Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΗΡΟΣΤΡΑΤΟΣ

( Όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίσουν την ιστορία του) 

          Ο Ηρόστρατος ήταν ένας δούλος στην Έφεσο. Το σπίτι του αφέντη του ήταν τεράστιο, πανέμορφο κι είχε του κόσμου τα πλουμίδια. Φαίνεται

πως οι δουλειές που έκαμνε ο Ηρόστρατος, δεν ήταν πολύ κουραστικές. Είχε, επομένως, το χρόνο να σκέφτεται άλλα πράγματα.

          Στην  Έφεσο υπήρχε τότε ένας αξιοθαύμαστος Ναός αφιερωμένος στη θεά Αρτέμιδα. Για να ολοκληρωθεί ο ναός χρειάστηκε να περάσουν 120 χρόνια περίπου, σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής εκείνης. Είναι γνωστό πως ο ναός τελείωσε στα χρόνια του βασιλιά της Λυδίας Κροίσου, που κατέθεσε έναν πακτωλό χρημάτων.

          Δεν ήταν ένας συνηθισμένος ναός. Ήταν ένα από τα επτά θαύματα της Αρχαιότητας, που όλος ο κόσμος έβλεπε με θαυμασμό και απορούσε με την τελειότητα της κατασκευής του. Στη φωτογραφία που βρίσκεται λίγο παρακάτω, διακρίνουμε μια προσπάθεια κάποιων καλλιτεχνών να αναπαραστήσουν το Ναό, στηριγμένοι σε κάποιες αφηγήσεις πολύ παλιές, επειδή ο ναός αυτός είχε καταστραφεί από τον Ηρόστρατο.


            Κάποτε ο Ηρόστρατος ρέμβαζε σε κάποιο σημείο του τεράστιου κήπου του Μεγάρου που ζούσε και σκέφτηκε κάτι που κανείς άλλος δε θα σκεφτόταν. Σκέφτηκε να μείνει στην Αθανασία, όχι κάνοντας ένα σπουδαίο έργο δικό του αλλά καταστρέφοντας αυτό το στολίδι της Εφέσου.

          Αμ’ έπος αμ’ έργον , λοιπόν, πήγε κάποιο βράδυ στο ναό και, χρησιμοποιώντας διάφορα εύφλεκτα υλικά, έβαλε φωτιά και σε λίγες ώρες ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς.

          Για να αποκτήσετε μια άλλη άποψη για το πώς ήταν αυτός ο Ναός πρέπει να δείτε μια άλλη αναπαράστασή του, που σας παραθέτω.

 


 

            Οι κάτοικοι της Εφέσου μετά την φοβερή αυτή ιεροσυλία, έψαξαν με λεπτομέρεια τα πάντα και στο τέλος ανακάλυψαν το δράστη, που ομολόγησε τα πάντα και αποκάλυψε την αιτία της πράξης του που ήταν να γραφτεί το όνομά του στην Ιστορία. Η απόφαση της πόλης ήταν ομόφωνη. Και περιλάμβανε δύο πράγματα.

1ον . Να κατακρεουργηθεί ο Ηρόστρατος, πράγμα που έγινε τις επόμενες ημέρες  ύστερα από το μαρτύριο του τροχού και

2ον . Να απαγορευτεί, με πολύ σκληρό τρόπο, η δυνατότητα των πολιτών της Εφέσου και των γύρω περιοχών να αναφέρουν το όνομα του ιερόσυλου Ηρόστρατου. Η ποινή για τους παρανομούντες  ήταν θάνατος.

          Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν με μοναδικό σκοπό να μη μείνει ούτε ίχνος από την ιστορία αυτή και , πράγματι, για μερικές εκατοντάδες χρόνων δεν είχε γραφτεί τίποτε απολύτως ούτε ακούστηκε κάποια αναφορά στο όνομα αυτό.

          Αργότερα κάποιοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς ανακάλυψαν και δημοσίευσαν αυτή την ιστορία, χρησιμοποιώντας βαρύτατους, προσβλητικούς  χαρακτηρισμούς για τον ιερόσυλο.

          Σήμερα σ’ όλες τις λατινογενείς γλώσσες του κόσμου η λέξη HEROSTRATIC χρησιμοποιείται με την ένοια «δόξα με κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο»

          Είχα την τύχη να επισκεφτώ την Έφεσο και να δω τα υπολείμματα αυτού του υπέροχου ναού. Σας παραθέτω κάτω μια εικόνα από τη σημερινή κατάσταση του υπέροχου αυτού Μνημείου.


            Μόνο μια κολώνα σώζεται, από τις διακόσιες που είχαν κατασκευαστεί, με τέλεια αρμονία  και ύψος είκοσι περίπου μέτρων, και κάποια μάρμαρα από το κρηπίδωμα του Ναού της Αρτέμιδας.

 

                                           ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π.ΤΟΠΑΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.