Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

"Στο στόχαστρο" των Λιγνιτωρυχείων η Άνω Αχλάδα, της Τ.Κ. Αχλάδας


Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες μεταξύ των κατοίκων της Άνω Αχλάδας και εκπροσώπων των λιγνιτωρυχείων της περιοχής, κατόπιν πρόσκλησης των δεύτερων μέσο του Πρόεδρου του χωριού, στα γραφεία τους.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν σύσσωμοι όλοι οι κάτοικοι του οικισμού Άνω Αχλάδας, ο πρόεδρος του χωριού και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σκοπού. Μοναδικό θέμα του διαλόγου ήταν η πρόταση  των  εκπροσώπων  για παραχώρηση των κάτοικων  ενός μεγάλου κομματιού του αγροτικού δρόμου του αναδασμού που είναι ιδιοκτησία τους, καθώς είχε αφαιρεθεί από τις περιουσίες τους, την εποχή του αναδασμού προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση στο Νότιο ορυχείο του χωριού και μετά από έλεγχο και πίεση της Επιθεώρησης Μεταλλίων, ισχυρίστηκαν (οι εκπρόσωποι) πως είναι επιτακτική ανάγκη η απομάκρυνση της ποσότητας του χώματος για την αποφυγή μεγαλύτερης ζημίας του Ξωκλησιού που βρίσκεται εκεί . Τόνισαν ωστόσο πως στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους είναι και η κατασκευή βαθμίδων μήκους 6 μέτρων στο σημείο γύρο από την κατολίσθηση, προκειμένου να καταστρέψουν με ασφάλεια το βουνό.. Μετά την ανεξήγητη ενημέρωση –αναφορά τους, οι εκπρόσωποι ζήτησαν ταπεινά τον δρόμο  προκειμένου να μεταφέρουν το χώμα στο παλιό  βόρειο ορυχείο το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο χρόνια και αυτό(2008), έχοντας επίσης  μια μεγάλη κατολίσθηση. Τόνισαν σε μορφή δέσμευσης αρχικά πως ο χρόνος που θα χρειαστούν  θα ήταν  12 μήνες( θα τον επιστρέψουν ως έχει ) και κατέληξαν στους  5 μήνες ύστερα από έντονο διάλογο  μεταξύ τους. 
 Η απάντηση των κατοίκων ήταν αρνητική και αμετάκλητη χωρίς κανένα ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης. Οποιοδήποτε άλλη απάντηση θα ήταν καταστρεπτική τόνισαν,  καθώς  τα όρια του δρόμου από την  κατοικημένη περιοχή αγγίζουν τα 30 μέτρα!! Η σκόνη θα είναι εγκατεστημένη σε μορφή σύννεφου σε όλα τα σπίτια, τα μπαλκόνια αλλά και κυρίως  στα πνευμόνια μας . Ο θόρυβος θα είναι πια ανυπόφορος επί 24ώρου βάσεως(ήδη υπάρχει ), θα καταστρέψουν τον  βοσκότοπο Νότια του χωριού εκτάσεως  12000 στρεμμάτων, ο τελευταίος που έχει απομείνει, επισήμαναν.  Είναι αναγκαίο ν΄ αναφερθεί πως υπάρχει πρόσβαση μέσο του δημόσιου περιφερειακού δρόμου Αχλάδας – Σκοπού, όπως και δυνατότητα δημιουργίας χωματόδρομου απέναντι από τον οικισμό και όχι δίπλα όπως προσδοκούν. Όσο για την υπέρμετρη ευαισθησία που δείχνουν  στην παρούσα στιγμή, δεν  ευσταθεί… ως  επιχείρημα έθεσαν  πως δεν πρέπει να διασχίζουν τον δημόσιο περιφερειακό  δρόμο σε απόσταση 300 μέτρων για να μην υπάρξουν  τροχαία ατυχήματα από κάτοικους της Τ.Κ. Σκοπού (ενώ αυτοί  διασχίζουν το χωριό Αχλάδα ),ωστόσο  με την πρόταση τους , θα διασχίζουν και πάλι τον δημόσιο περιφερειακό δρόμο σε απόσταση 70 μέτρων ίσως και παραπάνω. Εκεί δεν θα υπάρχει κίνδυνος ? όταν μάλιστα η συχνότητα των φορτηγών θα είναι εκατονταπλάσια ?και αφού μιλούν για κίνδυνο, το γεγονός πως οι κάτοικοι δυο κοινοτήτων διασχίζουν καθημερινά μια απόσταση  5 χιλιομέτρων μέσα από ένα ορυχείο ανάμεσα από  τρείς σπαστήρες και δυο αυλές λιγνίτη, δίπλα από αμέτρητα φορτηγά και με την λάσπη να φτάνει ως και τις πινακίδες(ύψος 2 μέτρων), αυτό δεν είναι κίνδυνος? Ας καταλάβουμε επιτέλους ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που παραμονεύει ανά  πάσα στιγμή και ας δοθεί μια λυτρωτική λύση για τους κάτοικους.-
Νεολαία Τ.Δ. Αχλάδας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.