Το Περιφερειακό Ταμείο
Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι
εμπλεκόμενων
φορέων (stakeholders)
από τη Δυτική Μακεδονία του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και
συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe,
συμμετείχαν σε επίσκεψη(cross-visit) που
πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Wielkopolska της
Πολωνίας, μεταξύ 5
και 7 Δεκεμβρίου 2017.
Ο στόχος της οργανωμένης αυτής
επίσκεψης ήταν η παρουσίαση από τοπικούς φορείς (stakeholders) σχετικούς με το αντικείμενο
του έργου, σε εκπροσώπους επιλεγμένων φορέων και επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες
περιοχές του έργου ECOWASTE4FOOD, καλών
πρακτικών οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων
τροφίμων. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΙΚΕ «ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ»
και της ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ
ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης,
οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν
γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών και οικολογικών
καινοτομιών μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων και τη δυνατότητα
μεταφοράς αυτών των πρακτικών στις δικές τους παραγωγικές μονάδες και
διαδικασίες.
Η
επίσκεψη ξεκίνησε την 5η Δεκεμβρίου (1η ημέρα επίσκεψης) με την
υποδοχή των επισκεπτών από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Wielkopolska στο Πόζναν. Ακολούθησε
η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών του Πόζναν όπου οι συμμετέχοντες
ενημερώθηκαν σχετικά με προκλήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων, με τα
προβλήματα που απορρέουν από την αύξηση των απορριμμάτων τροφίμων και με
τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μείωση τους. Η 2η
μέρα επίσκεψης περιελάμβανε επισκέψεις ως ακολούθως:
1ον:
στην Τράπεζα Τροφίμων του Πόζναν, όπου, παρουσιάστηκε η οργάνωση, ο τρόπος
λειτουργίας και οι πρωτοβουλίες μείωσης των περισσευούμενων τροφίμων και των
τροφίμων που είναι κοντά στη λήξη τους
2ον:
σε επιχείρηση παραγωγής μηχανημάτων τα οποία αξιοποιούνται από βιομηχανίες
τροφίμων και βοηθούν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά την παραγωγική
διαδικασία και
3ον:
σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες αφυδάτωσης και παστερίωσης για
να μετατρέψουν φρούτα και λαχανικά με φυσικό τρόπο και χωρίς πρόσθετα, σε τσιπς
λαχανικών και φρούτων τα οποία διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, έχουν
μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν
τεχνολογίες εξάλειψης των υπολειμμάτων της παραγωγής.
Η 3η
και τελευταία ημέρα περιλάμβανε την επίσκεψη σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της
περιοχής.
Οι cross visit επισκέψεις
σε περιοχές του έργου θα συνεχιστούν τον
μήνα Ιανουάριο 2018 με την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Περιφέρεια της Νότιας
Οστροβοθνίας της Φινλανδίας μεταξύ 16 και 18 Ιανουαρίου 2018.
Περισσότερες
πληροφορίες για το έργο ECOWASTE4FOOD μπορούν να βρεθούν στο https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.