Στην κατάμεστη αίθουσα του
Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της
περιφέρειας, έκτακτη ευρεία σύσκεψη σχετικά με το ζήτημα της διάνοιξης του
ορυχείου της Βεύης, παρουσία και του περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Θόδωρου
Καρυπίδη.
Παραβρέθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς καθώς και οι πρόεδροι και
κάτοικοι όλων των εμπλεκόμενων τοπικών κοινοτήτων και ακούστηκαν όλες οι
απόψεις σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης για την
εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στην
εταιρεία Άκτωρ ΑΤΕ., η οποία όπως φάνηκε δημιουργεί πολλά ερωτηματικά
και προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία.Το σύνολο των ομιλητών υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των κατοίκων της πληττόμενης περιοχής και τάχθηκε υπέρ των αποζημιώσεων των εργαζομένων στα ορυχεία της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, που δεν προβλέπονται από την υπογραφείσα σύμβαση.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο οποίος επεσήμανε ότι, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της νέας περιφερειακής αρχής, γίνεται πράξη η προεκλογική εξαγγελία για συμμετοχική διαδικασία στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο κ Μπίρος είπε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, το θέμα της διάνοιξης των ορυχείων της Βεύης ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το αίτημα αυτό απασχολεί την περιοχή μας τα τελευταία 13 χρόνια, από το 2001 μέχρι και σήμερα. Ο υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου αποφάσισε να εκχωρήσει τα δικαιώματα του ορυχείου της Βεύης, ενός από τα σημαντικότερα κοιτάσματα της λεκάνης της Φλώρινας, στην εταιρεία Άκτωρ. Εμείς ως συνδυασμός είχαμε τοποθετηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένα προτάγματα πάνω στα θέματα της ενέργειας. Τα προτάγματα αυτά ήταν ότι δεν διαπραγματευόμαστε τον δημόσιο πλούτο της περιοχής μας, δεν διαπραγματευόμαστε την πώληση της μικρής ΔΕΗ και των νερών. Θεωρούμε ως υποχρέωσή μας απέναντι σε εσάς να εφαρμόσουμε τη συμμετοχική δημοκρατία. Εμείς θα συναποφασίζουμε με εσάς για το πως πρέπει να λειτουργούμε και να σχεδιάζουμε προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, με τον κ. περιφερειάρχη, αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε αυτήν τη συνάντηση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής γιατί θεωρούμε ότι αυτό το θέμα είναι τεράστιας σημασίας. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με τις απαλλοτριώσεις, την αποκατάσταση των πληττομένων που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά και τις οφειλές στους εργαζόμενους της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ που είναι απλήρωτοι εδώ και 13 χρόνια. Επίσης πάρα πολλοί ακτήμονες της περιοχής μας δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τα ενοίκια των αγροκτημάτων τους αλλά ούτε και για τις παροχές που έδιναν στη συγκεκριμένη εταιρεία. Απ’ ότι γνωρίζουμε τα ποσά αυτά είναι σημαντικά. Γι’ αυτό σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να δούμε από κοινού πως μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά μας ανήκουν.».
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί κάνουμε πράξη όλοι μαζί αυτό που εμείς λέγαμε, ότι πρέπει δηλαδή να πάμε σε έναν άλλον τρόπο λειτουργίας, αυτόν της συλλογικότητας, της συναπόφασης και της άμεσης δημοκρατίας. Μπορεί εγώ να έχω οποιαδήποτε άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Την άποψή μου δεν θα την καταθέσω τώρα. Εδώ βρίσκομαι για να ακούσω όλους εσάς και από κοινού να πάρουμε μια απόφαση. Αλλά πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις έτσι ώστε από εδώ μέσα να βγούμε ενωμένοι. Και είναι μια δέσμευση ότι και αυτοί που δεν θα συμφωνήσουν θα συστρατευτούν με την πλειοψηφία.
Εγώ για μια ακόμα φορά ξεκαθαρίζω το πως προσεγγίζουμε τα ζητήματα. Ο λιγνίτης είναι εθνικός πόρος, τα νερά είναι εθνικός πόρος και ανήκουν στον λαό και αυτοί οι πόροι, που είναι αγαθά, θα πρέπει να είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Όχι γιατί είμαστε κρατικιστές, αλλά γιατί αν κοιτάξετε γύρω σας, παντού σε όλον τον κόσμο, η λογική και το μοντέλο των αυτορυθμιζόμενων αγορών, της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας, δημιούργησε αυτήν την παγκόσμια οικονομική φούσκα, την παγκόσμια κρίση που εμείς τη βιώνουμε περισσότερο από όλους τους άλλους στο πετσί μας. Την Παρασκευή ήταν εδώ και ο επίτροπος της Ε.Ε. για την περιφερειακή πολιτική, ο κ. Χαν. Κουβεντιάσαμε και μαζί του τα ζητήματα αυτά και του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών και όχι την Ευρώπη των αγορών.
Χωρίς αυτά τα δύο αγαθά σε ένα κανονιστικό πλαίσιο, σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Δεν έχουμε τίποτα με τον εθνικό τομέα της οικονομίας, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να είναι κάτω από ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα το βάζει το κράτος δικαίου, που μπορεί να το βάλει η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Είναι εδώ και οι άνθρωποι της εργασίας που ζούνε καθημερινά τα ζητήματα της ενέργειας. Όλα τα άλλα περί μικρής ΔΕΗ νομίζω κλείνουν το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Θέλω να τοποθετηθώ αφού πρώτα ακούσω όλους εσάς. Έχω να κάνω τις παρατηρήσεις μου γι’ αυτήν τη σύμβαση και θα σας θέσω τις απόψεις μου. Με χαρά ακούω ότι είναι εδώ και εκπρόσωπος της εταιρείας. Θέλω να ακουστούν όλες οι απόψεις, να ακούσουμε με προσοχή τι έχει να πει και η εταιρεία, πως σκέφτεται να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί στην περιοχή. Αλλά εμείς, εκ προοιμίου, λέμε ότι θα πρέπει να σεβαστεί αυτό που έδωσαν ως εντολή όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο οι πολίτες της ενεργειακής λεκάνης. Ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τα δύο αυτά αγαθά, την ενέργεια και τα νερά μας, και να ασκήσουμε πολιτικές που θα μας ενώνουν και δεν θα μας διχάζουν. Γι’ αυτό μιλήσαμε και για ειδικό τιμολόγιο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, γι’ αυτό μιλήσαμε για μια σειρά από πολιτικές που πρέπει να διαφυλάξουν τα αγαθά, έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να πορευτούμε στο αύριο.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε εδώ και τους βουλευτές, τον κ. Γερμανίδη και τον κ. Κωνσταντινίδη, και τον Δήμαρχο της Φλώρινας και πρόεδρο πλέον των Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε σε όλα τα επίπεδα να υπάρξουν οι απόψεις και οι προτάσεις. Ευχαριστώ θερμά για μια ακόμη φορά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και εύχομαι όλα να πάνε καλά.».
Στα κενά που παρουσιάζει η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της αναδόχου εταιρείας Άκτωρ αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου. Ειδικότερα, η κ. Παναγιωτίδου είπε τα εξής: «Μετά το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ, το θέμα της διάνοιξης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που προκύπτει. Όπως είπε και ο περιφερειάρχης, τα νερά και η ενέργεια είναι δημόσια αγαθά και αυτήν την εντολή λάβαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να υπερασπιστούμε τις έννοιες αυτές με τη σημασία που τους αξίζει.
Το κλειδί της ενέργειας, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι ο λιγνίτης. Επομένως, όποιος επιδίδεται σε εξορυκτική δραστηριότητα, κατά βάση ελέγχει και την ενέργεια. Στην περίπτωση των λιγνιτωρυχείων της Βεύης είναι πάγιο αίτημα, και κανένας δεν διαφωνεί, ότι θα πρέπει να ανοίξει και να λειτουργήσει. Εφόσον όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί για τον άλφα ή βήτα λόγο να αναλάβει την εξορυκτική δραστηριότητα, σε οποιονδήποτε τρίτο παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης θα πρέπει να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο δράσης, την εφαρμογή του οποίου θα την ελέγχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Επειδή βλέπω ότι σήμερα βρίσκονται εδώ και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, θεωρώ σκόπιμο να μας απαντήσουν σε κάποια βασικά ερωτήματα:
Το πρώτο είναι να μας εξηγήσουν τους λόγους εκείνους που οδήγησαν στο να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης με απευθείας στην ουσία ανάθεση. Δεν προκηρύχθηκε δηλαδή πλειοδοτικός διαγωνισμός και, με δεδομένο ότι από την ημερομηνία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν περάσει 3.5 περίπου χρόνια, δεν δικαιολογείται το κατεπείγον της διαδικασίας.
Έπειτα θεωρούμε σκόπιμο να διευκρινιστεί αν η προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν όντως οικονομικά πιο συμφέρουσα από τις υπόλοιπες προσφορές που κατατέθηκαν.
Τέλος πρέπει να διευκρινιστεί γιατί η ΔΕΗ δεν μπορεί να αναλάβει την εξορυκτική δραστηριότητα, δεδομένου ότι βγήκε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο επέτρεψε στη ΔΕΗ να συμμετέχει, θεωρώντας ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό δεν είναι κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά ενέργειας. Και έπειτα να ανταποδείξει το γεγονός ότι η διάσπαση του κοιτάσματος σε δύο εκμεταλλεύσεις δεν θα επιφέρει μείωση του ποσοστού αξιοποίησης του λιγνίτη και αύξηση του κόστους παραγωγής στο διπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν το κοίτασμα αξιοποιούνταν ενιαία από τη ΔΕΗ.
Σχετικά με τη σύμβαση πιστεύω ότι οι παρατηρήσεις από εσάς θα είναι πολύ πιο στοχευμένες. Εγώ θέλω να αναφέρω ενδεικτικά κάποια πράγματα που θα ήταν καλό να συζητήσουμε. Η διάρκεια της σύμβασης ουσιαστικά είναι πενήντα έτη και όχι δεκαπέντε, γιατί μπορεί μονομερώς η εκμισθώτρια να κάνει παράταση της σύμβασης. Δηλαδή μιλάμε για δεσμεύσεις οι οποίες χρονικά θα είναι περίπου στον μισό αιώνα.
Νομίζω ότι στη σύμβαση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν κατοχυρώνονται απόλυτα τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας στις θέσεις εργασίας, δηλαδή δεν προκύπτει ότι υπάρχει δεσμευτική υποχρέωση της εταιρείας να προσλάβει μόνιμο προσωπικό από τις τοπικές κοινότητες που πλήττονται. Αυτό θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι διευκρινισμένο.
Επίσης οι συνέπειες σε περίπτωση παράλειψης δεν είναι ιδιαίτερα επαχθείς, με την έννοια του ότι απλά επέρχεται μια κατάπτωση του ποσού της εγγυητικής που έχει καταβάλλει η εκμισθώτρια.
Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη ότι έχει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης με έγκριση του υπουργού και το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται κάθε άλλο μετάλλευμα που θα βρεθεί στον ίδιο χώρο. Εδώ θα ήθελα να εστιάσω, λέγοντας ότι κατοχυρώνεται δικαίωμα προτίμησης στην ουσία της εκμισθώτριας, ενώ στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό, θεωρήθηκε ότι ήταν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ενώ έχει την τεχνογνωσία στις εξορύξεις. Δηλαδή η ίδια περίπτωση αντιμετωπίζεται κάπως αντίθετα.
Εξίσου σημαντικό θα είναι πιστεύω να είναι αξιόπιστοι οι μηχανισμοί που θα αποτυπώνουν ποια είναι η ετήσια παραγωγή του λιγνίτη, η οποία αποτελεί βάση καθορισμού του ετήσιου μισθώματος.
Θεωρώ ότι θα πρέπει ενδεχομένως να τροποποιηθεί η σύμβαση στα σημεία εκείνα που δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες των εδαφών που καταλαμβάνει το ορυχείο όλα αυτά τα χρόνια που παραμένει ανενεργό και ως προς το θέμα των εργολάβων που δεν έχουν πληρωθεί τόσα χρόνια από τους μισθωτές.».
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι βουλευτές κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ. Σιάκος Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βεύης κ. Δημήτρης Κυριακού, ο πρόεδρος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» κ. Αδαμίδης Γιώργος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Άκτωρ κ. Λάμπου καθώς και πολίτες που ζήτησαν να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Κλείνοντας την πολύωρη συζήτηση, ο περιφερειάρχης έκανε την εξής τοποθέτηση: «Μέσα από τη σημερινή διαδικασία νομίζω ότι όλοι θα φύγουμε πιο ενημερωμένοι αλλά και πιο προβληματισμένοι. Κι αυτό το λέω γιατί έτσι δυστυχώς γίνεται πάντα στη ζωή, ξεκινάμε πολλοί και στο τέλος μένουμε λίγοι. Όπως είπα και στην ορκωμοσία μου, εγώ δηλώνω ασκητής. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχω εξαρτήσεις, ούτε και βαρίδια. Και μόνος μου να μείνω, δεν θα γονατίσω ποτέ στα συμφέροντα.
Έκατσα έξι μήνες στον σταυρό και με λοιδορούσανε οι συνάδελφοί μου. Με πρώτο και καλύτερο τον κ. Μπόμπολα. Και αναρωτήθηκα, «ρε, γιατί με χτυπάνε;». Και κατάλαβα ότι με χτυπάνε γιατί δημοσιογραφικά είχα μια σταθερή, σθεναρή θέση. Να επιδιώκω το δίκαιο. Και το δίκαιο το επιδιώκεις και το επιφέρεις αφού πρώτα μιλάς με τον εαυτό σου, ακούς τους γύρω σου κι όταν έρθει η ώρα να ενεργήσεις πας με συνέργεια στα πράγματα.
Εδώ απόψε διαπίστωσα ότι υπάρχει συνέργεια που δεν μας επιτρέπει το κάτι διαφορετικό. Ποιό είναι αυτό το διαφορετικό; Ότι αυτά που διαθέτει η περιοχή μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Εάν θέλουμε να έχουμε την αξιοπρέπειά μας και να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που μας επέφεραν επί σειρά ετών οι πολιτικές, θα πρέπει να πιστέψουμε όλοι στον τόπο μας και να δούμε που είναι οι δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί να το βλέπουν κάποιοι από την Αθήνα και τόσα χρόνια να μην το έχουμε δει εμείς. Το έχουμε δει, αλλά αυτοί που το βλέπανε και μας εκπροσωπούσανε το διαπραγματεύονταν για τη δική τους την εξέλιξη. Από την επόμενη της ημέρας που δίνατε την εντολή, είχαν το άγχος της επανεκλογής.
Εμείς δεν τσιμπάμε με θέσεις εργασίας και ψίχουλα. Εδώ ο λαός είναι ο εργοδότης, ο λαός είναι ο ιδιοκτήτης και θα πάμε με τους όρους του λαού. Απόψε από εδώ θα φύγουμε με μία απόφαση, θα στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στον αρμόδιο υπουργό και σε όλους όσους θέλουν να βάλουν πόδι και να επενδύσουν στην περιοχή.
Το κοίτασμα της Βεύης είναι περίπου 4 δις. Η εταιρεία θα φύγει, έτσι όπως εκτιμάται, με 500 εκ. ευρώ στην τσέπη, καθαρά. Εάν μέναμε στην αρχική δημοπρασία, το ελληνικό δημόσιο θα κέρδιζε 1,3 δις. Αυτά είναι τα οικονομικά στοιχεία, αυτά είναι τα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δεν υπήρχαν υπουργικές αποφάσεις δημοσιευμένες στο ΦΕΚ. Για να μην είναι εις γνώσιν των υπολοίπων ενδιαφερομένων, έτσι ώστε, όταν δόθηκαν τα τεύχη, να μην μπορούν να κάνουν ενστάσεις.
Η ιστορία μπάζει από παντού. Μυρίζει περισσότερο και από την αυτοανάφλεψη του λιγνίτη. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα, έχει την τεχνογνωσία να μπορέσει να κάνει την εξόρυξη. Ας έρθει με το καλό τότε η όποια εταιρεία και ας δουλέψει ως υπεργολάβος μέσα στις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Να εφαρμόσει τις εργασιακές σχέσεις που πρέπει και βλέπουμε. Αλλά δεν θα δώσουμε τα κλειδιά της περιοχής μας σε μια εταιρεία που, απ’ ότι ξέρω, δεν έχει και τα καλύτερα δείγματα γραφής στην Αχλάδα.
Ότι μας συμβαίνει, το επιτρέπουμε εμείς. Αν δεν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας, θα αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και συμπεριφορές. Γι’ αυτό λέω ότι τώρα είναι μοναδική ευκαιρία. Αν την απολέσουμε, μόνο χειρότερες μέρες μπορούμε να περιμένουμε. Γι’ αυτό, από εδώ, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για τις επόμενες κινήσεις μας, σε όλα τα επίπεδα. Απόφαση που να λέει το πως θέλουμε εμείς τον τόπο μας, το αν θέλουμε και πως πρέπει να ανοίξει αυτό το ορυχείο.
Η σημερινή συνάντηση έχει την εξής βάση, να ακουστούν όλες οι απόψεις σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με τους εμπλεκόμενους φορείς και αμέσως μετά θα πάμε στην κοινότητα της Βεύης όπου θα κάνουμε λαϊκή συνέλευση. Αυτό που είπαμε, άμεση δημοκρατία. Δεν παν να λένε ότι θέλουν! Εδώ λέμε να ανοίξει το κοίτασμα και πάμε στη Βεύη και αποφασίζουν οι κάτοικοι να μην ανοίξει το κοίτασμα; Εγώ τότε θα πω να μην ανοίξει το κοίτασμα. Αυτό προτάσσει η άμεση δημοκρατία. Αλλά πριν πάρουμε μια απόφαση θα πρέπει να εξαντλήσουμε τον διάλογο, την ενημέρωση. Διότι ότι χειρότερο στις αποφάσεις είναι να τις παίρνεις γρήγορα και όταν τις παίρνεις να είσαι και ημιμαθής.
Αποδεικνύεται το πόσο υστερεί η Φλώρινα στα θέματα της ενέργειας και το πόσο προπορεύεται, έτσι όπως λειτουργεί ακόμη, η ΔΕΗ της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Σας είχα πει και προεκλογικά ότι δεν μπορεί αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κατά αποκοπή. Δεν μπορεί να περικυκλώνεις περιοχές, να παίρνεις το φιλέτο και να αδιαφορείς για τους ανθρώπους και την εξέλιξη των κοινωνιών. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαρό κράτος, και αυτό θα απαιτήσω εγώ σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να γίνει ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα λέει ποιές είναι οι δυνατότητες της Φλώρινας με τα κοιτάσματά της.
Αν δεν μας δοθεί συνολική απάντηση, με επιχειρησιακό σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα, πως θέλει να είναι η εξορυκτική δράση πρωτίστως της ελληνικής πολιτείας, είτε το λειτουργήσει η ΔΕΗ είτε ο ιδιώτης, από μας αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό. Το κομμάτι-κομμάτι, με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που να τις παίρνει κατευθείαν το υπουργείο και να παρακάμπτει τα τοπικά όργανα, και κατά το δοκούν να τις εφαρμόζουν και να βάζουν μικρές εγγυητικές, όπου και συμφέρει τον ιδιώτη, ακόμα και τη ΔΕΗ πολλές φορές, να μην αποκαθιστά γιατί είναι λιγότερα τα χρήματα της αποκατάστασης από τα χρήματα της εγγυητικής που θα καταπέσουν, με μας δεν θα περάσει.
Ζητούμε συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο που να αφορά στην Φλώρινα. Τελεία και παύλα. Τα ψέματα τελειώνουν. Θα βγουν να ονομάσουν κι αυτοί τα συμφέροντα, όπως τα ονομάζω εγώ, για να πάμε καλά και να τελειώνει το παραμύθι. Το κατά αποκοπή, το κατά το δοκούν και το κλείσιμο του ματιού σε συγκεκριμένα συμφέροντα, με εμάς δεν θα περάσουν. Εκεί σας θέλω μαζί. Εάν κάνετε πίσω είστε άξιοι της μοίρας σας. Σας το ξαναλέω, δεν είμαι πολιτικός, δεν με ενδιαφέρει το κόστος. Δεν με αγγίζουν ούτε στο τόσο, γιατί αν με είχανε πιασμένο θα με είχαν εκτελέσει. Με λοιδορήσανε, τους νικήσαμε, πάμε να τους τελειώσουμε. Μην κάνετε πίσω!
Για να κλείσουμε, εξουσιοδοτείται τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, την αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, ερχόμαστε στη Βεύη, λαϊκή συνέλευση και ότι αποφασίσετε. Και αμέσως τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τις στέλνουμε στο αρμόδιο υπουργείο, σε όλα τα κόμματα, και τους καλούμε να πάρουν θέση.».
Στο τέλος της τοποθέτησής του, απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της εταιρείας, είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν διορθωθούν σημαντικά σημεία που αφορούν στην Αχλάδα, που θίγουν τους πολίτες -προσέξτε, δεν μιλάω για τη Βεύη, εγώ μέρος του προβλήματος δεν θα γίνω, ούτε συνομιλητής, δεν είναι αποδεκτή η Βεύη από μένα, αρκεί να το πουν οι κάτοικοι, αν οι κάτοικοι πουν ότι σας θέλουν να πάτε- για την Αχλάδα λοιπόν, αφού διορθωθούν τα κακώς κείμενα και αφού δείξετε καλά δείγματα γραφής και έχετε μια συμπεριφορά με εργασιακή ευαισθησία, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στους κατοίκους, τότε ελάτε να κουβεντιάσουμε, σε ένα τελικό ενδεχόμενο -που εγώ δεν το εύχομαι- να είστε και στη Βεύη. Αυτή η σύμβαση που πάτε να υπογράψετε είναι αποικιοκρατική, είναι με σκιές, εξυπηρετεί μόνον εσάς, βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και εμείς αυτό δεν το υπηρετούμε. Τελεία και παύλα. Καλόν αγώνα.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.