Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Περιφερειακές Εκδηλώσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ «Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»
30 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2017
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 8:30μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 30/4
8:30μμ: Που είσαι Σιγκάλ (103΄)
10:15μμ: Ο διάλογος του Βερολίνου (80΄)
11:35μμ: Ο γυάλινος δράκος (10΄)

Δευτέρα 1/5
8:30μμ: Της πατρίδας μου η σημαία... (109΄)
10:20μμ: Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης (88΄)

Τρίτη 2/5
8:30μμ: Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου (85΄)
9:55μμ: Εγώ ο άλλος άνθρωπος (77΄)
11:12μμ: Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης (19΄)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 30/4 | 8:30 μ.μ
8:30μμ: Που είσαι Σιγκάλ (103΄)
Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, παρουσιάζονται τα διλήμματα της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Φωτογραφία: Άγγελος Ράλλης

10:15μμ: Ο διάλογος του Βερολίνου (80΄)
Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που αποτελείται από κομμάτια ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και φιλοσοφικού στοχασμού, με θέμα το πολύπλοκο αλληλεπιδραστικό παιχνίδι μεταξύ των πολιτισμών του ευρωπαϊκού βορρά και νότου που έχει τη μορφή ενός πέρα-δώθε μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ένα ταξίδι μέσα από το λαβύρινθο της νεώτερης ευρωπαϊκής ιστορίας, κατά τη διάρκεια του οποίου εθνογραφία, ιστοριογραφία, πολιτισμός, καθημερινότητα, πολιτική και προσωπικά βιώματα αναμειγνύονται σε καινούργιους συνδυασμούς.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση-Φωτογραφία-Μοντάζ: Νίκος Λυγγούρης

11:35μμ: Ο γυάλινος δράκος (10΄)
Η έφηβη Γεωργία κέρδισε τον αγώνα με τον καρκίνο και αφηγείται την εμπειρία της. Μας αποκαλύπτει την ψυχική δοκιμασία που περνάνε παιδιά σαν κι αυτήν, στέλνοντας συγχρόνως ένα μήνυμα αισιοδοξίας: μετά την καταιγίδα εμφανίζεται το ουράνιο τόξο.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Ουρούμη

Δευτέρα 1/5 | 8:30 μ.μ

8:30μμ: Της πατρίδας μου η σημαία... (109΄)
Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Μια αυτάρκης κοινωνία που ζει με ό,τι η ίδια παράγει, ενώ τα παιδιά της στο σχολείο μαθαίνουν γράμματα και τραγουδάκια για τη σημαία. Μετά τη ναζιστική κατοχή... Αυστραλία, Αμερική. Πολλοί θα βρεθούν στο Μαρούσι, προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει τον βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο και θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στο δανεισμό. Η πορεία κάποιων ανθρώπων, η πορεία μιας χώρας.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

10:20μμ: Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης (88΄)
Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι ένα έργο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεχίζει να αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, καθώς τη συνοδεύουν στο μοντάζ και οι μαρτυρίες της αδελφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά

Τρίτη 2/5 | 8:30 μ.μ
8:30μμ: Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου (85΄)
Ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τους φοιτητές(-τριες), οι οποίοι αναφέρονται στις σχέσεις τους με τους γονείς, τους καθηγητές, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες, τη σχέση τους με το μέλλον, τη σχέση του πανεπιστημίου με την κοινωνία.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Φωτογραφία-Μοντάζ: Γιώργος Κεραμιδιώτης

9:55μμ: Εγώ ο άλλος άνθρωπος (77΄)
Ο Κώστας, στα 47 του χρόνια, παλεύει με την ανεργία και την απραξία. Θέλοντας να γίνει «Άλλος» άνθρωπος και με όχημα τον εγωισμό του, φτιάχνει μια κοινωνική κουζίνα όπου μαγειρεύει καθημερινά στο δρόμο, προσπαθώντας να έρθει κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν πια το εγχείρημα του παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο εγωισμός του τον φέρνει αντιμέτωπο με την αποτυχία, τη σύντροφό του και τον εαυτό του.
Σκηνοθεσία: Λουκάς Αγέλαστος, Σπυριδούλα Γκούσκου

11:12μμ: Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης (19΄)
Με αφορμή τα καπέλα που νοίκιαζαν στους επισκέπτες για να συναντηθούν με τους φυλακισμένους, η ταινία μιλά για το πώς αισθάνονταν οι φυλακισμένοι στο Γεντί Κουλέ. Γι’ αυτό το θέμα μιλούν δύο πρώην φυλακισμένοι και η ιδιοκτήτρια του καφέ
«Αίθριο» στο Γεντί Κουλέ. Γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν για να φτάσουμε στο σήμερα και να δείξουμε ότι η ιστορία των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται. Με μινιμαλιστικό ύφος, τα γεγονότα δραματοποιούνται για να δοθεί χώρος στη φαντασία του θεατή.
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Μπούα, Κατερίνα Καστάνη, Κατερίνα Τζίκα, Κορίνα Τσινίδου, Ελένη Σταυροπούλου, Σοφία Γκορτζή.-


ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.