Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα στα γραφεία του Α.Σ. Αμυνταίου, σχετικά με τα άμεσα προβλήματα και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κτηνοτροφίας στο νομό Φλώρινας, μετά την ανακοίνωση της ΦΑΓΕ ότι εγκαταλείπει την παραγωγική δραστηριότητα στον τομέα του νωπού γάλακτος και διαθέτει προς πώληση την μονάδα που διαθέτει στην περιοχή.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος Α.Σ. Αμυνταίου, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο.
«Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναλάβουν τη λειτουργία του εργοστασίου οι τοπικοί κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, αφού πρώτα διαπραγματευτούν με την εταιρεία και, βέβαια, αποφασίσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να το λειτουργούν. Ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα του κλάδου σήμερα είναι ότι το ελληνικό αγελαδινό γάλα δεν είναι ανταγωνιστικό», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Στη συνάντηση, που έγινε αρχές της εβδομάδας, συμμετείχαν οι τοπικοί κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί αγελαδοτροφίας και αιγοπροβατοτροφίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης και ο πρόεδρος εργαζομένων της ΦΑΓΕ. Την σύσκεψη προκάλεσε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης.
Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τους μικρούς παραγωγούς. Μόνο στην περιοχή της Φλώρινας περίπου 49 κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να δώσουν το γάλα τους τον τελευταίο μήνα. Όλοι αυτοί έχουν δυναμικότητα παραγωγής της τάξης των 20 – 25 τόνων ετησίως. Σήμερα οι τιμές παραγωγού είναι για τις μικρές εκμεταλλεύσεις είναι στα 28 λεπτά το κιλό. Οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις πουλάνε στα 38 λεπτά το κιλό. Οι μικροί δεν έχουν διαχειριστικά έξοδα αλλά με 28 λεπτά δεν είναι βιώσιμοι. Οι μεγάλοι πάλι δεν μπορούν αν είναι βιώσιμοι επειδή έχουν προσωπικό και πρόσθετα διαχειριστικά έξοδα. Η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο γάλα αύξησε τις εισαγωγές από τη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι γιατί οι Γερμανοί μπορούν να παράγουν φτηνό γάλα και εμείς να μην μπορούμε να το κάνουμε.
Η ελληνική αγελαδοτροφία έχει σοβαρά προβλήματα. Οι αποδόσεις των ζώων είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με των υπόλοιπων παραγωγών της ΕΕ. Πρόβλημα είναι και ο τρόπος σκέψης των παραγωγών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την αγορά. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΦΑΓΕ δεν αγόραζε γάλα από το Αμύνταιο αλλά από την Ξάνθη. Κλείνοντας το εργοστάσιο στο Αμύνταιο αυξάνουν οι ποσότητες αδιάθετου γάλακτος σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο οι τιμές παραγωγού. Εκτιμώ ότι θα κλείσουν και οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης (τμήμα αποθήκης, διακίνηση - αντιπρόσωποι).
Μια πρόταση που έπεσε είναι να το λειτουργήσουν οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της περιοχής αλλά δεν υπάρχει κάποιο business plant. Αυτό που τονίστηκε στην σύσκεψη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια στρατηγική για να γίνουν βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις. Το θέμα είναι πώς γίνονται βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις με τις τιμές που παίζει ο ανταγωνισμός. Θα πρέπει να παράγουμε πολύ γάλα, φθηνό και καλό, όπως κάνουν στη Γερμανία. Αυτό ισχύει και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Φτηνά πολλά και καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Αυτή είναι και η βασική αρχή της ΚΑΠ. Είναι ανάγκη να εκπαιδευτούν οι παραγωγοί για να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος».
Ιστορικό του εργοστασίου
Τον Ιούνιο του 2005 εγκαινίασε το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας. Μία επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ που συγκέντρωνε γάλα από 588 παραγωγούς και απασχολούσε σε μόνιμη βάση 140 άτομα. Την εποχή εκείνη συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα πρώτα παγκοσμίως που διέθετε μηχανολογικό εξοπλισμό για την συσκευασία προϊόντων σε φιάλη PET. Ωστόσο δεν τα κατάφερε και έχοντας βγει εδώ και αρκετά χρόνια από το νωπό παστεριωμένο γάλα είχε στραφεί στο γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας. Ωστόσο πριν λίγες ημέρες η ΦΑΓΕ με αφορμή τον απολογισμό της χρήσης του 2015 ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει συνολικά από την αγορά του γάλακτος καθώς πλέον δεν είναι μία επικερδής δραστηριότητα. Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.-
agrotypos.gr
agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.