Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δραστηριότητες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας



Διεξάγεται για έβδομη χρονιά φέτος η Δράση: Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες. Ο σκοπός της Εικαστικής Πορείας είναι να δοθεί στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων
Τεχνών (ΤΕΕΤ) διέξοδος προς το χώρο της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από την κατανόηση του χαρακτήρα της γεωγραφίας και της ιστορίας της περιοχής.
Την ανάπτυξη της Εικαστικής Πορείας χρόνο με τον χρόνο μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει στην http://visualmarch.eetf.uowm.gr
Κατά την διαδικασία σεμιναρίων της “Εικαστικής Πορείας στις Πρέσπες” οι συμμετέχοντες  φοιτητές και απόφοιτοι, από το ΤΕΕΤ με τους καθηγητές Γιάννη Ζιώγα και Λένα Αθανασοπούλου βρέθηκαν στην Πτολεμαΐδα. Κατά την τετραήμερη διαμονή της στην πόλη η ομάδα, διερεύνησε την περιοχή της Εορδαίας με επισκέψεις σε διάφορες θέσεις της, ξεναγήσεις  και σεμινάρια.  
Η περιοχή των Πρεσπών, όπου από το 2007 πραγματοποιείται η “Εικαστική Πορεία”, είναι ο πρώτος πόλος ενδιαφέροντος γιατί αποτελεί το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι κρυμμένες πληγές της περιοχής. Ο δεύτερος πόλος στη Δυτική Μακεδονία είναι η βιομηχανική περιοχή της Πτολεμαΐδας. Η επίσκεψη στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου επέτρεψε στους φοιτητές/τριες του ΤΕΕΤ να βιώσουν μια διαδικασία μετασχηματισμού του τοπίου.
Οι εμπειρίες και τα ερεθίσματα από την περιοχή, τα βιωματικά σεμινάρια για φυσικά υλικά, αλλά και οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από τους ομιλητές,  εμπλούτισαν την έρευνα που είναι σε εξέλιξη και αφορά στη φετινή θεματική “Διαδικασίες Επιβίωσης 2013”.
Ουσιαστικότερο  όλων, η επαφή με τους ανθρώπους που αποτέλεσε και εδώ, την πιο σημαντική ίσως ανάμνηση από την περιοχή. Οι ομιλίες επέτρεψαν στους συμμετέχοντες  να κατανοήσουν τις δυναμικές της περιοχής.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο, στον  Μακεδονικό  Τάφο της Σπηλιάς αλλά και των Πύργων όπου έγινε ένα από τα μεγαλύτερα  ολοκαυτώματα από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους τις  τελευταίες μέρες του πολέμου. Τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν (καλαθοπλεκτικής, ψαρέματος και παρασκευής ψωμιού) συνεισέφεραν στην κατανόηση από τους συμμετέχοντες της σημασίας του υλικού και του μετασχηματισμού του.
            Η Πτολεμαΐδα και γενικότερα η περιοχή της Εορδαίας δίνει προοπτικές για να μελετήσουμε  περαιτέρω την περιοχή με αφορμή τα ορυχεία και τον τρόπο που επηρεάζουν το ευρύτερο κοινωνικό και οικολογικό περιβάλλον.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί αυτό το τετραήμερο. 
Τους εκπροσώπους του Δήμου Εορδαίας, του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου, του ΛΚΔΜ, της Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας, του Συλλόγου Αλιέων Πτολεμαΐδας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ν. Κοζάνης, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων, της Ορειβατικής Λέσχης Πτολεμαΐδας και τους κατοίκους της περιοχής για την αξέχαστη φιλοξενία τους.   
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΕΤ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: visualmarch@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.