ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ
ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Του ΦΙΛΗ
ΚΑΪΤΑΤΖΗ
«ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση» των φυσικών
πόρων σε ιδιώτες είναι ένα σοβαρό κρατούμενο στο ζήτημα δημιουργίας-
παραχώρησης
της «μικρής ΔΕΗ». Η χαριστική διάθεση των λιγνιτικών και υδάτινων αποθεμάτων
μας για εκμετάλλευση σε ιδιώτες ισοδυναμεί ουσιαστικά με το παραδοσιακό
καθεστώς προστασίας που απολάμβανε ώς σήμερα η ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι η «λιγνιτική κιλοβατώρα δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος παραγωγής διότι επιδοτείται από το κράτος». Έτσι οι υπέρμαχοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρούν ότι «η δωρεάν διάθεση λιγνίτη και νερού για εκμετάλλευση δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά κρατώντας αδικαιολόγητα χαμηλά τη λιγνιτική κιλοβατώρα».
Η κατανάλωση νερού από τις μονάδες άνθρακα της ΔΕΗ εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε περίπου 52 εκατομμύρια τόνους νερού ετησίως. Είναι το νερό που χάνεται στους πύργους ψύξης των εργοστασίων της επιχείρησης ή σε υγρά απόβλητα.
Αν κατασκευαστεί η μονάδα Μελίτη 2 από ιδιώτες θα καταναλώνονται περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, στην Πτολεμαΐδα 5 (από ΔΕΗ) περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν (για το σταθμό της Πτολεμαΐδας) και τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων των αρμόδιων κρατικών φορέων.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η κατανάλωση νερού από τις μονάδες άνθρακα έχει εκτιμηθεί στα 1,5 εκατομμύρια τόνους για το 2012. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 44% της συνολικής κατανάλωσης νερού της Ευρώπης για το ίδιο έτος. Η εκτίμηση αυτή, που συνδυάζει στοιχεία της Eurostat, του ευρωπαϊκού οργανισμού περιβάλλοντος και της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) προέρχεται από την Πανευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας.
Στην Ελλάδα πολύς λόγος γίνεται τελευταίως για την αξιοπιστία των όσων πρεσβεύουν οργανώσεις όπως η Greenpeace που, παρά την αξιόμαχη δράση της, «επαναλαμβάνει μονότονα», λένε, την υποστήριξή της στις ΑΠΕ δυσφημώντας το λιγνίτη για «το καταστρεπτικό του αποτύπωμα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία». Και «αγνοεί ότι σε ιατρικό συνέδριο έχει αναφερθεί ότι στις πρώτες τέσσερις θέσεις των νομών με τη μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνων είναι η Δράμα, το Κιλκίς, η Καρδίτσα και τα Γρεβενά. Από τις πρώτες θέσεις κρουσμάτων λείπουν οι περιοχές Κοζάνης - Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, όπου δραστηριοποιούνται επί 60 και 45 χρόνια αντίστοιχα τα εργοστάσια λιγνίτη».
Από το γραφείο της Greenpeace στην Αθήνα τονίζεται ότι «οι 2 μονάδες, σε Αμύνταιο και Μελίτη, που θα δοθούν σε ιδιώτες προκαλούν 300 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης (σ.σ. στοιχεία από την πανευρωπαϊκή μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση άνθρακα με τίτλο "σιωπηλοί δολοφόνοι")».
Αν μάλιστα «κατασκευαστεί και η Μελίτη 2 τότε εκτιμάται ότι θα έχουμε επιπλέον 75 πρόωρους θανάτους ετησίως. Σημαντικό είναι και το αποτύπωμα στους υδάτινους πόρους με τις 3 μονάδες να αντλούν 10 εκατομμύρια τόνους νερό κάθε χρόνο για τις λειτουργικές ανάγκες».
Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος των εκστρατειών της οργάνωσης για την ενέργεια για τη «μικρή ΔΕΗ», δήλωσε: «Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα με την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στη λιγνιτική παραγωγή. Τόσο καιρό η ΔΕΗ εκμεταλλευόταν δωρεάν τους λιγνιτικούς και υδάτινους πόρους της χώρας προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στα οικοσυστήματα αλλά και στη δημόσια υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και στους ιδιώτες.
Θα επιτρέψουμε να εκμεταλλεύονται δωρεάν τους πόρους και να προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον χωρίς να πληρώνουν; Θα συνεχίσουμε τώρα να μιλάμε για φθηνό λιγνίτη;».
Για όλα λοιπόν φταίει ο λιγνίτης (;) ρωτούν οι πολέμιοι «των εύκολων λόγων και επιχειρημάτων των περιβαλλοντικών οργανώσεων», προτάσσοντας ως απάντηση το επιχείρημα: «Προφανώς δεν θα έπρεπε να γίνει η βιομηχανική επανάσταση επειδή ο άνθρακας προκαλούσε ανέκαθεν ρύπανση. Και να αγνοήσουμε τα μεγάλα βήματα στο βιοτικό μας επίπεδο, τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, και τα επιτεύγματα από την καύση λιγνίτη».
«Οι εξελίξεις από τη "μικρή ΔΕΗ" επηρεάζουν το μέλλον μας», επισημαίνουν οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, που ζητούν απόσυρση του σχεδίου νόμου και μιλούν για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος των φυσικών πόρων, την αποκατάσταση του τοπίου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς επίσης και την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω της ανταποδοτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ στον τόπο τους.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.