'Οπως και ο Πρωταγόρας υπήρξε και αυτός διδάσκαλος της σοφιστικής αρετής, αναπτύσσει τις αντιλήψεις του
υπό μορφήν μύθου.Στο σύγγραμμα του "Ώραι", εμφανίζει τον Ηρακλή ν΄ αµφιταλαντεύεται μεταξύ αρετής και κακίας και ν' αποφασίζει τελικά ν΄ ακολουθήσει τον δρόμο της αρετής.
Ο Πρόδικος αν και ήταν σοφιστής, συμπαθούσε τις συγκεκριμένες και σαφείς έννοιες και επιχειρεί να καθορίσει τις διάφορες έννοιες των συνωνύμων λέξεων.
"Ειδέναι την αλήθειαν περί ονομάτων ορθότητος".
Χαρακτηρίζει τους σοφιστές ως ευρισκομένους στα "μεθόρια της σοφίας και της πολιτικής", προσδιορίζοντας την πρόθεσή τους, όπως δια της θεωρίας επιδράσουν αμέσως επί της πράξεως.
Θεωρεί την Θρησκεία ως εκδήλωση θαυμασμού και ευγνωμοσύνης
των πρωτογόνων ανθρώπων, προς τις προσωποιηθείσες απο αυτούς δυνάμεις της φύσεως
( ήλιος Ζεύς, Απόλλων, γη - Δήμητρα, ύδωρ - Ποσειδών, πυρ - 'Υφαιστος κ.ο.κ.).
Οι αντιλήψεις αυτές εστοίχισαν την ζωήν του Προδίκου, διότι κώνειον πιών απέθανε,
ως διαφθείροντας τους νέους.
Διομήδης Παναγιωτίδης
Συντ/χος Δικηγόρος
*Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας, σε συνεργασία με τον συντοπίτη συνταξιούχο δικηγόρο Διομήδη Παναγιωτίδη, προβαίνει, με σειρά άρθρων, στη δημοσίευση κειμένων που αφορούν στην γνωριμία των αναγνωστών με αρχαίους Φιλοσόφους- Σοφιστές -Σοφούς και νομοθέτες
Ολους αυτους, τους θαυμαστους, και ανεπαναληπτους Ελληνες,που κανακευομαστε, οτι ειναι..προγονοι μας,τους ΚΑΤΑΡΙΟΥΝΤΑΙ εν χορω, οι ρασοφοροι,στις χριστιανικες εκκλησιες,κι οχι στα τζαμια των Τουρκων..Και με επισημη παρουσια πολιτικων ,σρατιωτικων.Ετσι το επεβαλλαν,για να αποδειχνουν την κυριαρχια τους,στο Ρωμαικο/ μεταβυζαντινο, Ελλαδισταν ...Την Κυριακη της Ορθοδοξιας αυτα..Α.Θ.Ρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν 2500 χρονια,διδασκαν οι σοφοι,οτι οι θεοι, ειναι δημιουργηματα των ανθρωπων..Ποσο.. οπισθεν ταχυτητα βαλαμε, οταν Γιαμαρελες/καθηγητριες γιατρων,δηλωνουν,οτι το κουταλακι, απο στομα σε στομα..δεν μεταδιδει ιο..Α.Θ.Ρ.
ΑπάντησηΔιαγραφή