Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΚΦ κ. Σιάκου Κωνσταντίνου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 
για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

“Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού”

 Αξιότιμη κα Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της τοπικής οικονομίας με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Ως ΕΚΦ είμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να μεταδώσουμε το στίγμα της εργασιακής πραγματικότητας στην περιοχή μας. Η ανεργία παραμένει σκαρφαλωμένη σε πολύ υψηλά ποσοστά και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη για μας. Τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο πληθαίνουν διαρκώς και αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στην εξόρυξη του λιγνίτη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τοπική οικονομία που ρημάζει και ασφυκτιά.
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι ως Εργατικό Κέντρο Φλώρινας είμαστε αντίθετοι σε αυτό το νόμο, καθώς η πώληση θα είναι καταστροφική τόσο για την ΔΕΗ και τους εργαζομένους της όσο και για την τοπική κοινωνία.
Με αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, ο οποίος θα υπήρχε αν η ΔΕΗ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα νέα δεδομένα. Επίσης δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν θα υφίσταται καμία συμμετοχή της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Φλώρινας, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Μελίτης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την επαναλειτουργία των κλειστών ορυχείων της περιοχής και επομένως δεν υπάρχει προοπτική για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια περιοχή που η ανεργία παραμένει σκαρφαλωμένη σε δυσθεώρητα επίπεδα, αντιθέτως μειώσεις  τόσο των θέσεων εργασίας όσο και την ποιότητα αυτής.
Εμείς από τον Μάρτιο του 2015 αναλύοντας τα δεδομένα µε ρεαλισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας από τις κοινοτικές οδηγίες αλλά βλέποντας και  το καθεστώς που επικρατούσε στη περιοχή τολμήσαμε και παρουσιάσαμε µια φιλόδοξη πρόταση στους αρμοδίους υπουργούς αλλά και στην διοίκηση της ΔΕΗ.  Η πρόταση αυτή µιλούσε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΔΕΗ, για την δημιουργία ενός κοινού οργανωτικού σχήματος µε συγκεκριμένη εταιρική μορφή, στο οποίο η ΔΕΗ θα είχε κυρίαρχο ρόλο.
Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της λιγνιτικής παραγωγής, στην οικονομική ανασυγκρότηση της επιχείρησης μέσω της νέας επένδυσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή, στην δημιουργία της δεύτερης μονάδας της Μελίτης και στην αποτροπή του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ».
Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με μια έντιμη στάση απέναντι στην κοινωνία της ακριτικής περιοχής μας αποσύροντας άμεσα  το παραπάνω νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους καθώς υπάρχουν τρόποι να επιτευχθεί η απελευθέρωση της ενέργειας με προτάσεις ρεαλιστικές, εφικτές προς όφελος της περιοχής και της χώρας.
Το μέλημά μας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό. Η ανάπτυξη της περιοχής συνολικά. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάμεσα σε γειτονικούς νομούς αλλά αντίθετα μια περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Όχι στην στοχοποίηση της ακριτικής μας περιοχής για ακόμα μια φορά.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στον παρόν νομοσχέδιο. Στην εξαιρετική όμως και απευκταία περίπτωση που ψηφιστεί το παραπάνω νομοσχέδιο θεωρούμε επιβεβλημένη την διασφάλιση των παρακάτω:
Υποχρέωση του επενδυτή για την άμεση κατασκευή της 2ης Μονάδας στη Μελίτη.
Υποχρέωση του επενδυτή για διάθεση θερμικού φορτίου από τους ΑΗΣ Μελίτης για την Τηλεθέρμανση της Φλώρινας και της Μελίτης.
Πλήρης εξασφάλιση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας. Με δεδομένο ότι ειδικά στην περίπτωση της Φλώρινας λειτουργεί και ιδιωτικό ορυχείο, που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ, χρειάζεται ειδική μέριμνα για την διασφάλιση των 500 περίπου θέσεων εργασίας σ’ αυτό. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του ορυχείου της Αχλάδας πρέπει να λειτουργεί παράλληλα ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην μετεγκατάσταση του οικισμού.
Αναπροσαρμογή του τέλους λιγνίτη προς τα πάνω ως αντισταθμιστικό όφελος.
Οι προσλήψεις προσωπικού τόσο των ΑΗΣ όσο και των ορυχείων να πληρούν τους όρους της εντοπιότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 που αφορά την παραχώρηση των δικαιωμάτων εξόρυξης του ορυχείου της Βεύης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των προσλήψεων θα είναι μεγαλύτερος ή ίσος με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης της τελευταίας υπογραφείσας σύμβασης.
Διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τόσο αυτών που θα μεταβιβαστούν στην νέα εταιρεία από την ΔΕΗ Α.Ε. όσο και των νέων εργαζομένων που θα προσληφθούν στα ορυχεία που παραχωρούνται στη νέα εταιρεία.
Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών εξόρυξης στα προς παραχώρηση ορυχεία.
Συνοψίζοντας ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το συμφέρον της χώρας και σας καλούμε να το αποσύρετε και να συζητήσουμε από μηδενικής βάσης και με ρεαλισμό το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.