Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας στη 12η τακτική Ειδική Συνεδρίασή του τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, με μοναδικό θέμα «Ενημέρωση και προοπτικές για τα δεδομένα και τα προβλήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δομών
Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φλώρινας, καθώς και διαβούλευση – κατάθεση προτάσεων για τον Επανασχεδιασμό του Χάρτη Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητές τον κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας, και τον κ. Σταύρο Γιαννακίδη, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Υπεύθυνου του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών (θυμάτων βίας) Δήμου Φλώρινας
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
Με δεδομένο ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο ειδεχθή συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, η οποία αποτελεί απειλή για τις γυναίκες και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, ειρήνη και ισότητα των φύλων σε όλες τις κοινωνίες, ο Δήμος Φλώρινας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων 2010-2013» σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΤΦ), δημιούργησε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών (θυμάτων βίας) Δήμου Φλώρινας (ΣΚΓ) στις 6 Μαρτίου 2014.
Το ΣΚΓ στελεχώνεται από Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχικής, κοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής, πληροφόρηση για θέματα έμφυλης διάκρισης, συμβουλευτική εργασίας, συνοδείας και παραπομπής σε άλλες υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προς όλες τις γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί έμφυλη βία. Επιπλέον, διοργανώνει δράσεις που στόχο έχουν την πρόληψη αλλά και την ευαισθητοποίησης της τοπική και όχι μόνο κοινωνίας στο θέμα της έμφυλης βίας και της ισότητας των φύλων.
Είναι ένα από τα 25 ΣΚΓ ΟΤΑ, τα οποία μαζί με τα 15 ΣΚΓ της ΓΓΙΦ και τους 17 Ξενώνες κακοποιημένων γυναικών καθώς και την τηλεφωνική γραμμή 15900 συνιστούν το Πανελλήνιο Δίκτυο. Η πρόθεση της ΓΓΙΦ για συνέχιση της λειτουργίας των Δομών και στην νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2016-2020, υλοποιείται μέσω της ένταξης των δομών στα ΠΕΠ των Περιφερειών.
Η διαδικασία ένταξης  των Δομών έχει προχωρήσει στις 12 από τις 13 Περιφέρειες μέσω της έκδοσης των σχετικών προσκλήσεων προς τους δικαιούχους Δήμους την ίδια ώρα που για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το θέμα βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση με συνέπεια το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών (θυμάτων βίας) του Δήμου Φλώρινας να απειλείται με άμεσο κλείσιμο από την 28η Απριλίου, ημέρα λήξης της παράτασης της λειτουργίας τους.
Αιτούμεθα εμφατικά την άμεση εξεύρεση λύσης στο θέμα της βιωσιμότητας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών (θυμάτων βίας) του Δήμου Φλώρινας με την χρηματοδότηση του από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών για το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου γίνει εφικτό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να προχωρήσει σε ανακατανομή των χρημάτων των ΠΕΠ και της συνέχισής του ως συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.