Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Έφυγες από τη Φλώρινα.. σώθηκες!!

 (Άρθρο του Δημήτρη Ιωαννίδη)
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας αργοσβήνει τόσο σε οικονομικό  όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις του νομού κλείνουν
η μία μετά την άλλη. Αυτές που αντέχουν ακόμα, λειτουργούν με μεγάλα προβλήματα και πολλές από αυτές είναι ζημιογόνες. Τα ενοικιαστήρια στα καταστήματα πολλά, η ζήτηση ανύπαρκτη. Οι περισσότεροι προτιμούν τη φθηνή αγορά της γειτονικής χώρας, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προσάψει ευθύνες σε κανέναν μιας και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγάλη, σε μια δύσκολη περίοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η στήριξη της τοπικής οικονομίας από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και τους σπουδαστές του ΤΕΙ έχει μειωθεί κατά πολύ, όπως και ο αριθμός τους. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν τη διαμονή μιας ημέρας της εβδομάδας σε ξενοδοχεία της Φλώρινας ώστε να καταφέρουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους με το μικρότερο χρηματικό κόστος. Ο αριθμός των στρατιωτών έχει μειωθεί δραματικά σε Φλώρινα και Αμύνταιο, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα της  οικονομικής παρακμής αλλά και της αίσθησης της ασφάλειας.
Τα χωριά ερημώνουν και η αγροτική ανάπτυξη φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που φεύγουν για σπουδές δεν γυρίζει πίσω. Θέσεις εργασίας περιορισμένες και εκτός αντικειμένου σπουδών τις περισσότερες φορές.
 Η Φλώρινα χάνει τους νέους ανθρώπους της. Αυτούς που μπορούν να βάλουν τις βάσεις να αναπτυχθεί ξανά η περιοχή μας, με τη μεγάλη ιστορία. Μια περιοχή που έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες, ειδικά στο χώρο των τεχνών. Ένας νομός που επωμίζεται το βάρος της προστασίας των συνόρων της Ελλάδας.
Όταν συναντάς κάποιον και του λες ότι ζεις και εργάζεσαι αλλού, το μόνο που θα σου πει είναι ότι «σώθηκες». Η προοπτική είναι αυτό που λείπει από το νομό. Τα κίνητρα για να γυρίσουν πάλι οι νέοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Οι μεγάλοι εθνικοί δρόμοι τελειώνουν στους γειτονικούς νομούς. Ο νομός με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες χειμώνα δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να ζεσταίνεται με σύγχρονα φθηνά μέσα, όταν οι όμοροι νομοί έχουν βρει λύση. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με τόσα εργοστάσια της στην περιοχή, είναι τα ίδια όπως σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Η γεωθερμία στην περιοχή και η μεγάλη ένταση του ανέμου  δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί ώστε να κάνουν το νομό ανταγωνιστικό ξανά. Η χλωρίδα και η πανίδα του νομού, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρισμό όλες τις εποχές,  αρκεί να προβληθούν και να αξιοποιηθούν όπως τους αρμόζει. Τα μικροκλίματα της περιοχής μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθούν δυναμικές σύγχρονες καλλιέργειες που θα παράγουν ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα.
Όλα τα παραπάνω είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν αρκεί να υπάρχει θέληση και αλλαγή νοοτροπίας. Με επιμονή, υπομονή και προσπάθεια η Φλώρινα μπορεί να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Να γίνει ένας νομός με σύγχρονες υποδομές και πολλές επιλογές, προσφέροντες στους πολίτες της αλλά και στους επισκέπτες της, την αίγλη μιας σύγχρονης πόλης που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας.
Και το «σώθηκες» να γίνει πλέον παρελθόν.-


Δημήτρης Ιωαννίδης
Γεωπόνος ΑΠΘ – Εδαφολόγος MSc
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.