Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ευρεία σύσκεψη στο Αμύνταιο για τη μεταλιγνιτική εποχή με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και επαγγελματίες- εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)


Το Σάββατο,08 Φεβρουαρίου 2020, επισκέφθηκε το Αμύνταιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επικεφαλής
κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενο από τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, στελέχη της επιχείρησης και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο.
Ο κ. Χατζηδάκης, οποίος προηγουμένως επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην  Τ.Κ. Νυμφαίου, έφθασε στο δημαρχιακό κατάστημα στη μία το μεσημέρι, είχε σύντομη συνομιλία με τον δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη στο Γραφείο του  και στη συνέχεια μετέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου όπου και   συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη των επαγγελματιών, εργαζομένων  και φορέων της περιοχής Αμυνταίου- Φλώρινας, με θέμα την μεταλιγνιτική εποχή.
Η σύσκεψη άρχισε με ένα σύντομο χαιρετισμό του βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, σύντομη ομιλία του δημάρχου Αμυνταίου, ομιλία του κ. Χατζηδάκη και μία σύντομη τοποθέτηση του αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Λιάση.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επαγγελματιών και εργαζομένων οι οποίοι  αναφερόμενοι  στην απόφαση τα κυβέρνησης για το κλείσιμο των  λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – ο ΑΗΣ Αμυνταίου προβλέπεται να κλείσει στο τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2020 και ο ΑΗΣ Μελίτης το 2023- η οποία  είναι καταστροφική για τους κλάδους που δραστηριοποιούνται και ζήτησαν επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος του κλεισίματος των εργοστασίων.
Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων (Τ.Κ.) που πήραν τον λόγο στη συνέχεια, ζήτησαν από το υπουργό να δοθεί λύση σε θέματα που αφορούν τις κοινότητες τους.
Ειδικότερα:
  • Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λεχόβου ζήτησε την  αύξηση της ποσότητας των καυσόξυλων που προμηθεύονται οι κάτοικοι από το δημόσιο δάσος καθώς και η προμήθεια να  γίνεται νωρίτερα και όχι κατά την περίοδο του χειμώνα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των Τ.Κ. Άνω και Κάτω Υδρούσας του δήμου Φλώρινας.
  • Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αναργύρων ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση του οικισμού.
  • Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαλτονέρων μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον οικισμό εξαιτίας της εξόρυξης του λιγνίτη και ζήτησε λύση ανάλογη με αυτή της Τ.Κ. Αναργύρων.
  • Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μελίτης  του δήμου Φλώρινας, ζήτησε να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της τηλεθέρμανσης του οικισμού και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του.
  • Τέλος ο πρόεδρος τη Τ.Κ. Αχλάδας του δήμου Φλώρινας ζήτησε η μετεγκατάσταση του οικισμού να γίνει σύμφωνα με αυτή της Τ.Κ. Αναργύρων.

Ο κ.Χατζηδάκης  στην τοποθέτησή του είπε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Για τη επίσπευση της παύσης της λειτουργίας  των λιγνιτικών μονάδων είπε πως η ΔΕΗ πληρώνει μεγάλα ποσά, εξ αιτίας των ρύπων και γι αυτό επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας τους.
Μίλησε για ένα πρόγραμμα σφαιρικής ανάπτυξής της περιοχής, η οποία θα περιλαμβάνει την γεωργία, την μεταποίηση, τον τουρισμό, αλλά και την εκμετάλλευση των αποκαλυφθεισών εκτάσεων . Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί, όπως είπε, διυπουργική επιτροπή, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα ετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο  μέχρι το καλοκαίρι, για να υποβληθεί στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Τα ποσά που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια για τις λιγνιτικές περιοχές ο κ. υπουργός τα υπολογίζει στα 4,7 με 5,4 δις.
Τόνισε επίσης πως ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για την ανάπτυξη της περιοχής και προτρέπει ο ίδιος τους επενδυτές να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία.
Τέλος τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες  και μήνες, η κυβέρνηση θα πείσει και τους πλέον κακόπιστους ότι έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Η ΔΕΗ δε φεύγει από την περιοχή τόνισε  ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης. Αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, στις σημαντικές υποδομές που κατέχει, καθώς επίσης και στη καταπληκτική τεχνική κατάρτιση των εργαζομένων όπως  χαρακτηριστικά είπε
Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναχώρησε για Πτολεμαΐδα όπου ακολούθησε  ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό.
Για πληρέστερη ενημέρωση δείτε και τα βίντεο που ακολουθούν.-












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.