Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

*Γνωριμία με Φιλοσόφους-Σοφιστές-Σοφούς και Νομοθέτες της Αρχαίας Ελλάδας: Πιττακός o Μυτιληναίος (650 - 579)

Σε μια κρίσιμη στιγμή πολιτικών ανταγωνισμών οι Μυτιληναίοι εξέλεξαν τον Πιττακό, που ήταν ποιητής,

δηλαδή  διασκευαστής νόμων και του ανέθεσαν την εξουσία.

 Αν και ήταν συντηρητικός, εμερίμνησε να βάλει τάξη στο πάτριο πολίτευμα. Ακολούθησε κοινή και φιλάνθρωπο πολιτική και επέτυχε την συμφιλίωση των αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων. Προσέδωσε στην έννοια της πολιτικής ευρύτερο περιεχόμενο. Εκτός από την ευσέβεια και την σωφροσύνη, ως απαραίτητα στοιχεία θεωρούσε την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την πολιτική εμπειρία και επιδεξιότητα, το πνεύμα της συνεργασίας και την επιμέλεια.

Επρέσβευε ότι η σύνεση όφειλε να είναι η κυρία ιδιότης των πολιτικών ανδρών. Οι συνετοί άνδρες οφείλουν να προνοούν, όπως αποφεύγουν τα δύσκολα.

Στον Πιττακό αποδίδονται τα γνωμικά: "καιρόν γνώθι" και ‘’αρχή άνδρα δείκνυσιν’’ , εξαίρουν ακριβώς την ικανότητα του συνετού ανδρός.

 Αφού αποκατέστησε την πολιτικοκοινωνική ηρεμία, έλαβε μέτρα που απέβλεπαν στην ενίσχυση της συναλλακτικής πίστεως 'παρακαταθήκην λαβών δικαίως απόδος", "πίσυν έχειν", αποσκοπών όχι στην συγνώμη, αλλά στο συμφέρον του κοινού, εισήγαγε τον νόµο δικής του επινοήσεως "εάν ο µεθύων έβλαπτε ξένη περιουσία, όφειλε να καταβάλει διπλή αποζημίωση.

 

Πριν αποχωρήσει από την εξουσία, έφερε εις αίσιον πέρας το νομοθετικό του έργον, καθόσο κωδικοποίησε το επί των ημερών του ισχύον δίκαιον, που ανέγραψε επί ξυλίνων δελτών κατά τρόπο ώστε να μη προκύπτουν αμφιβολίες περί του περιεχομένου κατά την εφαρμογή του.

 Πέντε αιώνες αργότερα ο Διόδωρος αναφέρει, ότι ο Πιττακός εθεωρείτο ως ο επιφανέστερος των πολιτών της Μυτιλήνης, διότι έναντι της πόλεως στάθηκε "αγαθός νομοθέτης΄και έναντι των πολιτων "κοινός και φιλάνθρωπος" .

 

Διομήδης Παναγιωτίδης

Συντ/χος Δικηγόρος

*Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας, σε συνεργασία με τον συντοπίτη  συνταξιούχο δικηγόρο Διομήδη Παναγιωτίδη, προβαίνει, με σειρά άρθρων, στη δημοσίευση  κειμένων που αφορούν στην γνωριμία των αναγνωστών με αρχαίους  Φιλοσόφους- Σοφιστές  -Σοφούς και  νομοθέτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.