Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το Ποτάμι Δυτ. Μακεδονίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Στα γραφεία της ΕΟΓ στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 ενημερωτική συνάντηση του Προέδρου της ΕΟΓ, κυρίου Δ. Κοσμίδη με στελέχη και υποψηφίους βουλευτές από Το Ποτάμι Δυτικής Μακεδονίας.
Το Ποτάμι εκπροσώπησαν οι υποψ. βουλευτές Καστοριάς Χριστίνα Λαπόρδα-Καραστέργιου, Ευθύμιος Νάτσης και Αναστάσιος Ντίνας. Από την Κοζάνη οι υποψ. βουλευτές Κοζάνης, Χαράλαμπος Ιορδανίδης και Αντώνης Σιαμπανόπουλος.

"Θέλουμε υγιείς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ούτε δανεικά, ούτε χαρισμένα δάνεια" ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος κύριος Δημήτρης Κοσμίδης στα στελέχη που παρευρέθηκαν. Στη συνέχεια προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση του κλάδου οποίος εξάγει το 95% της παραγωγής του σε 58 χώρες, ενώ Καστοριά και Σιάτιστα αποτελούν το μοναδικό παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Από τη μεριά τους, τα στελέχη του Ποταμιού μετέφεραν στον κύριο Κοσμίδη χαιρετισμό από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος, κύριο Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις του Ποταμιού για τον κλάδο της γουνοποιίας. Για Το Ποτάμι η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ο κλάδος της γούνας αποτελεί παράδειγμα επιχειρηματικού μοντέλου που συνδυάζει την παραγωγή προϊόντων εντάσεως γνώσης, υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλών προσόντων εργασίας. Το Ποτάμι πιστεύει ότι η πολιτεία μπορεί και πρέπει συντεταγμένα να ενισχύσει και να διευκολύνει τους εξαγωγικούς της πρωταθλητές, να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και να αλλάξει τις δομές κόστους. Να παράγει φορολογικά κίνητρα συνδεδεμένα με εξαγωγικούς στόχους, να συμψηφίζει επιστρεφόμενο ΦΠΑ με εταιρικές φορολογικές υποχρεώσεις, να στηρίζει ενεργά τον κλάδο στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικώντας για παράδειγμα τη διπλή σήμανση, ή περιλαμβάνοντας τον κλάδο σε free trade agreements ή άλλες εμπορικές συμφωνίες με τρίτα κράτη, ώστε να μειωθούν οι δασμοί εισαγωγής και οι ποσοτικοί περιορισμοί των προϊόντων σε αυτά. Η πολιτεία, επιπροσθέτως, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο οργανισμούς όπως ο ΟΠΕ και ο Enterprise Greece, για την προώθηση των εξαγωγών της γουνοποιίας. Επιβάλλεται επίσης να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και να διεκδικήσει νέα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες να μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη των εταιρειών του κλάδου και το χρηματοοικονομικό κόστος εξαγωγών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, τέθηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως η έκθεση Γούνας τον Μάρτιο στην Αθήνα, καθώς και η επανέναρξη του προγράμματος "Δομή Στήριξης Ανέργων με τον ΟΑΕΔ" μέσω του Υπ. Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΓ αναφέρθηκε επίσης στα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου αναφορικά με τις φάρμες γουνοφόρων, στα προβλήματα ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γούνας καθώς και στις διεθνείς εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα στελέχη από Το Ποτάμι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στην κοινοβουλευτική τους ομάδα τόσο τα θέματα που συζητήθηκαν όσο και τις προτάσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας 2014-2020 που τους κοινοποιήθηκε.-



Το Ποτάμι Δυτ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.