Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Φλώρινα: Σημεία ομιλίας του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη, σχετικά με το ορυχείο λιγνίτη της Βεύης

Η ομιλία έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ενημέρωση των μελών από τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου .
§  Για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, η πρώην εταιρεία που εκμεταλλεύονταν το συγκεκριμένο ορυχείο η εταιρεία του κ.
Βαρβούτη, σταμάτησε να λειτουργεί το 2001. Ήταν σε επίσχεση εργασίας μέχρι το 2003, το 2003 κηρύχθηκε έκπτωτος ο κ. Βαρβούτης, το 2006 έγινε διεθνής διαγωνισμός ο οποίος απέβη άγονος. Φτάσαμε στην κατάσταση, μετά που κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός, να προτιμηθεί μια διαδικασία η οποία θα είχε πιο γρήγορα αποτελέσματα και βέβαια εκεί που ακούγονται ενστάσεις και έχουν δίκιο είναι ότι ενώ πήγαμε σε μια διαδικασία για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα για να μην ξαναμπούμε στην περιπέτεια ενός νέου διεθνούς διαγωνισμού, υπήρξαν καθυστερήσεις.
§  Και θα επιμείνω σ' αυτό και θα το πω πέντε φορές και ας κουράσω. Δεν ενδιαφέρει τη Φλώρινα ποιος θα είναι ο τελικός ανάδοχος αυτής της διαδικασίας. Καθόλου μα καθόλου. Μας ενδιαφέρει να έχει φερεγγυότητα, να ξέρουμε ότι μπορεί να δουλέψει, να ξέρουμε ότι θα ανοίξουν οι θέσεις εργασίας, να ξέρουμε ότι θα πάρει φθηνό κάρβουνο η Δ.Ε.Η. και δεν θα αναγκάζεται να εισάγει, γιατί ήδη αυτοί που σήμερα ζητούν αναβολή της διαδικασίας κατηγορούν την Δ.Ε.Η. από την άλλη για το ότι εισάγει κάρβουνο. Πώς θα γίνει και τα δύο μαζί να τα πετύχουμε; Και να πηγαίνουμε σιγά σιγά, και να μην ανοίγουμε τα ορυχεία, αλλά και να μην εισάγουμε κάρβουνο Όλα μαζί δεν γίνονται , αγαπητοί συνάδελφοι. Γι' αυτό και χαίρομαι που επιτέλους φτάνει η ώρα έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, η οποίαν είπα κι εγώ ότι ήταν μεγάλη, γιατί η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να τελειώσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερο. Χαίρομαι που έφτασε επιτέλους να έχουμε αυτή την ενημέρωση και πιστεύω κύριε Υπουργέ σε πολύ εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και στην ολική συμφωνία και με την εταιρία που έχει προκριθεί, ώστε να γίνουν όλες οι διεργασίες που έχετε να κάνετε για να κυρωθεί η σύμβαση αυτή ως νόμος του κράτους.
§  Η πρώτη επιτροπή έγινε το 2009 το Σεπτέμβριο λίγο πριν από τις εκλογές από τον κ. Χατζηδάκη, αλλά ήρθαν οι εκλογές, άλλαξε η κυβέρνηση και μπορώ να πω ότι παρακάλεσα τον κ. Μανιάτη να συνεχίσει την ίδια διαδικασία για να τελειώσουμε νωρίς. Και επέλεξε την ίδια διαδικασία ορίζοντας νέα επιτροπή για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που επιθυμητό αποτέλεσμα, επιμένω, για τη Φλώρινα είναι να ανοίξει το ορυχείο.
§  Θέλω να πω, ότι από την πρώτη στιγμή ήρθα σε επαφή με την επιτροπή, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. που παρακολουθούσε τις εργασίες της επιτροπής και ζήτησα κάποια πράγματα, τα οποία βέβαια κ. Υπουργέ τα θέτω και τώρα στην επιτροπή και να ξέρατε ότι θα τεθούν και θα καταθέσω και όλα τα έγραφα όταν θα έρθει η ώρα να κυρωθεί η σύμβαση. Εκτός από το ότι θέλουμε να ανοίξει το ορυχείο της Βεύης, έχουμε διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα χρέη που είχε η πρώην εταιρία και είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί  η νέα εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση αυτού του έργου, να επωμιστεί τα χρέη των παλιών. Όμως, η ουσία είναι ότι γι αυτά τα χρέη ευθύνη έχει και το κράτος με τα νοίκια, διότι δεν υπήρχε αναγκαστική απαλλοτρίωση, αλλά τα εδάφη που γινόταν η εξόρυξη  του λιγνίτη ήταν ενοικιαζόμενα. Όλα τα νοίκια της περασμένης δωδεκαετίας είναι απλήρωτα. Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής που έχουν να πάρουν ποσά και σ' αυτό πρέπει να βρεθεί λύση. Το είχαμε συζητήσει και με τον πρόεδρο της επιτροπής, αυτό δεν μπορούσε να τεθεί ως όρος στην προκήρυξη που είχε γίνει τότε, με την διαδικασία που επελέγη. Όμως σίγουρα πρέπει να συζητηθεί και να βρεθεί λύση και δεν ενδιαφέρει τους Φλωρινιώτες ποιος θα πληρώσει. Το κράτος; Ο ιδιώτης; Θα βρεθεί κάποια λύση; Σκοπός είναι να βρεθεί λύση, ώστε να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι.
§  Υπάρχει μία της τάξης των 370.000 τόνων λιγνίτη. Ο κύριος πρόεδρος της επιτροπής που επισκέφτηκε την περιοχή, το είχε δει. Θα μπορούσαν, να είχαν εκποιηθεί, μέσω του υπουργείου ανάπτυξης ή του ΥΠΕΚΑ ή να τα είχε πάρει η ΔΕΗ και με αυτά τα χρήματα να αποπληρωθούν όλες οι απαιτήσεις των κατοίκων της περιοχής. Το ζητούμενο είναι ότι όποια λύση κι αν βρεθεί, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την σύμβαση, αυτά πρέπει να έχουν συζητηθεί.

§  Επειδή αναφέρατε τα 150 εκατ. σε βάθος δεκαπενταετίας που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, ξέρει πολύ καλά, κύριε υπουργέ, ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Φλώρινας, εφόσον εκεί υπάρχουν μόνο τα δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη, ένα εν λειτουργία στην Αχλάδα και ένα που θα λειτουργήσει στη Βεύη, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Φλώρινας έχουμε ζητήσει να πάρουμε ένα ποσοστό από τα μεταλλευτικά τέλη που καταλήγουν στο υπουργείο οικονομικών, όπως το αντίτιμο για τα λατομεία, για τα μάρμαρα και τις πέτρες, όπου όλο το ανταποδοτικό πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν ζητάμε να έρθει όλο το ποσό, αλλά τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά τα τέλη πρέπει να πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι άλλο ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης του νόμου.
§  Περιμένω να μου απαντήσετε τι θα γίνει με την κατάσταση που θα βρούμε μπροστά μας, σχετικά με τις απαιτήσεις που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής.  Όσον αφορά ότι θα δουλέψουν οι κάτοικοι της περιοχής, ήταν και ο όρος όλου του διαγωνισμού και θεωρούμε αυτονόητο, ότι πρέπει να προτιμηθούν οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, δίπλα στο ορυχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.