Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Πως ο χρόνος αλλά και η αδυναμία - αδιαφορία ιδιοκτητών – δημοτικών- κρατικών Αρχών καταστρέφει τα παραδοσιακά κτίρια στη Φλώρινα

Στην οδό Εθνομάρτυρος Αιμιλιανού, απέναντι από την βόρεια πλευρά του κτιρίου του «Αριστοτέλη» στη Φλώρινα, υπήρχε ένα τριώροφο κτίριο

μακεδονίτικου ρυθμού, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής,  του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε «τραβήχτηκαν» η μία τον Οκτώβριο του 2007 και η άλλη – ότι απέμεινε από το κτήριο -  πριν λίγες ημέρες.

Απ΄ότι γνωρίζω, η Πολιτεία απαγορεύει την κατεδάφιση των παραδοσιακών κτιρίων, επιτρέπει μόνο την αναπαλαίωσή τους. Φτάνει όμως αυτό; Μπορεί ένας ιδιώτης να επωμισθεί το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο πέρα από το επίσημο κράτος να μπορούν  να χρηματοδοτούν ή αν θέλετε να «υιοθετούν» την αναπαλαίωση παρόμοιων κτιρίων και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως π.χ. ο ΕΟΤ, αλλά και ιδιωτικές εταιρίες όπως αλυσίδες καταστημάτων,  κ.λπ.

Άλλωστε πολλές πόλεις έχουν συγκροτήσει με μεγάλη επιτυχία ολόκληρες συνοικίες με αναπαλαιωμένα παραδοσιακά κτίρια, οι οποίες λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους τουρίστες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία τους. Τέτοιες είναι η Δράμα, η Ξάνθη, η Βέροια αλλά και η Χίος, η Νάξος κ.α..

Προτού λοιπόν επέλθει η κατάρρευσή τους θα μπορούσε να εξευρεθεί μια λύση η οποία θα μεταμορφώσει τη Φλώρινα.-

lexovitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.