Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Υπάρχει τοπική υποβάθμιση των υδάτων και όχι μόλυνση της λίμνης Βεγορίτιδας ισχυρίζεται η Π. Ε. Φλώρινας

Σε έγγραφό της  προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας μιλά για τοπική υποβάθμιση  των υδάτων και όχι για μόλυνση της λίμνης Βεγορίτιδας. Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.


ΘΕΜΑ:
Ενημέρωση σχετικά με την Ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων που αναφέρεται σε «Μόλυνση της λίμνης Βεγορίτιδας».

ΣΧΕΤ. :
Το με Α.Π. Δ.Υ./1-9-2014 έγγραφό σας με θέμα «Αποστολή Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων».


       Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας  γνωρίζουμε ότι στις 10-3-2014 κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Φλώρινας καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας που αναφέρονταν σε ρύπανση της Βεγορίτιδας από λύματα του οικισμού του Δ.Δ. Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.

       Στις 14-3-2014 το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της ΠΕ Φλώρινας, συνοδεία μελών του Συλλόγου διενήργησε αυτοψία στον χώρο της λίμνης Βεγορίτιδας όπου διαπίστωσε τα εξής:
1.     Είχε σπάσει ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός του Δ.Δ. Αγίου Παντελεήμονα δια μέσου του οποίου μεταφέρονταν τα λύματα του οικισμού αυτού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Αμυνταίου.
2.     Ακριβώς δίπλα στην όχθη της λίμνης είχε διαμορφωθεί από τον Δήμο Αμυνταίου χωμάτινη δεξαμενή  στην οποία συγκεντρώνονταν τα λύματα και από εκεί διοχετεύονταν στην λίμνη Βεγορίτιδα. Εντός αυτής βρίσκονταν ο σπασμένος αγωγός.
3.     Λήφθηκαν τρία δείγματα νερού από την λίμνη, ένα πριν από την έξοδο των λυμάτων, ένα στο σημείο εξόδου αυτών κι ένα μετά την έξοδο και διαβιβάστηκαν στην Χημική Υπηρεσία Φλώρινας για ανάλυση.
4.     Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι πρόκειται για τοπική υποβάθμιση  των υδάτων της λίμνης μόνον στο σημείο εξόδου των λυμάτων η οποία δεν επεκτείνεται, διότι το δείγμα νερού που λήφθηκε μετά  την διοχέτευση των λυμάτων (σε απόσταση περίπου 50 μ. από το σημείο εξόδου) βγήκε καθαρό.
5.     Επίσης δεν διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία σημάδια ρύπανσης δηλ. κακοσμία, εμφανής χρωματισμός του νερού ή νεκρά ψάρια.

Στις 21-3-2014 σε εφαρμογή του Ν.1650/86 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.4014/11 διαβιβάστηκε τόσο η έκθεση αυτοψίας, όσο και τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων στον Δήμο Αμυνταίου μαζί με κλήτευση για διατύπωση απόψεων.


            Στις 28-3-2014 ο Δήμος Αμυνταίου κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις του που ήταν οι εξής:
1.    Ο υφιστάμενος κεντρικός αποχετευτικός αγωγός είναι αδύνατον να επισκευαστεί λόγω κάλυψής του από το νερό της λίμνης, λόγω ανόδου της στάθμης αυτής.
2.    Ο Δήμος Αμυνταίου έχει ζητήσει από τις 8-4-2013 χρήματα από το Ε.Π. «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» για να υλοποιήσει την αλλαγή της όδευσης του αγωγού αποχέτευσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
3.    Ο Δήμος φρόντισε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αλλαγής της όδευσης του αγωγού ( ΑΔΑ της ΑΕΠΟ: ΒΕΑ5ΟΡ1Γ-61Σ).
4.    Αναμένεται σύντομα η έγκριση των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου. Η κατασκευή του νέου αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2014.

            Τα μέλη του ΚΕΠΠΕ εξέτασαν τους ισχυρισμούς του Δήμου Αμυνταίου και τα δεδομένα του ελέγχου και στις 14-4-2014 εισηγήθηκαν προς τον κ.Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας την επιβολή προστίμου, ύψους #3.000# €, ως διοικητική κύρωση, βάσει του άρθρου 30 του Ν.1650/86 όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του Ν.3010/02, στον Δήμο Αμυνταίου για διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων του οικισμού Αγίου Παντελεήμονα στη λίμνη Βεγορίτιδα του Δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας, κατά παράβαση της ΚΥΑ  5673/1997 (ΦΕΚ 192/Β/14-3-1997).

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι  σύμφωνα με την ΚΥΑ 5673/1997, προβλέπεται «κατάλληλη επεξεργασία» των αστικών λυμάτων  για τους πολύ μικρούς οικισμούς με ι.π. κάτω των 2.000 κατοίκων, ακόμη και αν η διοχέτευση των λυμάτων αυτών γίνεται σε λιγότερο ευαίσθητους αποδέκτες (άρθρο 7 παρ.Β). Ο πληθυσμός του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα είναι μικρότερος των  2.000 κατοίκων (περίπου 1.000 κάτοικοι) και η λίμνη Βεγορίτιδα δεν ανήκει στους «ευαίσθητους αποδέκτες».
           
Στις 30-4-2014 εκδόθηκε η με Α.Π 43350/3044/30-4-2014 Απόφαση Επιβολής Προστίμου ύψους 3.000 € από τον Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας.
           
Στο αρχείο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Φλώρινας, βρίσκονται όλα τα σχετικά έγγραφα.
           
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση ή πληροφορία.-

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

Στέφανος Μπίρος

1 σχόλιο:

  1. Αν αυτό είναι το ήθος της νέας περιφερειακής διοίκησης εγώ...φεύγω.
    Έσπασε μεν ο αγωγός λυμάτων, αλλά δεν ρυπαίνει πολύ!! (Μετά τα 50 m μπορείς να το πιεις άφοβα).
    Καλού κακού όμως ας βάλουμε ένα προστιματάκι στον Δήμο Αμυνταίου που δεν φρόντισε την ρύπανση.
    Η οσμή που αναδίνεται από την λίμνη είναι Hypnotic Poison Dior. Μάλλον η μύτη μου φταίει, που...υπνωτίζεται.
    Το χρώμα που εναλλάσεται από σκούρο πράσινο σε σμαραγδί είναι λέει από το φυτοπλαγκτόν= ρύπανση. (Σε όλα τα άσχημα δίνουμε ωραία ονόματα )
    Το πρόβλημα οφείλεται στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα που...δεν κάνουν παιδιά. Αν είσαστε πάνω από 2000 θα είχατε βιολογικό καθαρισμό.
    Αγνοείτε κύριοι υπεύθυνοι ότι υπάρχει και η Άρνισα με τα γύρω χωριά; Ότι τροφοδοτείτε η λίμνη από την λίμνη Πετρών, που τροφοδοτείται μέσω του Αμύντα ποταμού από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα; Ο ποταμός Σουλού σας λέει κάτι;
    Περισσότερος σεβασμός στον Πολίτη κύριοι της εξουσίας δεν βλάπτει. Παιδάκια κολυμπούν το καλοκαίρι, ψάρια ψαρεύονται και κάποιοι τα τρώνε. Κάντε κάτι γρήγορα, γιατί η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.
    Σολδάτος Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.