Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Γιατί γκρινιάζουν τα παιδιά;


                                                                                               Γράφει η Ράνια Τοπτσόγλου*
Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς είναι η γκρίνια των παιδιών τους. Πραγματικά, πολλές φορές τα παιδιά
γκρινιάζουν πολύ έντονα και οι γονείς απελπισμένοι δοκιμάζουν τα πάντα για να τα ηρεμήσουν, υποκύπτοντας συχνά σε ό,τι αυτά τους ζητήσουν. Το θέμα όμως είναι ότι μετά από λίγο τα παιδιά ξαναγκρινιάζουν για κάτι άλλο, οι γονείς τους ξανακάνουν το χατίρι και τελικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος γκρίνιας από τη μεριά του παιδιού και υποχωρήσεων από την πλευρά των γονέων. Πώς μπορεί λοιπόν να «σπάσει» αυτός ο κύκλος και τα παιδιά να σταματήσουν να γκρινιάζουν;
Τα αίτια της γκρίνιας
Οι λόγοι της γκρίνιας των παιδιών μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί. Έτσι, για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να γκρινιάζει γιατί θέλει ή δε θέλει κάτι. Άλλες φορές πάλι νιώθει κουρασμένο ή είναι εκνευρισμένο ή έχει άγχος. Ακόμη, μπορεί να γκρινιάζει προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. σε ένα μακρινό ταξίδι ή σε έναν υπερβολικό θόρυβο).
Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την γκρίνια των παιδιών μας;  
–          Καταρχήν, χρειάζεται να παρατηρήσετε πολύ καλά τη συμπεριφορά του παιδιού σας για να καταλάβετε τι το ενοχλεί ή τι ακριβώς θέλει και κλαψουρίζει συνέχεια και να αποκλείσετε ότι υπάρχει κάτι το παθολογικό που το ενοχλεί (π.χ. ενόχληση στην κοιλιά, πόνος στο αυτί, κάποια αδιαθεσία κτλ). Δώστε του την ευκαιρία να σας πει το ίδιο τι του συμβαίνει.
–          Επιπλέον, χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί γκρινιάζοντας επιζητά ίσως τη βοήθειά σας. Επομένως πρέπει να παραμένετε ψύχραιμοι και να μην αντιδράτε με νεύρα, φωνές, απειλές ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που θα ενδυναμώσει την ένταση και θα ενισχύσει την γκρίνια του.
–          Στις περιπτώσεις εκείνες που το παιδί γκρινιάζει γιατί θέλει να του δώσετε κάτι, μπορείτε απλώς να υποδείξετε στο παιδί σας άλλους τρόπους να σας ζητά αυτό που θέλει χωρίς να καταφεύγει στο κλαψούρισμα. Για παράδειγμα, «Ευχαρίστως να σου δώσω νερό, αν το ζητήσεις με όμορφο τρόπο». Ταυτόχρονα, προσπαθήστε κι εσείς να μιλάτε με παρόμοιο τρόπο.
–          Θυμηθείτε ότι τα παιδιά πολλές φορές μιμούνται τη συμπεριφορά των γονέων τους, οι οποίοι μπορεί να γκρινιάζουν και οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους. Επομένως, αναλογιστείτε με ποιον τρόπο διεκδικείτε κι εσείς κάτι και σε περίπτωση που δεν είναι ο τρόπος που θα θέλατε να χρησιμοποιεί και το παιδί σας, προσπαθήστε να τον βελτιώσετε.
–          Προσπαθήστε να αγνοήσετε την γκρίνια του και ασχοληθείτε μαζί του μόνο όταν σταματήσει. Με αυτό τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσει ότι με την γκρίνια δεν καταφέρνει τίποτα και θα το ξανασκεφτεί εάν έχει νόημα να τη χρησιμοποιήσει την επόμενη φορά. Μην ξεχάσετε όμως να του δώσετε προσοχή αμέσως μόλις αρχίσει να σας μιλάει κανονικά, για να συνειδητοποιήσει σταδιακά πότε θα έχει την προσοχή σας.
–          Προσπαθήστε, επίσης, να μην υποκύψετε στην πίεση της γκρίνιας του παιδιού. Τις περισσότερες φορές το κλαψούρισμα του παιδιού είναι τόσο επίμονο, που πραγματικά οι γονείς μην αντέχοντας την ένταση είτε ικανοποιούν τις επιθυμίες του παιδιού τους είτε του παρέχουν ανταλλάγματα (π.χ. θα σου πάρω παιχνίδι, αν σταματήσεις). Ωστόσο, εάν δείξετε σταθερότητα και παραμείνετε σε αυτό που αρχικά έχετε πει στο παιδί σας, θα διαπιστώσετε ότι η συμπεριφορά του θα αρχίσει να βελτιώνεται και στο τέλος δε θα χρησιμοποιεί την γκρίνια για να επιτύχει αυτό που θέλει.
–          Κάποιες φορές, τα παιδιά γκρινιάζουν πολύ έντονα σε δημόσιους χώρους, π.χ. στο σουπερμάρκετ ή στον δρόμο επειδή ζητούν κάτι και οι γονείς δεν το κάνουν. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν καλό να μην ικανοποιήσετε την επιθυμία του, να επιστρέψετε σπίτι και να του εξηγήσετε ότι η συμπεριφορά του ήταν ενοχλητική και ότι θα ικανοποιήσετε την επιθυμία του μόνο εάν φέρεται σωστά.
–          Συμφωνήστε με το παιδί σας συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους χρειάζεται να τηρείτε σταθερά. Έτσι, όταν το παιδί σας σας ζητήσει κάτι γκρινιάζοντας, υπενθυμίστε του απλώς τον κανόνα χωρίς να προβείτε σε άλλου είδους συζητήσεις.
–          Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί σας, όταν σας ζητάει κάτι ευγενικά χωρίς να κλαψουρίζει. Ανταποκριθείτε άμεσα, αφενός για να δει ότι με αυτό τον τρόπο και όχι με τον άλλο έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αυτό που θέλει, αλλά και επειδή πιθανόν να δημιουργηθεί ένταση αν το αγνοήσετε.
–          Ειδικά στα μικρότερα παιδιά, μπορείτε να αγοράσετε ή να σκαρφιστείτε παραμύθια με πρωταγωνιστή κάποιο παιδάκι που γκρίνιαζε, αλλά κανένας δεν το άκουγε και μόλις άρχισε να ζητάει με ήρεμο τρόπο αυτό που ήθελε, ξαφνικά όλοι άρχισαν να του δίνουν σημασία. Έτσι, το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα και να κάνει το ίδιο ή πολύ απλά μπορείτε εσείς να του θυμίζετε πώς ο ήρωας πετύχαινε αυτό που ήθελε.
–          Τέλος, θυμηθείτε ότι τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή των γονέων τους και η γκρίνια είναι συνήθως ένας τρόπος να την τραβήξουν. Γι’ αυτό όσο κουρασμένοι ή απασχολημένοι κι αν είστε, βρείτε λίγο χρόνο για να συζητήσετε με το παιδί σας, για να σας πει τα «νέα της ημέρας» και να παίξετε μαζί του. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο ή να δείτε μια ταινία ή ακόμη να  κάνετε κάποιες δραστηριότητες από κοινού, όπως να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα ή στο άπλωμα των ρούχων.-
*Η Ράνια Τοπτσόγλου είναι Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.