Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Διήμερο workshop 29-30 Μαΐου 2015 στο Θεματικό Κέντρο Πύλης Πρεσπών

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στις εργασίες του 2ήμερου (29-30 Μαΐου 2015) workshop με τίτλο: "Networking on Best Practices (BPs) for Mediterranean Grassland Habitat Types (Rangelands)" το οποίο υποστηρίζεται από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. Το workshop θα λάβει μέρος στο Θεματικό Κέντρο Πύλης του Φορέα Διαχείρισης.

Το workshop θεωρείται ως ευκαιρία αντιμετώπισης, με ενεργό τρόπο, των θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακοί λιβαδικοί τύποι οικοτόπων του δικτύου Natura 2000, που είναι συχνά πολύπλοκα, και τοπικού ενδιαφέροντος. Το workshop είναι μέρος μιας δραστηριότητας δικτύωσης, σύμφωνα με το πνεύμα του Mediterranean Kick-off Seminar (Natura 2000 Biogeographical Process), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 26 με 28 Μαΐου 2014. Κατά τις εργασίες του Σεμιναρίου εκείνου το Grasslands Working Group προσδιόρισε τη δικτύωση ως ένα από τα τέσσερα εργαλεία (στη βάση μίας four-bunch αντίληψης) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ελλείψεων που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση των Μεσογειακών λιβαδιών (με τη γνώση, τη διαχείριση, και τη συμβουλευτική της διοίκησης να είναι τα υπόλοιπα τρία)[1].

Στο workshop θα γίνει συνάντηση ειδικών (πανεπιστημιακών, οικολόγων, επαγγελματιών, στελεχών διοίκησης), όπου, στο πλαίσιο της δικτύωσης, θα ανταλλάξουν εμπειρίες σε θέματα βέλτιστων πρακτικών (Best Practices) διατήρησης/διαχείρισης λιβαδικών πόρων (είδη, ενδιαιτήματα, τοπίο, κ.λπ.) και ανάπτυξης και αξιοποίησης σε τοπική κλίμακα (με αναφορές στις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες). Εκτός από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών με ομιλίες (Παρασκευή 28 Μαΐου 2015), η δικτύωση ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την επίδειξη στο πεδίο (Σάββατο 29 Μαΐου 2015) των βέλτιστων πρακτικών που έχουν ήδη εφαρμοστεί στη συντήρηση/διαχείριση των υγρών και ξηρών λιβαδιών και βοσκοτόπων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ενώ την ίδια στιγμή οι παρεμβάσεις των τοπικών φορέων (χρήστες γης, ιδιοκτήτες γης, οικολόγοι, ΜΚΟ, δημόσιοι φορείς, τοπική διοίκηση, δήμος, κοινωνικές ομάδες) είναι καλοδεχούμενες και ενθαρρύνονται. Η δικτύωση προσφέρει τη βάση της four-bunch αντίληψης, δεδομένου ότι μπορεί να διευκολύνει την ασφαλή υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από τις άλλες τρεις. Έχοντας αυτά κατά νου, ο κύριος στόχος αυτού του follow-up workshop θα είναι η διανοητική και εμπειρική έκθεση των βέλτιστων πρακτικών για τη διάδοση της γνώσης (γνώση), της διαχείρισης των Μεσογειακών βοσκοτόπων (διαχείριση), και διαμόρφωσης bottom-up πολιτικών (συμβουλευτική διοίκησης).
Το workshop διοργανώνεται με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ), και του European Centre for Nature Conservation και αποτελεί πιστοποιημένη δορυφορική εκδήλωση του Green Week 2015. Επισυνάπτονται (α) η σχετική πρόσκληση, (β) το πρόγραμμα της εκδήλωσης, και (γ) η διαδικασία εγγραφής. Σας επισημαίνουμε ότι σημαντικό μέρος του κόστους είναι καλυμμένο από χορηγίες, ενώ υπάρχει μέριμνα για μεταφορά σας από Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο) προς Πρέσπα και το αντίστροφο. Θα σας παρακαλούσαμε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά (δείτε επισυναπτόμενα) και για όσους από εσάς το επιθυμείτε να δηλώσετε την επιθυμία σας για κάλυψη μέρους των εξόδων σας. -



[1]http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/platform/documents/20140708-med_seminar_report_final.pdf, page 31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.