Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Αμυνταίου για δέσμευση δημοτικών εκτάσεων με σκοπό την δημιουργία - δημοτικών ή με σύμπραξη τρίτων - φωτοβολταϊκών πάρκων (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι θέλουμε τις δημοτικές εκτάσεις γύρω από το Αμύνταιο;

Με 13 έναντι 12 ψήφων το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, στην 5η τακτική διαδικτυακή συνεδρίασή  του, που πραγματοποιήθηκε την 18η

Φεβρουαρίου 2021, απέρριψε  την πρόταση της Δημοτικής Αρχής,  για δέσμευση δημοτικών εκτάσεων* με σκοπό την δημιουργία - δημοτικών  ή με σύμπραξη τρίτων -  φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο δήμαρχος Αμυνταίου  κ. Άνθιμος Μπιτάκης, εισηγούμενος το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την έγκριση της απόφασης ΕΠΖ σχετικά με καθορισμό χρήσης γης, για εκτάσεις του αγροκτήματος Αμυνταίου και της Τ.Κ. Λεβαίας Δ. Αμυνταίου, ανέφερε ότι  υιοθετεί την απόφαση 388 του Νοεμβρίου 2018 του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου με τις εξής βελτιώσεις:

Περιορίζεται η έκταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, που βρίσκεται στην Δ.Κ. Αμυνταίου στη θέση Ανάληψη,από 482 στρέμματα που υπήρχαν στην απόφαση του 2018, στα 200 στρέμματα.

 Δίνεται η προτεραιότητα για επενδύσεις σε τοπικούς παράγοντες, και στην ενεργειακή κοινότητα.

Η  ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη   με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που λέει πως δεν μπορούν να γίνουν όλες οι εκτάσεις φωτοβολταϊκά.

Υπεραμύνθηκε της πρότασής του, λέγοντας ότι τα έσοδα από την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα του δήμου θα κατευθυνθούν προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών δαπανών τους.

Από τους επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου:

Ο κ. Κώστας Θεοδωρίδης επεσήμανε τις επιπτώσεις  που θα έχει στην υγεία των δημοτών η δημιουργία υψηλής τάσης, κατά την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε επίσης πως έχει αποφασιστεί από την  Περιφερειακή Αρχή  η αναστολή όλων των ενεργειών που έχουν σχέση με τις ΑΠΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου-σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης- και τάχθηκε κατά της ψήφισης της συγκεκριμένης πρότασης.

Ο κ. Τρύφων  Γρομπανόπουλος ανέφερε για την αναγκαιότητα κατάρτισης  χωροταξικού σχεδίου των εκτάσεων του δήμου για να μπορούν να προσδιοριστούν οι δραστηριότητες  του.  Αναρωτήθηκε για το ποια είναι η ακίνητη περιουσία του δήμου. Είναι χαρακτηρισμένη έτσι ώστε να μπορεί να αποδεσμευτεί  ένα μέρος από αυτή; Ψήφισε αρνητικά.

Η κ Διαμάντω Κρητικού ανέφερε ότι ζητείται  αλλαγή χρήσης δημοτικών εκτάσεων, «με το πιστόλι στον κρόταφο». Εκτίμησε θετικά την πρόταση του δημάρχου για τη διοχέτευση των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά,με  σκοπό την μείωση των ενεργειακών δαπανών.  Ψήφισε αρνητικά.

Ο κ. Κυριάκος Ελευθεριάδης  ανέφερε ότι θα συντελεστεί ένα    περιβαλλοντικό έγκλημα, εάν ληφθεί απόφαση για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου,χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς καμία  μελέτη χωρητικότητας της περιοχής και μάλιστα σε περιοχή NATURA, όπου προβλέπεται να δεσμευθούν 150 στρέμματα. « Θα μας βρείτε απέναντι» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και αυτός έδωσε αρνητική ψήφο.

Έτσι θέλουμε τις λίμνες μας;

Η καταψήφιση της πρότασης δείχνει πως  η Δημοτική Αρχή δεν  μπόρεσε να αποδείξει αν και κατά πόσο θα ωφεληθεί  ο δήμος αλλά και  οι λοιποί δημότες πλην των αγροτών. Γιατί η απολιγνιτοποίηση αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτάτο  σε μεγάλο βαθμό από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Υποδεικνύοντας δε περιοχές Natura, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ,όπως ανέφερε ο  κ. Ελευθεριάδης, δείχνει  προχειρότητα.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ισορροπήσει δύο πράγματα. Από τη μια μεριά ως ενεργειακός δήμος να φροντίσει ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις- επιδοτήσεις λόγω απολιγνιτοποίησης, και από την  άλλη να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, που είναι και το μέλλον  της.-


*Πρόκειται για δημοτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται  στην Τ.Κ. Λεβαίας και  στην Δ.Κ. Αμυνταίου







7 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα λιαν προσεχως, θα γινει ενας.. ηλιακος συλλεκτης,που θα στελνει ενεργεια, στα Γερμανικα εργοστασια,και θα ζεσταινει..κρυους ανθρωπους..Ε, θα μας δωσουν και μας,κανενα ξεροκοματο/καθρεπτακι,σαν αυτα που εδιναν οι πολιτισμενοι, στους ιθαγενεις,για να τους παρουν το χρυσο..Υπαρχει παραδοση και εμπειρια, στην αποικιοκρατια..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Ναιαιαι,αλλα στα φωτοβολταικα, θα δουλευουν,δυο/τρεις φυλακες,δυο/τρεις συντηρητες,δυο/τρεις,κολητοι,του Χ,μικρο/μεγαλο παραγοντα..Συμφωνω απολυτα..Μονο, που εκει που λιαζονται τωρα οι καθρεπτες,υπηρχε παραγωγη, που ταιζε 100 οικογενειες..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Λεχοβιτη,
    Χαίρομαι που αντιληφθήκατε το λαθος σας με την ελλιπή ενημέρωση που παρείχατε στα άρθρα σας και επανήλθατε, ενημερώνοντας για την ουσία του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι τις άνευ υπόστασης και ανευ δεσμεύσεων υποσχέσεις του κυρίου Μπιτακη. Αλλα και παλι στην συμπληρωματική σας ενημέρωση υποπίπτετε στο ιδιο λάθος. Δεν λετε ότι επι της ουσίας ο κυριος Δήμαρχος δεν δεσμεύτηκε για την ενίσχυση ουτε των των αγροτών ουτε κάποια αλλης παραγωγικής τάξης από την παραγωγη ενεργειας. Ουτε μελετη για ποση ενέργεια δαπανούν δεν ειχε κάνει. Δεν δεσμεύτηκε ουτε για τον τρόπο του διαγωνισμού και αν θα γίνει αυτός! Δεν δεσμεύτηκε ούτε για το ποιος θα το υλοποιήσει! Δεν εξήγησε καλά καλά γιατί τροποποιεί την πρόταση Θεοδωρίδη. Ηταν μια πρόταση τοσο αόριστη που μονο καχυποψίες δημιούργησε και δεν είναι τυχαία η απόρριψη από το ΔΣ. Δεν μπορεί οι αλλοι τέσσερεις πολιτικοί επικεφαλής να είναι τρελοί ουτε όλοι οι Δημότες που βλέπουν την φάβα και την μαυρίλα και να μην την αναδεικνύετε εσεις. Στα μάτια μας ο κυριος Μπιτακης μέσω των ελαχίστων πλέον υποστηρικτών του και οσους πίεσε με κάθε τροπο , πηγε να εκθέσει ολο τον τοπο για ίδιον όφελος. Και κανένας σας δεν σχολίασε τίποτα, κανένας δεν μιλησε. Πολύ κρίμα και περισσοτερο για το Αμυνταιο!
    Αλιγνίτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω μία απορία.
    1) Γιατί κάποιοι ψήφισαν παλαιότερα την ίδια πρόταση και τώρα την απορρίπτουν;
    2) Εξάγει η χώρα μας στην ΕΕ ένα σωρό γεωργικά και κτηνοτροφικά είδη. Είναι κακό να εξάγει και ρεύμα;
    3) Η λιγνιτική εποχή τελείωσε, δεν καθόμαστε να κλαίμε, αλλά κοιτάμε μπροστά. Το μέλλον βρίσκεται στον ήλιο και τον αέρα.
    4) Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ. Καθρεφτάκια και αποικιοκρατία βλέπουν όσοι σκύβουν το κεφάλι ή καθοδηγούνται από τα κόμματα.
    Κάντε το Αμύνταιο σαν τα Τρίκαλα, αν το αγαπάτε.
    Ο νοικοκύρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Νοικοκύρη,
      Σαφέστατα και θέλουμε και επενδύσεις σε Φ/Β αλλα σε σημειο που θα δίνουν τοπικές λύσεις και οχι μόνο αποδόσεις επενδυτών της Αθήνας και της Θεσ/νικης. Η περιοχή μας εχει υποστηρίξει εδώ και 50 χρονια την εθνική ηλεκτροδότηση και τωρα θα μείνει με Φ/Β που δεν απασχολούν θέσεις εργασίας σε εκτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τοπική υπεραξία που δεν δίνουν τα φ/β. Μπορούν να παραχθούν και άλλα προϊόντα για εξαγωγή με δραστηριότητες εντάσεως εργασίας που θα καταπολεμούν την ανεργία που ταλανίζει τον τόπο μας. Ναι στα Φ/Β που θα δινουν τοπικα οφελη οποτε για τα οποια ο κυριος Μπιτακης αγνοησε. Ελπίζω να εγινα κατανοητός.
      Αλιγνίτιστος

      Διαγραφή
    2. Στην οικονομία κοιτάμε μπροστά. Ο λιγνίτης τελείωσε, το μέλλον είναι αλλού. Με τα Φ/Β θα έχουν ένα επιπλέον εισόδημα οι κάτοικοι της περιοχής. Θα ήθελα να προτείνετε αυτά τα άλλα προϊόντα, γιατί τα κρατάτε μυστικά; Η αντιπολίτευση αρνήθηκε με επιχειρήματα προς καθυστερημένους χωριάτες και απορώ πως ακόμα δεν έχουν ξεσηκωθεί. Δεν γίνατε κατανοητός ελλείψει επιχειρημάτων και ξύλινης γλώσσας.
      Ο νοικοκύρης.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Νοικοκύρη,
      Δεν αμφισβητεί κάνεις το πεπερασμένο του λιγνίτη αλλά το μέλλον δεν είναι μόνο στα Φ/Β ειδικά σε έναν τοπο που μεγάλης ομορφιάς. Μπορούν να γίνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ποικίλων φύσεων στους χώρους των ορυχείων που θα είναι πλέον σε αχρησία. Αλλωστε σε εμάς ανήκαν πριν, σε μας πρέπει να γυρίσουν έστω σαν μια εσχάτη κίνηση ανταπόδοσης των περιβαλλοντικών θυσιών τόσων δεκαετιών. Σε αυτό θα επρεπε να επικεντρωθεί ο Δημαρχος αλλα φευ. Αν θα πρέπει να γίνουν φ/β, που κατά την αποψη μου και βέβαια να γινουν, εκει θα πρέπει να γίνουν και όχι σε υφιστάμενες δημοτικές εκτάσεις. Να πιέσει για επιστροφή των απαλλοτριωμένων. Επίσης , αναφερόμενος στα απολεσθέντα επιπλέον εισοδήματα των Δημοτών σας ενημερωνω ότι δεν εγινε καμία παρουσίαση από τον Δήμαρχο και την συμπολίτευση για το πως θα καρπωθούν τα εσοδα αυτά οι δημότες. Μόνο αοριστολογίες και κανένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλανο. Όταν ο Δήμαρχος θα εχει πλανο χρηματοδότησης και μερισμού των κερδών από την εν λογω δραστηριότητα τοτε να επανέλθει. Τέλος σας θυμίζω ότι δεν αρνήθηκε μονο η αντιπολίτευση σύσσωμη το αόριστο και «περίεργο» σχέδιο του κυρίου Μπιτακη αλλά και η μισή του ομάδα των Δημοτικών του Συμβούλων. Μα ολοι τελικά είναι χωριάτες; Λιγο σεβασμό στους Αμυνταιωτες και σε αυτούς που εξέλεξαν άλλωστε με δημοκρατικές διαδικασίες. Ελπιζω να σας διαφωτισα επιλεγοντας να μην κανω χρηση ξυλινης γλώσσας.
      Αλιγνίτιστος

      Διαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.