Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από τα Λιγνιτωρυχεία στην Αχλάδα και στα γύρω χωριά

 Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση το πρόβλημα που δημιουργούν τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας τόσο στην Αχλάδα όσο και στα γύρω χωριά.
Αναρωτήθηκε κανείς το βιοτικό επίπεδο εκείνων των ανθρώπων; Σκεφτήκατε ποτέ γιατί δεν αντιδρά κανείς και δεν κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή τη κατάσταση;
   Αναμφισβήτητα ευθύνη έχουν όλοι οι κάτοικοι της Αχλάδας αλλά και τον γύρω χωριών που δεν αντιδρούν, δε συνεργάζονται για το κοινό, καλό συμφέρων και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για το δικό του ατομικό συμφέρον. Ευθύνη έχουν γιατί, έχουν σκύψει το κεφάλι έχοντας υποδουλωθεί στα συμφέροντα τον μεγάλων και ηχηρότερων από αυτούς, παρά το γεγονός ότι έχουν το δίκαιο με το μέρος τους. Ευθύνη, ακόμα, έχει και οι υπόλοιπη κοινωνία και όλος ο νομός. Τα λιγνιτωρυχεία φέρνουν μεταξύ άλλον  οικονομικά κέρδη  στο νομό και τον ενισχύουν γενικότερα. Γιατί λοιπόν, να ωφελείται όλος ο νομός από τα θετικά του ορυχείου, και τα αρνητικά να τα παραβλέπουν; Κανένας έξω από τη γύρω περιοχή του ορυχείου δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που δημιουργεί.
    Κ’ όμως τα προβλήματα αυτά, μπορεί να τα βιώνουν πιο έντονα τα άτομα εκείνης της περιοχής αλλά αφορούν όλο το νομό. Όλοι αυτή την ρύπανση και την μόλυνση που δημιουργεί, δεν την αναπνέουν μόνο οι κάτοικοι της Αχλάδας. Για να γίνω πιο σαφής και να δώσω ένα παράδειγμα για όσους δεν γνωρίζουν τη κατάσταση… Κάθε πρωί –συμβαίνει σε κάθε νοικοκυριό- σκουπίζουν τρία δάχτυλα σκόνη από τη σκάλα, και το απόγευμα έχει πάλι. Όλοι αυτή η σκόνη μένει μόνο στην Αχλάδα;
   Άλλο πρόβλημα ο οποίο αφορά καθαρά τους κατοίκους εκείνης της περιοχής, είναι η διαρκείς ηχορύπανση. Ο συνεχής θόρυβος από τσάπες, μηχανήματα, φορτηγά…Ο δρόμος! Για να πάς στο χωριό της Αχλάδας αλλά και του Σκοπού περνάς κυριολεκτικά μέσα από το ορυχείο, δίπλα από το σπαστήρα. Επιπλέον σαν να μην έφτανε αυτό, καινούριος δρόμος, έχει απότομες στροφές και είναι απαράδεχτα επικίνδυνος. Άρα και ανασφάλεια!
   Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η κακή αισθητική και η κακή ψυχολογική διάθεση. Δεν είναι καθόλου ωραίο να ζεις σε ένα κατεστραμμένο χωριό, που γύρω-γύρω είναι σκαμμένο και να βλέπεις όλοι αυτή τη κακομορφία, τη καταστροφή των δασών και την έλλειψη πράσινου από μια επαρχία. Όλοι αυτή η κατάσταση σου χαλάει τη διάθεση και σε γεμίζει άγχος και έλλειψη ηρεμίας.
   Παράλληλα προβλήματα ηθικής πλευράς. Σε κάποιο σημείο εκεί, που σκάβουν, εκεί κοντά έχει ένα εκκλησάκι. Ακούμε συχνά ότι πέφτουν αποθέσεις, σπάει το βουνό και προβληματίζομαι, τι θα γίνει εκείνο το εκκλησάκι;
    Αδιαφορία και αδράνεια από παντού…Εργαζόμενοι από το χωριό, που διαμαρτύρονται και κάνουν παράπονα, απειλούνται με την απόλυση τους, σε καιρούς δύσκολης οικονομικής αποκατάστασης.
   Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα  για ένα καλό βιοτικό επίπεδο, το οποίο καταπατάται. Συνέπειες, άγχη, φοβίες, ανασφάλειες νευρώσεις, ανθυγιεινό περιβάλλον, ανθυγιεινή όροι ζωής, κακές σχέσεις.
    Τέλος να γίνει μια απλή αναφορά στο γεγονός των χωραφιών που “κλάπηκαν” παίρνοντας τα χωρίς αποζημίωση και ούτε καν ερώτηση…Και στο γεγονός της παρανομίας που επικρατεί μέσα στο ορυχείο και η αστυνομία ενώ είναι όλοι την ημέρα εκεί, τελικά, δε βρίσκει κανένα παράπτωμα…


Προβληματισμένος νέος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.