Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

*Γνωριμία με Φιλοσόφους-Σοφιστές-Σοφούς και Νομοθέτες της Αρχαίας Ελλάδας: Περίανδρος ο Κορίνθιος (600π.χ.)

Υιός του βασιλέως της Κορίνθου Κυψέλου, τον διαδέχθηκε στον βασιλικό θρόνο. Υπήρξεν μία από τις τραγικώτερες μορφές της Ελληνικής ιστορίας.

΄Ηταν οξύθυμος και αυταρχικός και πολύ άτυχος στην ιδιωτική του ζωή.

΄Ομως ως δημόσιος άνδρας ήταν οξυδερκής και μεγαλοπράγμων. Εκυβέρνησε επι 40 ολόκληρα χρόνια και κατέστησε την Κόρινθο υπόδειγμα κράτους, αναγαγών την άσκηση της πολιτικής εξουσίας εις επιστήµην. Διέγνωσε τις πολιτικοκοινωνικές τάσεις της εποχής του, κατήργησε την βασιλεία και την μετέτρεψε εις τυραννίδα. Αλλά και την τυραννία θεωρούσε σαν σταθµό προς το δηµοκρατικό πολίτευμα, όπως συνάγεται από την ρήση του "Δημοκρατία κρείτον τυραννίδος".

Αποβλέποντας να καταστήσει την Κόρινθο αυτάρκη, περιόρισε τον αριθμό των πολιτών. Απαγόρευσε την απόκτηση δούλων. Κατέστησε την εργασία υποχρεωτική. Επέβαλε πρόστιμα κατά της ανεργίας. Περιόρισε την πολυτέλεια. Εξύψωσε τα ήθη.  Άσκησε σώφρονα οικονομική πολιτική.

Αρκέσθηκε στις προσόδους εκ της αγοράς και εκ του Λιμένος και ίδρυσε ειδική επιτροπή βουλήν προς άσκηση ελέγχου επί της ιδιωτικής οικονομίας των πολιτών.

΄Οσον αφορά το ιδιωτικό δίκαιο αναγνώρισε το ήδη ισχύον. Αλλά και σαν διαιτητής για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των Αθηναίων και των Μυτιληναίων διακρίθηκε ο Περίανδρος ( όπως γράφει ο Ιστορικός Ηρόδοτος).

Η διακυβέρνησή του απέβλεψε στην συγκρότηση μιας αυτάρκους, ευνομουμένης και συγχρονισμένης πόλεως, κατά τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η αποτροπή των πολιτικοικονομικών αναταραχών με την άσκηση προνοητικής και προοδευτικής νομοθετικής πολιτικής.

Σύμφωνα με αυτά ο Περίανδρος Θα μπορούσε, σαν τον Λυκούργο και τον Σόλωνα, να θεωρηθεί ως δηµιουργός πολιτείας.

 

Διομήδης Παναγιωτίδης

Συντ/χος Δικηγόρος

*Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας, σε συνεργασία με τον συντοπίτη  συνταξιούχο δικηγόρο Διομήδη Παναγιωτίδη, προβαίνει, με σειρά άρθρων, στη δημοσίευση  κειμένων που αφορούν στην γνωριμία των αναγνωστών με αρχαίους  Φιλοσόφους- Σοφιστές  -Σοφούς και  νομοθέτες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.