Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τ.Κ. Λεχόβου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση  και μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων, πραγματοποιήθηκαν χθες, 22 Ιουλίου 2018,  στην Τ.Κ. Λεχόβου
δήμου Αμυνταίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από  την καταστροφή του χωριού από του Γερμανούς κατακτητές, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (23 Ιουλίου 1943).
Το  πρωί τελέστηκε μνημόσυνο  για τα θύματα της κατοχής στην κεντρική εκκλησία του χωριού τον Άγιο Δημήτριο, παρουσία των   πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των Αγωνιστών της Εθνικής  Αντίστασης, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την δημοτική Μπάντα και ομιλία από τον Θεολόγο- Ιστορικό Παναγιώτη Χ. Φίτζιο.
Στη συνέχεια η χορωδία της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Λεχόβου τραγούδησε το τραγούδι του ολοκαυτώματος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του πρόσφατα αδελφοποιημένου Βιωματικού Μουσικοχορευτικού και Παιδαγωγικού Εργαστήριου Ρεθύμνης "Πυρρίχια Δρώμενα, με τον Ενωτικό Σύλλογο Λεχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας», ενώ μέλος του  «Εργαστηρίου» τραγούδησε συγκινητική  Κρητική μαντινάδα.
Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των 50 πεσόντων στρατιωτών στη μάχη του Λεχόβου, κατά το έτος 1941 και στη συνέχεια  δεξίωση στην ταβέρνα «Το Στέκι».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Π.Ε. Φλώρινας Κώστας Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  Κωνσταντίνος Γέρου, ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λεχόβου Πέτρος Τόμου, οι αντιδήμαρχοι Αμυνταίου Απόστολος Θεοδώρου και Χρήστος Ιωάννου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των μαρτυρικών χωριών Ερμακιάς και Κλεισούρας εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Καστοριάς.
 Δεν παρέστη, όπως συνηθίζονταν επί σειρά ετών, ο Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, ο οποίος με επιστολή του χαιρέτισε την εκδήλωση και εξήγησε τους λόγους τα απουσίας του.
Δείτε και τα σχετικά βίντεο.-




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.