Σοφότερος όλων ο Σωκράτης, ενάρετος ο ίδιος, δίδαξε στους μαθητές του, να είναι ενάρετοι και να σέβονται τους νόμους, να είναι τίµιοι και να μη
προκαλεί κανείς ζημία σε άλλους.Μελετώντας την ιστορία, την ζωή, τα έργα των σοφών, νομοθετών και των σοφιστών από τον 80 αιώνα Π.Χρ. μέχρι και τον 1ο αιώνα Π.Χρ., αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλείο της σοφίας και της διανόησης των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας.
Την εποχή που περισσότεροι λαοί της Ευρώπης ζούσαν σε άγρια κατάσταση, στην Ελλάδα συγκροτήθηκαν οι πόλεις - κράτη, αυτοδιοικούμενες από άρχοντες που εκλέγονταν από πολίτες, που είχαν ίσα δικαιώματα, από βουλή που νομοθετούσε και από δικαστική εξουσία.
Οι σοφοί, νομοθέτες και οι σοφιστές δίδασκαν για τα δικαιώματα των ανθρώπων, για τις υποχρεώσεις των διοικούντων και για την ευνομία των πόλεων.
Δίδαξαν τον σεβασμό των πολιτών προς τους αγράφους και γραπτούς νόμους, προέτρεψαν τους ανθρώπους να μορφώνονται, να είναι δίκαιοι και να μη προκαλούν ζημίες σε άλλους.
Τα γνωμικά τους που σώθηκαν όπως τα! "γνώθι σ΄ αυτόν", "μέτρον άριστον , "μέτρων πάντων πραγµάτων άνθρωπος", "αυτό που ο ίδιος μισείς μην το κάνει σε άλλους", «ένας είναι ο άριστος οιωνός ν΄ αγωνίζεται κανείς για την πατρίδα», «νόμος εστίν βασιλεύς πάντων θνητών και αθανάτων», "ελεύθερους αφήκε πάντας ο θεός, ουδένα δούλον η φύσις πεποίηκεν", «ανδρί σοφώ πάσα η γη βατή, ψυχής γαρ αγαθής πατρίς ο ξύιιπας κόσμος" και αλλά πολλά γνωμικά και αποφθέγματα, γεμάτα σοφία, που δείχνουν το µεγαλείο του πνεύματος και της σοφίας των αρχαίων προγόνων μας, τον πολιτισμό τους και την εξέλιξή τους.
Σπουδαιότεροι σοφοί παγκοσμίως είναι φυσικά ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία στην Αθήνα, όπου μαθήτευσαν και σπούδασαν πολλοί μαθητές και ο Πλάτων έγραψε πολλά έργα που σώθηκαν, καθώς ο Αριστοτέλης ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Σταγυρίτης, που είναι ο πρώτος που διατύπωσε την διάκριση των εξουσιών σε εκτελεστική εξουσία, σε νομοθετική εξουσία και σε δικαστική εξουσία, για την συγκρότηση κάθε πόλεως και για την ορθή διακυβέρνησή της. Τ΄ αθάνατα έργα του Πλάτωνος και του Αριστοτέλη διδάσκονται μέχρι σήμερα στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας διέπρεψαν στις επιστήμες και στις τέχνες.
Ο Ασκληπιός, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός θεωρούνται παγκόσμια οι πατέρες της Ιατρικής.
Ο Πυθαγόρας θεωρείται ο πρώτος διδάσκαλος των μαθηματικών.
Ο Ευκλείδης θεωρείται ο πρώτος επιστήμων της αστρονομίας.
Ο Αρχιμήδης θεωρείται ο πρώτος επιστήμων της Γεωμετρίας και των εφευρέσεων.
Ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αισχύλος θεωρούνται οι μοναδικοί
τραγικοί ποιητές. Ο Φειδίας και ο Πραξιτέλης θεωρούνται οι καλύτεροι γλύπτες του
κόσμου, με τα αθάνατα και θαυμαστά έργα τους.
Ο Δημόκριτος θεωρείται ως πατέρας της ατομικής επιστήμης.
Ο Όμηρος είναι ο πρώτος επικός ποιητής με τα αθάνατα έργα του Ιλιάδα και Οδύσσεια.
Οι ιστορικοί Ηρόδοτος,, Θουκυδίδης , Πλούταρχος, Εκαταίος, Πολύβιος και άλλοι είναι οι πρώτοι ιστορικοί παγκοσμίως και τα έργα τους διδάσκονται στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Οι ιστορικοί και γεωγράφοι Παυσανίας και ο Στράβων, που καταγόταν από την Αμάσεια του Ευξείνου Πόντου, άφησαν μοναδικές γνώσεις για όλο τον αρχαίο κόσμο.
Ο Ιππόδαμος θεωρείται ο πρώτος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος στον κόσμο.
Τα περισσότερα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητος, οικοδομήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες.
Ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται ο μεγαλύτερος στρατηλάτης, που κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο µέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα σε όλους τους λαούς της Ασίας και στην Αίγυπτο, αν και πέθανε σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Τέλος η Ελληνική νομοθεσία γραπτών και αγράφων νόµων κωδικοποιήθηκαν κατά τον 6ο μετά Χρ. αιώνα από την νομοθετική επιτροπή που συνέστησε ο Μέγας αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουστινιανός, με πρόεδρο τον νομομαθή Τριβωνιανό στους Πανδέκτες και τις Νεαρές, νομοθεσία που μεταφέρθηκε στην Ρώμη και από εκεί διαδόθηκε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Την νομοθεσία αυτή των Πανδεκτών έφερε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της από την Τουρκική κατοχή, ο Βασιλεύς "Όθων.
"Ετσι το Ελληνικό δίκαιο έκανε τον κύκλο, από την Ελλάδα στο Βυζάντιο και από το Βυζάντιο στην Ρώμη και στην Ευρώπη και από την Ευρώπη πίσω στην γενέτειρα χώρα την Ελλάδα.
Είναι δε γνωστό ότι οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα δια των όπλων κατά τα τέλη του 2ου αιώνα Πρ. Χρ., αλλά όπως οι ίδιοι ομολογούσαν, κατακτήθηκαν από το πνεύμα και την σοφία των Ελλήνων, γι΄ αυτό φρόντιζαν να προσλαμβάνουν 'Έλληνες δασκάλους για να διδάσκουν γράμματα στα παιδιά τους.
Πρέπει όμως να αναφερθεί εδώ, ότι οι Ρωμαίοι ήταν οι, μετά τους Αρχαίους Έλληνες φυσικά, από τους λαούς της Ευρώπης, που Π.Χρ. δημιούργησαν πολιτισμό. Διοικήθηκαν από αυτοκράτορες και από την Σύγκλητο. Συγκρότησαν ισχυρά στρατεύματα (λεγεώνες), που με αυτά κυρίευσαν την Ελλάδα, αφού κατέλυσαν την Μακεδονική Δυναστεία, που είχε αποδυναμωθεί μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου και τους φοβερούς πολέµους μεταξύ των διαδόχων του και επέκτειναν την κυριαρχία τους στην Ασία και στην Αίγυπτο.
Από τους Ρωμαίους ιδρύθηκε (από τον Μ. Κων/νο) η Βυζαντινή αυτοκρατορία το 43Ο;Π.Χρ., που μετατράπηκε σε Ελληνική αυτοκρατορία, με διάρκεια χιλίων και πλέον ετών.
Στην Ρώμη υπήρξαν ποιητές και λόγιοι, όπως ο Κικέρων, ο
Οβίδιος και ο Βιργίλιος.
Ποτέ όμως δεν ανέδειξαν σοφούς, σοφιστές και νομοθέτες, που
έζησαν και έδρασαν μόνο στην Αρχαία Ελλάδα.
Κατόπιν όλων αυτών, Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων των νέων της πατρίδας μας, να μαθαίνουν για το μεγαλείο της σοφίας και της διανόησης των αρχαίων προγόνων μας, για να μη ξεχνούν την σπουδαία καταγωγή μας και να αισθάνονται υπερηφάνεια για την Ελληνική καταγωγή τους.
Γεγονός είναι ότι υπήρξαν παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως των φοινίκων, των Ασυρίων και των Βαβυλωνίων, καθώς και των Αιγυπτίων, που άφησαν σπουδαία έργα, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Ελληνικό πολιτισμό, ούτε µε την λεπτότητα και με το πνεύμα διανόησης των Αρχαίων Ελλήνων, καθόσο στους λαούς αυτούς δεν υπήρχε ελευθερία.
Όλοι οι άνθρωποι θεωρούνταν, ότι ήταν δούλοι των Βασιλέων
και των Φαραώ, που είχαν την απόλυτη εξουσία για την ζωή των υπηκόων τους.
Δεν υπήρχε δικαιοσύνη, ούτε ατομική ελευθερία.
Εξ άλλου οι λαοί αυτοί δεν είχαν αναπτύξει ούτε γραφή, ούτε φιλοσοφία, ούτε νομοθεσία.
Οι λαοί αυτοί ανέπτυξαν βεβαίως κάποιους αξιόλογους
πολιτισμούς και άφησαν κάποια θαυμαστά έργα, όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου,
αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να φθάσουν το πνεύµα των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι με
την συνεχή εξέλιξη ήδη είχαν επιτύχει να διοικούνται με δημοκρατικά
πολιτεύματα, με διάκριση των εξουσιών, στα οποία οι διοικούντες ήταν
υποχρεωμένοι να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών και οι πολίτες όφειλαν να
εφαρμόζουν και να σέβονται τους νόμους και όπου βάση όλων των πραγμάτων ήταν ο
άνθρωπος.-
Διομήδης
Παναγιωτίδης
Συντ/χος
Δικηγόρος
*Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας, σε συνεργασία με
τον συντοπίτη συνταξιούχο δικηγόρο Διομήδη Παναγιωτίδη, προβαίνει,
με σειρά άρθρων, στη δημοσίευση κειμένων που
αφορούν στην γνωριμία των αναγνωστών με αρχαίους Φιλοσόφους-
Σοφιστές -Σοφούς και νομοθέτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.