικών εκφράσεων που σχετίζουν την Τέχνη με την Πολιτική.
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Πρέσπες,
Σταθμός Ψαράδων του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας,
Πληροφοριακό Κέντρο Πύλης, Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
2  εβδομάδες, από Δευτέρα 19 Αυγούστου έως Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

ΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή
Τα μαθήματα θα είναι Εργαστηριακά και Θεωρητικά. Τα Εργαστηριακά θα διεξάγονται 9:30 έως 13:30 και τα Θεωρητικά 17:30 έως 20:30 (πλην Παρασκευής).
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τέχνη και Τοπίο  
Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής, ΠΔΜ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τέχνη και κοινωνία
Ανδρέας Ανδρέου Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΔΜ
Συγκρουσιακά θέματα ιστορίας και εικαστικές δράσεις
Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΔΜ
Αναγέννηση: ζωγραφική και πολιτική
Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής, ΑΠΘ
Κρίση, δημοκρατία και καλλιτεχνικές πρακτικές
Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής, ΑΠΘ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Για όσους/ες το επιθυμούν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στον Σταθμό του ΤΕΕΤ στους Ψαράδες. Ο Σταθμός διαθέτει 24 διπλά κρεβάτια ταξινομημένα σε δύο δωμάτια. Υπάρχουν δύο τουαλέτες κ μπάνια, κουζίνα.
ΚΟΣΤΟΣ
Το πρόγραμμα παρέχει την δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης (70 ΩΔ που αντιστοιχούν σε 20 ΠΜ), με κόστος που ανέρχεται στα 350 ευρώ που θα προκαταβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος

Επιστημονικά υπεύθυνος
Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, yziogas@uowm.gr
Πλήρης Ανακοίνωση στο http://blogs.uowm.gr/diaviou.
Πληροφορίες:
Ευαγγελία Σβύρου, τηλ. 2385055057, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 11:00-13:00
e-mail: diaviouteet@uowm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.