Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Φλωρινα: Η επόμενη μέρα

Στυλιανού Δ. Μαυρίδη,
Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτορα Νομικής ΑΠΘ, 
υποψήφιου Βουλευτή ΚΙ.ΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) Φλώρινας
Φίλες και φίλοι,
Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν συμπιέσει πολλούς συμπολίτες μας και οδηγούν, ιδίως τη νεολαία, σε
απόγνωση. Και, παρότι για τα προβλήματα αυτά δεν ευθύνεται η μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού λαού και θα είχε νόημα η απόδοση ευθυνών, αυτή τη στιγμή προέχει η εξεύρεση λύσεων. Γνωρίζω πως τα θετικά που έχει αυτός ο τόπος, μπορούν να γίνουν το σκαλοπάτι, για να βγούμε από την κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη. Θέλω στην παρούσα συγκυρία να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας και να ανοίξω με τον τρόπο αυτό έναν σχετικό δημόσιο διάλογο.
Είναι δεδομένο πως έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας αποτελεί ο τουρισμός και  εμείς έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν τόπο όχι μόνο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία μπορούν, αντίστοιχα, να προσδώσουν δυναμική σε διαφορετικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Για παράδειγμα, μέσω του οικοτουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται σε περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας  και εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως ο τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων. Στην Φλώρινα, οι έξι λίμνες του Νομού μας, οι οποίες άπασες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, καθώς και τα πρότυπα περιβαλλοντικά μας κέντρα και καταφύγια, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ως άνω μορφής τουρισμού.  Σημειωτέον ότι οι λίμνες της περιοχής μας μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη διασύνδεση του Νομού μέσω υδροπλάνων.
Αντίστοιχα, το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ο  οποίος περιλαμβάνει διαμονή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα μικρής δυναμικότητας, καθώς και ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.α., μπορούν να αποτελέσουν τα παραδοσιακά ορεινά χωριά του νομού μας.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε το ολυμπιακών προδιαγραφών Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 19 χλμ από το κέντρο της πόλης και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που βρίσκεται σε εθνική οδό με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι ανοιχτός όλη την διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, είναι από τα πρώτα (αν όχι το μοναδικό στην Ελλάδα) με κατάλληλο φωτισμό σε πίστες για νυχτερινό σκι. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία, να πραγματοποιήσουν περιηγήσεις σε πανέμορφες διαδρομές στο βουνό ενώ παράλληλα η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της ορειβασίας, του ποδηλάτου βουνού (mountainbike) και για διαδρομές με οχήματα 4χ4. Γίνεται δηλαδή, εύκολα αντιληπτό πως ο τόπος μας μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο σκηνικό για ταξιδιώτες, οι οποίοι θα τον επισκέπτονται όχι μόνο για λόγους αναψυχής, αλλά και για λόγους σωματικής και ψυχικής ευεξίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σημαντικό είναι επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη να επισκέπτεται όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της περιοχής, για να υπάρχει η δυνατότητα παραμονής του τουλάχιστον για τριήμερο. Τέτοια μέρη για αξιοποίηση θα μπορούσαν να είναι : η Δροσοπηγή, ο Πολυπόταμος, ο Σκοπός, ο Ακρίτας, η Νίκη, ο Άγιος Παντελεήμονας, το Λέχοβο, κλπ. Είναι συνεπώς, αναγκαίο να γίνουν οι συνδέσεις Νυμφαίο -Υδρούσα, Κρατικό - Αγιος Γερμανός ( για να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στις Πρέσπες ) και οπωσδήποτε ο δρόμος Φλώρινα -Πρέσπες.
Επιπρόσθετα, στον Νομό μας μπορούμε να αναπτύξουμε και τον οινοτουρισμό. Μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού και μια δυναμική ταξιδιωτική τάση, η οποία δημιούργει επιπρόσθετο ενδιαφέρον προς την περιοχή μας. Ο σκοπός του περιλαμβάνει τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού από το μέρος παραγωγής του ή κοντά σε κείνο το μέρος. Η διαφορά του είναι πως αποτελείται από επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιίες, όπου ο τουρίστας μπορεί να γευθεί κρασιά, ή και ακόμη να πάρει μέρος στη συγκομιδή των σταφυλιών. Η περιοχή μας (και ειδικά η ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου) φημίζεται για τα εξαίρετα τοπικά κρασιά, τα οποία τα τελευταία χρόνια διακρίνονται συνέχεια σε διεθνής και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Έχουμε άλλωστε, παράδοση σε συγκεκριμένες τοπικές ποικιλίες (π.χ. Ξινόμαυρο).
Οι Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας (αν και η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα και στο ζήτημα της προέλευσης των προϊόντων), είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού, με αρκετές διαδρομές. Μία από αυτές είναι «Η Διαδρομη του Κρασιού των Λιμνών», που γεωγραφικά ταυτίζεται με τις αμπελοοινικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει επισκέψεις στα οινοποιία και τους αμπελώνες του Αμυνταίου.
Αλλά και στην ίδια την πόλη της Φλώρινας, να αξιοποιηθεί περεταίρω το ποτάμι που είναι πλούτος για μια πόλη, με ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και την ταυτόχρονη δημιουργία τεχνητής λίμνης στο «Νέο χωριό» για τον έλεγχο της ροής του ποταμιού. Επίσης, να αξιοποθεί τουριστικά ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα (ΦΟΟΦ) και η αρχαία πόλη, με την εγκατάσταση και σχετικού λιφτ και να απαγορευθεί η δόμηση κτιρίων ψηλότερων των 4 ορόφων, με παράλληλη αξιοποίηση της τοπικής αρχιτεκτονικής.  Όσον αφορά δε και στο πολύαναμενόμενο έργο του αγωγού τηλεθέρμανσης, πέρα από τα προφανή οφέλη του, να αλλάξει η λογική του και να αξιοποιηθεί πολλαπλά με τη δημιουργία σε όλη την διαδρομή θερμοκηπίων που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα προσφέρουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Είναι ευρέως γνωστό πως ο τουρισμός επιφέρει πολλαπλά οφέλη, με κυριότερο αυτό της αύξησης των εσόδων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων των κατοίκων. Αυτονόητο είναι, λοιπόν, πως σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να δώσουμε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να τα αναδείξουμε σε κινητήριο δύναμη της τοπικής μας οικονομίας. 
Το ευτύχημα είναι πως διαθέτουμε τα πλεονεκτήματα αυτά. Παρά ταύτα, το ερώτημα παραμένει πώς θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διότι, ναι μεν ο τόπος μας έχει όλα τα εχέγγυα, για να αναπτυχθεί τουριστικά, πλην, όμως, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε έναν τόπο, όπου δεν υπάρχει σχέδιο, σταθερότητα και πολιτική υποστήριξη. Και αυτό γιατί ο επενδυτής θέλει να γνωρίζει πως η επένδυσή του θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση και το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο. Θέλει να είναι σίγουρος πως οι μικροπολιτικές έριδες δε θα μπούνε τροχοπέδη στα οικονομικά του συμφέροντα. Αντίστοιχα, και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφησης πόρων απαιτεί γνώση και συνέπεια. Για το λόγο αυτό, κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, με εκφραστές πρόσωπα που πιστεύουν στο κοινό καλό και έχουν τη γνώση και τη διάθεση να το υπηρετήσουν.
Ως νέος πολιτικός και υποψήφιος βουλευτής, με διάθεση και αξίες, οραματίζομαι την αλλαγή. Αλλαγή στη νοοτροπία, αλλαγή στα ήθη, αλλαγή στον τρόπο δράσης. Ακλόνητη πεποίθησή μου πως οι αγώνες κατακτιούνται με σύμπνοια και κοινωνική συνοχή και όχι με τεχνητά διχαστικά διλήμματα. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή τη μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε μόνο εάν συγκρουστούμε με το κατεστημένο και τις μέχρι τώρα νοοτροπίες και πρακτικές που κράτησαν το νομό καθηλωμένο, μακριά από την πρόοδο και τις επενδύσεις και τον κατέστησαν έναν νομό με την υψηλότερη ανεργία, ειδικά στους νέους. Μόνο εάν απαλλαγούμε από τις στενόμυαλες αγκυλώσεις και τα μικρά συμφέροντα, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να οραματιζόμαστε με αισιοδοξία το μέλλον, για να μην τελειώνει η Ελλάδα στην Κοζάνη και αρχίζει από την Καστοριά.
Οι παρούσες σκέψεις αποτελούν το πρώτο από μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν σχετικά με την Φλώρινα και με ειδικότερα θέματα ανάπτυξής της, όπως για τη ΔΕΗ, τα ορυχεία, το Πανεπιστήμιο, τις βιολογικές καλλιέργειες, τον πρωτογενή τομέα, τις λαϊκές αγορές, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ, τα οποία αποτελούν μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της περιοχής μας, όπως την πιστεύει ο συγγραφέας και όπως τη σχεδιάζουμε μαζί με τους συνεργάτες μου. Εάν κάποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μου ή να συνταχθεί με την προσπάθειά μας μπορεί να στείλει σχετικό email στη διεύθυνση : styl.mavridis@gmail.com.
Προσβλέπω και ελπίζω στη σύμπραξη όλων για το καλό του τόπου μας.
Με εκτίμηση
Στέλιος Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.