Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Νυμφαίο Φλώρινας: Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών του Νομού Φθιώτιδας


Με τη συμμετοχή 25 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας που υλοποιούν προγράμματα
περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Άγρια Πανίδα: Ενημέρωση – Εκπαίδευση – Προστασία» στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2019 στο Νυμφαίο Φλώρινας. Διοργανωτές ήταν ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Στυλίδας-Υπάτης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φθιώτιδας.
To σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατήρηση των δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στον ‘Εθνικό Δρυμό Οίτης’ και στο ‘Όρος Καλλίδρομο’ της Στερεάς Ελλάδας., LIFE11 NAT/GR/1014». Στόχος του ήταν α) η πληροφόρηση των εκπαιδευτικών για τις δράσεις της οργάνωσης στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και β) η ενημέρωσή τους για το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την αρκούδα, τον λύκο και άλλα σημαντικά άγρια είδη και τους βιοτόπους τους στην Ελλάδα με σκοπό να υλοποιήσουν οι ίδιοι στις αίθουσες τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ξεναγήθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου και παρακολούθησαν το βιωματικό εργαστήρι για τα άγρια είδη και τους βιοτόπους στον παιδαγωγικό χώρο ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ που βρίσκεται στη Νίκειο Σχολή του Νυμφαίου. Είχαν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και πώς αυτές μετασχηματίζονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Διευθυντή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Νίκο Γραμμενόπουλο και την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Χαρούλα Κρομυάδου, ενώ έγινε και παρουσίαση των προγραμμάτων του ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, από τον Παναγιώτη Κουτμάνη (Υπεύθυνος ΚΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, από τη Χάρα Αγάογλου (Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων).
Το σεμινάριο κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο σύμφωνα και με τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της βιωματικότητας που βοήθησε στην εις βάθος κατανόηση του πολύπλευρου έργου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την άγρια ζωή, το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Παράλληλα, επαινέθηκε η σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο, ενώ όλοι έμειναν με εξαιρετικές εντυπώσεις από τις ξεναγήσεις και το υψηλό επίπεδο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί θερμά την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης για τη συνδιοργάνωση και ιδιαίτερα τις κ.κ. Σταυρούλα Κολοκυθά (Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία) και Τζένη Παπαγιαννοπούλου (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας).
Σχετικά με το πρόγραμμα
·         Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή διαχειριστικών πρακτικών στα δάση και τα δασικά ανοίγματα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ειδών, ενδιαιτημάτων και τοπίου σε δύο ορεινές περιοχών του δικτύου Natura 2000 της Κεντρικής Ελλάδας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: «Εθνικός Δρυμός Οίτης» (GR2440004) και «Όρος Καλλίδρομο» (GR2440006).
·         Διάρκεια: 2012-2019.
·         Τοποθεσία: Δύο βουνά της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Οίτη και το Καλλίδρομο, που περιλαμβάνουν τρεις περιοχές του δικτύου Natura 2000: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΙΤΗΣ» (GR2440004), «ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΙΤΗΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΣΩΠΟΥ» (GR2440007) και «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» (GR2440006).
·         Αφορά στη διατήρηση δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας.
·         Για την αρκούδα η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω επανεμφάνισης του είδους τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Οίτη είναι το γεωγραφικό σημείο με τη νοτιότερη παρουσία της αρκούδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
·         Οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο πλαίσιο του προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: 1) Συνεργασία με φορείς, 2) Συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την παρουσία αρκούδας, 3) Παρουσίαση του προγράμματος σε εκδηλώσεις με παρουσία φορέων και ομάδων ενδιαφέροντος (κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι), 4) Επιτόπιες επισκέψεις σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για την παρουσία αρκούδας και την καταγραφή των ζημιών της αρκούδας στους παραγωγούς, 5) Διανομή 25 Ελληνικών Ποιμενικών Σκύλων και έλεγχος της ευζωΐας τους, 6) Διανομή 30 συστημάτων ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκόμους, 7) Αύξηση διατροφικής διαθεσιμότητας με εμπλουτισμό βιοτόπων με τη φύτευση 1000 καρποφόρων δέντρων, 8) Παρουσίαση του προγράμματος  σε 2.599 μαθητές/τριες σε 29 σχολεία της περιοχής σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φθιώτιδας.
·         Εταίροι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΕΕΠΦ) (Συντονιστής δικαιούχος), ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ), ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΙΜΔΟ), ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΣΕ), ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες: Πάνος Στεφάνου 6946001618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.