Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γακ-Αrt / Γενικά Αρχεία κράτους η συμμετοχή του 3ργαστηρίου ΤΕΕΤ Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας

Με τους Γιώργο Πανταζή και Χάρη Κοντοσφύρη
 μεταξύ άλλων. Επιμέλεια Καραπιδάκη Λουίζα.
Το "διάγγελμα" είναι ένα εικαστικό σχόλιο των Γιώργου Πανταζή και Χάρη Κοντοσφύρη πάνω στην δυσκολία  να διαχειριστεί το ίδιο το Δημόσιο την Ιδιωτική εθελούσια προσφορά. Το διάγγελμα του Μποδοσάκη να χορηγήσει την αποπεράτωση του κτιρίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους κράτησε 22 Χρόνια.
Κάθε διάγγελμα προαναγγέλλει μια απόφαση , διαγγέλλω σημαίνει παρατείνω επ' αόριστον το τελεσίδικο. Οι δύο καλλιτέχνες με το εφήμερο έργο τους δηλώνουν αυτήν την αντίφαση. Στην ενυπάρχουσα προτομή του Μποδοσάκη από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλείου. τον  παριστάνει να διαγγέλλεται μια απόφαση του, τα χαρτιά της ομιλίας του πέφτουν από τα χέρια και σωριάζονται μπροστά στο μνημείο. Το έργο συμπληρώνεται από το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη ο οποίος στο φόντο του έργου δημιουργεί ένα ευανάγνωστο αριθμολόγιο από το 1 έως το 9 και συμπληρώνεται πάνω στην εφήμερη εγκατάσταση με τους τοποτηρημένους αριθμούς 10 έως 22 δηλώνοντας τα εικοσιδύο χρόνια ανέγερσης του Κτιρίου των Γενικών Αρχείων του κράτους. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από κράμα μπρούτζου με θολότητα χρυσού το οποίο δίνει στιβαρότητα στο πορτραίτο. Τα βαμμένα χρυσά χαρτιά τα οποία τοποθέτησαν οι καλλιτέχνες στην κολόνα που επιβάλλεται πίσω από την προτομή, διακοσμούν την βιομηχανική ιστορία του ευεργέτη. Το όνομα του Μποδοσάκη έχει συνδεθεί με τις αντιφάσεις της ανάπτυξης στην Ελλάδα και κρίθηκε από τους καλλιτέχνες αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στα Γενικά Αρχεία του κράτους δεν έχουν διασωθεί τα τεκμήρια της αλληλογραφίας για την μακροχρόνια ανέγερση.
3ργαστήριο Ζωγραφικής

Στις 16 Ιουνίου, ώρα 8.00 μ.μ. τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και πραγματοποιούν την εικαστική έκθεση Γακ-Αrt.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων και των εκατό χρόνων από την ίδρυσή των Γενικών Αρχείων του Κράτους(1914-2014).
Τριάντα ένας καλλιτέχνες επισκέφτηκαν τα ΓΑΚ και εμπνεύστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εικαστικές γραφές ειδικά για την έκθεση.
Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, πρόσωπα αρχειονόμων, ιστορικές φυσιογνωμίες, αρχειακοί φάκελοι, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία των έργων που εκτίθενται στην έκθεση, που πραγματοποιείται στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, εκεί όπου «φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα…».
Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, φωτογραφίες: εκατό χρόνια από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο πλούτος τους γίνεται αφετηρία καλλιτεχνικής έμπνευσης για 31 γνωστούς Έλληνες εικαστικούς. Το αποτέλεσμα αυτής της «αναμέτρησης» θα μας περιμένει στην έκθεση «Γακ-αρτ» (από 16/6 ), μια ιδέα της επιμελήτριας Λουίζας Καραπιδάκη, στο χώρο της κεντρικής υπηρεσίας τους στο Ψυχικό. «Το στοίχημά μας ήταν να ζητηθεί από αυτούς που αναπαριστούν εξ επαγγέλματος να εμπνευστούν από το αρχείο, που οι δημιουργοί του δεν το προόριζαν για να αναπαρασταθεί, αλλά μόνο για να πει», σημειώνει ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ Νίκος Καραπιδάκης. «Οι καλλιτέχνες που δέχτηκαν την πρόταση να “γράψουν” για τα αρχεία βρήκαν τον τρόπο τους να εμπνευστούν από τη μορφή τους, τις εκφράσεις τους, καμιά φορά και από τις εικόνες που διασώζουν αναπάντεχα». Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν δημιουργίες των 
Χρήστος Γαρουφαλής 
Μαρία Γιαννακάκη 
Ειρήνη Γκόνου 
Στέφανος Ζαννής 
Εύη Καζάκου 
Μάρκος Καμπάνης 
Μιχάλης Κατζουράκης 
Ανδρέας Κοντέλλης 
Χάρης Κοντοσφύρης 
Σπύρος Κρητικός 
Ελένη Κρίκκη 
Αλέκος Κυραρίνης 
Αλέξης Κυριτσόπουλος 
Αφροδίτη Λίτη 
Τάσος Μαντζαβίνος 
Καλλιρρόη Μαρούδα 
Γιάννης Μετζικώφ 
Χρήστος Μπάρλος 
Θανάσης Μπερούτσος 
Ευαγγελία Μπίζα 
Κωνσταντίνος Ξενάκης 
Λήδα Ξυδιά 
Γιώργος Πανταζής 
Μίλτος Παντελιάς 
Διονύσιος Ρούσσος 
Σωτήρης Σόρογκας 
Παναγιώτης Τέτσης 
Ελένη Τζάτζαλος 
Μανόλης Χάρος 
Γιώργος Χατζημιχάλης 
Γιάννης Ψυχοπαίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.