Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Αμύνταιο: Τι ζητούν οι επιχειρηματίες και οι κυβερνητικές «πιρουέτες»


Στη συνέχιση της λειτουργίας του Αμύνταιου, και μετά την εξάντληση των ωρών λειτουργίας που του έχει θέσει η Διεύθυνση
Περιβάλλοντος της Κομισιόν, προσανατολίζεται το υπουργείο Ενέργειας, ποντάροντας ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία παράβασης και επιβολής προστίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχιση της λειτουργίας θα βασιστεί στο νόμο  Σκουρλέτη που δίνει στο Αμύνταιο επιπλέον 17.500 ώρες και «αν αυτός ο νόμος δεν είναι σύμφωνος με τον κοινοτικό, θα διαπιστωθεί με διαδικασίες που καθυστερούν και τότε βλέπουμε…».
Το κυβερνητικό σχέδιο είναι το Αμύνταιο να μην κλείσει. Εξάλλου, αν  το Αμύνταιο κλείσει, τότε Αμύνταιο και η Φιλώτα θα βρεθούν χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο, αφού ζεσταίνονται μέσω τηλεθέρμανσης από τις μονάδες του Αμυνταίου. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαίωνε  πρόσφατα ότι «δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και οι τηλεθερμάνσεις στην περιοχή και η επάρκεια του εφοδιασμού είναι διασφαλισμένες».
Ποντάροντας στην επιείκεια της Κομισιόν ή στην καθυστέρηση της διαδικασίας προστίμων, ή ρισκάροντας ακόμη τα πρόστιμα, η λύση για το Αμύνταιο θα δοθεί σε δεύτερο χρόνο:
Τους επόμενους μήνες, η ΔΕΗ θα αναζητήσει εταίρο για να κάνει τελικά τις επενδύσεις που απαιτούνται στο Αμύνταιο ώστε να αιτηθεί από την Κομισιόν και να πάρει παράταση ωρών λειτουργίας. Ηδη από το Φεβρουάριο έχουν καταφθάσει στα γραφεία της ΔΕΗ τρεις προτάσεις, από τους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ και θεωρείται δεδομένο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε μια σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Όμως η ΔΕΗ καθυστερεί την αναζήτηση  χρηματοδότησης  για το Αμύνταιο και συνεχίζει να το αναβάλει, ρισκάροντας το κλείσιμο ή τα πρόστιμα για την παράτυπη λειτουργία, για να μην «κανιβαλίσει» το διαγωνισμό για τα λιγνιτικά, η επιτυχία του οποίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, για το υπουργείο και τη ΔΕΗ.
Εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών Μελίτη και Μεγαλόπολη, αναμένεται να γίνει και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη ΔΕΗ για να βρεθεί ο χρηματοδότης-επενδυτής για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στο Αμύνταιο. Μέχρι τότε η μονάδα θα λειτουργεί καθώς εκτιμάται ότι η Κομισιόν «θα δείξει επιείκεια», δεδομένου ότι πρόθεση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ είναι να κάνει τις επενδύσεις απλά… λίγο αργότερα.
Γιατί η Κομισιόν ζητά να κλείσει το Αμύνταιο
Οι μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς είναι οι παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ, οι οποίες για περιβαλλοντικούς λόγους έχουν τεθεί από το 2016 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17,5 χιλιάδων ωρών μέχρι το 2023.  Με δεδομένο ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου λειτούργησαν από 1 Ιανουαρίου 2016 έως την 1η Αυγούστου 2018 15.964 ώρες, έμεναν 1536 ώρες λειτουργίας δηλ. μόνο 64 ημέρες, οι οποίες από τον Αύγουστο ως σήμερα εξαντλούνται και πληροφορίες αναφέρουν ότι απομένουν πλέον, μόνο 30 ώρες λειτουργίας..
Και αυτό γιατί η ΔΕΗ προχώρησε  στην Απένταξη  των μονάδων ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς από το Μεταβατικό  Σχέδιο  Μείωσης  Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) και τις  έχει εντάξει  μαζί με τις μονάδες  Ι & ΙΙ του ίδιου Σταθμού αλλά και των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου στο καθεστώς  παρέκκλισης  περιορισμένης  διάρκειας του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75 Ε.Ε.
Παρότι έχουν γίνει από τη ΔΕΗ αιτήματα παράτασης των ωρών λειτουργίας των σχετικών μονάδων, η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα απέρριψε με το αιτιολογικό ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν υπέβαλαν κανένα συμπληρωματικό αποδεικτικό στοιχείο ( σχέδια επενδύσεων) που να υποστηρίζει την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 παράγραφος 4 της Οδηγίας για τις εν λόγω μονάδες και ότι κατά την άποψη της Επιτροπής είναι επιλέξιμες να λειτουργούν έως 17.500 ώρες.
Αν  η ΔΕΗ  είχε   αποφασίσει  την υλοποίηση επενδύσεων αναβάθμισης,  θα μπορούσε να πάρει  παράταση για τη λειτουργία του αλλά χωρίς τις επενδύσεις τα αιτήματα παράτασης απορρίπτονται.
Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Προκειμένου να παραμείνει εν λειτουργία το Αμύνταιο, στις αρχές του έτους η «Μυτιληναίος» πρότεινε να αναλάβει πλήρως το κόστος αναβάθμισης του Αμυνταίου με αντάλλαγμα μια συμφωνία για σταθερά τιμολόγια ρεύματος στην υψηλή τάση. Ακολούθησαν προτάσεις και από τους ομίλους ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου με διαφορετικό περιεχόμενο.
Η πρόταση της ΤΕΡΝΑ αφορά την ανάληψη του κόστους για την αποκατάσταση, ενεργειακή αναβάθμιση και αξιοποίηση της μονάδας και σε αντάλλαγμα την από κοινού προώθηση της λειτουργίας της αναβαθμισμένης μονάδας, ενώ αντίστοιχη είναι και η πρόταση Κοπελούζου.
Η διαφορά των τριών προτάσεων είναι ότι οι προτάσεις ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου αφορούν εμπορική συνεκμετάλλευση της παραγόμενης ενέργειας από το Αμύνταιο, ενώ η πρόταση Μυτιληναίου αφήνει στη ΔΕΗ την εκμετάλλευση της ενέργειας και ζητά την εξασφάλιση σταθερών τιμολογίων για το σύνολο των βιομηχανιών που θα συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου παραμένει σε ισχύ, αλλά σε κάθε περίπτωση και οι τρεις ενδιαφερόμενοι περιμένουν με αγωνία, τι θα γίνει με το Αμύνταιο, πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η ΔΕΗ.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για την απόσυρση σε ό,τι αφορά τους 400 εργαζομένους του σταθμού και τους περίπου 800 στα ορυχεία διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στις υπό αποεπένδυση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης. Ενα μέρος δηλαδή θα μεταφερθεί σε άλλες μονάδες που υπάρχουν ανάγκες και ένα άλλο μέρος θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Με βάση το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των 17.000 ωρών του ΑΗΣ Καρδιάς, οι μονάδες 1 και 2 θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο και οι μονάδες 3 και 4 τον Μάιο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας είναι διασφαλισμένη μέχρι τον Μάιο του 2019 αφού τροφοδοτείται από τις μονάδες 3 και 4.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.