Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Τις επόμενες μέρες ο τελικός ανάδοχος για το έργο του φυσικού αερίου στη Φλώρινα - Τι ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννάκης στο δημοτικό συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο τελικός ανάδοχος του έργου της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα,

σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ενημερώνοντας το σώμα, ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα. "Η ανάπτυξη των υποδομών του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αποτελούν ένα έργο κομβικής σημασίας που θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την κοινωνία μας με σημαντικά οφέλη στον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ο Δήμος Φλώρινας, παρά το γεγονός ότι συνείσφερε μέχρι τώρα τα μέγιστα στην ενεργειακή κάλυψη της Ελλάδας, ήταν ο μοναδικός Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είχε φθηνή θέρμανση. Πιστεύω ότι τώρα, με την επιλογή μας αυτή, όλοι οι συνδημότες μας θα έχουν αυτό το προνόμιο" είπε αρχικά.

Και συνέχισε: "Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και άμεσα μετά την απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, δεν μπήκαμε σε ατέρμονες συζητήσεις, ούτε επιδιώξαμε λύσεις που δεν ήταν εφικτές. Έτσι, σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίστηκε ως λύση, έστω και μεταβατική, το φυσικό αέριο. Πήραμε λοιπόν την μεγάλη απόφαση και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει βγει ο προσωρινός μειοδότης του έργου και στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανακηρυχθεί και ο τελικός ανάδοχος.

Όπως βλέπετε, το έργο κινήθηκε με πρωτόγνωρους ρυθμούς για την ελληνική γραφειοκρατία. Μέσα σ' ένα χρόνο, ένα τόσο μεγάλο έργο, φτάνει στο τέλος των διαδικασιών του και στην έναρξη των εργασιών. Το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν δύο σταθμοί υποπίεσης του φυσικού αερίου σε δύο μέρη που έχει προβλέψει η ΔΕΔΑ και από ‘κει και πέρα, μετά την εγκατάστασή τους, θα αρχίσουν και οι εργασίες του δικτύου. Ένα δίκτυο που θα έχει 50 χιλιόμετρα εξωτερικό δίκτυο και 52 χιλιόμετρα εσωτερικό δίκτυο. Θα πηγαίνει στη ΒΙ.ΠΕ., κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επενδύσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο της απολιγνιτοποίησης, καθώς επίσης και σε κάποια χωριά τα οποία θα είναι κοντά σε αντλιοστάσια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Το δίκτυο θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί μεικτό καύσιμο, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί και ως «πράσινο» έργο. Και το λέω αυτό θέλοντας να τονίσω ότι μπορεί να ενταχθούν επεκτάσεις του ιδίου δικτύου και σε άλλα χωριά στο επόμενο ΕΣΠΑ. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από το Υπουργείο Ενέργειας και από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό".

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του για το ίδιο θέμα ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε: "Φέραμε το φυσικό αέριο. Θα μπορούσε να λειτουργήσει η Μελίτη; Θα μπορούσε. Όταν έρχεται από το Υπουργείο έγγραφο που σου λέει ότι δεν μπορείς να πάρεις θερμική ενέργεια από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα δε μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο το οποίο δεν έχει το ρόλο που θα έπρεπε να είχε, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Θα σας πω εγώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Να αναλάβει τα έξοδα ο Δήμος και να συνεχίσει το έργο μόνος του. Ή να μπούμε σε μια διαδικασία να ενταχθούμε σε ένα έργο για τηλεθέρμανση με λέβητες έξω. Ξέρετε πόσο χρόνο θα έπαιρνε αυτό; Η άμεση μεταβατική μας λύση ήταν το φυσικό αέριο. Εκεί πήγαμε. Και δεν είναι κακό να λέμε ότι πράγματι κάποιοι Υπουργοί μας βοήθησαν, πράγματι μια Κυβέρνηση μας βοήθησε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, συμφωνούμε όμως και σε άλλα τόσα. Όλοι εδώ, είμαστε για να βγάλουμε αυτά σε πέρας".

 

Η πανδημία

Ο κ. Γιαννάκης ξεκίνησε την ενημέρωσή του από το θέμα της πανδημίας. "Παρατηρώντας το τελευταίο διάστημα την αυξομείωση των κρουσμάτων, τα οποία πάντοτε παραμένουν υψηλά, θα ήθελα για ακόμα μία φορά να επιστήσω την προσοχή των συνδημοτών μας στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας, να τηρούν δηλαδή όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να επανέλθουμε στην ομαλότητα που όλοι θέλουμε και να μην έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως πέρσι. Απευθύνομαι λοιπόν προς τους συνδημότες μου, τους ζητάω να προσαρμοστούν σε όλες τις καινούριες συνθήκες - και ενώ καταλαβαίνω τη διστακτικότητα κάποιου να εμβολιαστεί, κάτι το οποίο δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα και είναι και σεβαστό – και προτρέπω να εμβολιαστούμε όλοι, να κατανοήσουμε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζήσουν και δεν ζουν πλέον. Κάνοντας την ατομική μας ευθύνη απόδειξη της κοινωνικής μας αλληλεγγύης, εύχομαι όσο γρηγορότερα γίνεται να μπούμε στην κανονικότητα που όλοι επιζητούμε" είπε χαρακτηριστικά.

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο κ. Γιαννάκης έθεσε όλα τα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τον Δήμο Φλώρινας.

"Αφού του τόνισα την ύφεση που περνάει η περιοχή μας, την υψηλή ανεργία, τη μετανάστευση, τη χαμηλή επιχειρηματικότητα, μιλήσαμε για θέματα όπως είναι η ανάγκη της αδιάλειπτης λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης μέχρι τουλάχιστον το 2023, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, με την ταυτόχρονη πλήρη λειτουργία των ορυχείων.

Μιλήσαμε για την επαναφορά του ποσοστού εσόδων των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων των εκπομπών των αερίων ρύπων, το οποίο ο κ. Χατζηδάκης είχε υπογράψει να είναι στο 1% και ο κ. Σκρέκας το επόμενο διάστημα θα επανυπογράψει την επαναφορά του στο 6%.

Ανέφερα την άμεση ανάγκη εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου και των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στις περιοχές των ορυχείων που θα καθορίσουν τόσο τις χρήσεις γης μέσα στα ορυχεία, όσο και στο τι θα απογίνουν αφού αποκατασταθούν οι εκτάσεις αυτές.

Επίσης, συζητήσαμε την άμεση κατάθεση του χωροταξικού σχεδίου που θα διευκολύνει τους επενδυτές και θα καθορίσει τις περιοχές αμιγούς ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και του πρωτογενή τομέα.

Τέλος, του ζήτησα την εφαρμογή της εντοπιότητας μέσω μιας αυξημένης μοριοδότησης τόσο στις προκηρυσσόμενες θέσεις στον Δήμο μας, και εννοώ και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Να υπάρχει δηλαδή ίδια μοριοδότηση για τους δημότες και σε άλλα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Το προκηρυσσόμενο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ των 107 εκ. ευρώ που θα βγει το επόμενο διάστημα δίνει κάποιες λύσεις, αλλά και αυτές οι λύσεις είναι βραχυχρόνιες, αφού αναφέρεται κυρίως σε ανέργους που θα δουλέψουν για 8 έως 12 μήνες".

 

Επαφές στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον ειδικό γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ κ. Ψαθά, που είναι υπεύθυνος για τις βιομηχανικές περιοχές.

"Με τον κ. Γεωργιάδη συζητήσαμε τη μεταφορά του ΣΔΑΜ από το Υπουργείο Ενέργειας στο Υπουργείο Ανάπτυξης - με βάση το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί - και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στο έργο του φυσικού αερίου, γιατί ο κ. Γεωργιάδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας όλο αυτό το διάστημα και οφείλουμε πολλά στην εξέλιξη του έργου σε αυτόν.

Επίσης, συζητήσαμε και με τον κ. Ψαθά την ανάγκη αναβάθμισης της ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας, η οποία είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία σε λειτουργία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, είμαστε όμως σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να την αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε να προσελκύσει τις επενδύσεις τις οποίες θέλουμε αυτό το διάστημα.

Μιλήσαμε ακόμα για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Νίκη – Φλώρινα – Κοζάνη, του οποίου κάποιες μελέτες ήδη έχουν βγει με πρόσκληση από την Περιφέρεια για άμεση ένταξη, καθώς επίσης και για τους δρόμους Φλώρινα – Πισοδέρι –Πρέσπα και Φλώρινα – Υδρούσα – Νυμφαίο. Ο Φλώρινα – Πισοδέρι –Πρέσπα είναι ήδη ώριμος και μελετητικά και νομίζω ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει, είτε από το Υπουργείο, είτε από την Περιφέρεια.

Τέλος, ανέφερα στον κ. Γεωργιάδη και το πρόβλημα των διατηρητέων κτιρίων που έχουμε στην περιοχή μας και την ανάγκη να βρεθεί μία νομοθετική ρύθμιση, ώστε ο Δήμος να μπορεί να παρεμβαίνει στην αποκατάσταση κάποιων κτιρίων".

 

Απαντήσεις σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που είχαν τεθεί από δημοτικούς συμβούλους.

Ξεκινώντας τόνισε: "Οποιεσδήποτε συγκρίσεις γίνονται με άλλους Δήμους, καλό θα είναι να γίνονται συνολικά. Και τι εννοώ. Εντάχθηκε κάπου το Αμύνταιο ή το Άργος Ορεστικό και το κοινοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν εντασσόμαστε εμείς, γιατί δεν το βγάζουμε; Είχαμε κατηγορηθεί για τις αναβαθμίσεις των σχολείων ότι στην αρχή της θητείας μας δεν εντάξαμε κανένα σχολείο. Τώρα που εντάχθηκαν 14 γιατί δε μιλάει κανείς; Καλό είναι λοιπόν όταν κάνουμε συγκρίσεις να τις κάνουμε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου έτσι ώστε να γίνονται εύκολα οι συγκρίσεις.

Το ίδιο έγινε και με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και με τις εμποροπανηγύρεις. Και σταδιακά βλέπετε ότι τα δημοτικά συμβούλια παίρνουν αποφάσεις να μην γίνουν οι εμποροπανηγύρεις. Γιατί; Γιατί υφίστανται τα μέτρα covid, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πιο ελαστικά απ’ ότι ήταν τον Ιούνιο που έπρεπε να κάνουμε εμείς τη δικιά μας. Γιατί τότε το απαγόρευε το ΦΕΚ. Τώρα δίνουν τη δυνατότητα και βλέπετε ότι παίρνουν αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια για να μην γίνουν. Γιατί γίνονται αυτά; Στόχος μας είναι η προστασία των δημοτών μας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα".

 

Όργανα καλλισθενικής γυμναστικής - παιδικές χαρές

Αναφορικά με την τοποθέτηση των οργάνων καλλισθενικής γυμναστικής και με την παιδική χαρά της Σιταριάς ο κ. Γιαννάκης είπε: "Οι υπάλληλοι του Δήμου ενήργησαν σύμφωνα με τον Νόμο και τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να τηρηθούν. Δε ξέρω αν γνωρίζετε κάτι που δεν έχει τηρηθεί ή να διέφυγε από τους υπαλλήλους. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι τηρήθηκαν όλα και τώρα είμαστε στη διαδικασία πιστοποίησης της παιδικής χαράς.

Σε ότι έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Επιτροπής, δε χρειάζονταν ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση, γιατί ο μεν χώρος στο Νέο Πάρκο είναι χαρακτηρισμένος ως αθλητικός, και τοποθετήθηκαν δίπλα στα ήδη υπάρχοντα αθλητικά όργανα, και έτσι δημιουργήσαμε έναν υπαίθριο χώρο που είναι πολύ χρήσιμος στους συνδημότες μας, για τη δε Σιταριά προμηθευτήκαμε τα όργανα και τοποθετήθηκαν στον ίδιο χώρο από εκεί που είχαν βγει τα προηγούμενα. Είναι πιστοποιημένα όργανα, όλη αυτή η διαδικασία θα πάει στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα πιστοποιήσει την παιδική χαρά. Μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα. Είναι καλό να περιμένουμε μια διαδικασία και μετά να την ελέγχουμε.

Εμείς εδώ είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι που θα πρέπει να προτείνουμε δράσεις και ιδέες. Να μας βοηθήσετε και εσείς, η αντιπολίτευση. Μέσα από τις ιδέες σας να κάνουμε πράγματα. Αν αυτό σας ενδιαφέρει. Αν δεν σας ενδιαφέρει αυτό, δεν σας ενδιαφέρει το καλό των συνδημοτών μας και ενδιαφέρεστε μόνο για την προσωπική σας προβολή και για επικοινωνιακά σόου, τότε θα συμφωνήσω. Αλλά δεν είναι καλό ένας δημοτικός σύμβουλος να λειτουργεί ως επίτροπος καταγγέλλοντας διαδικασίες. Υπάρχουν όργανα για να καταγγείλουμε, υπάρχουν όργανα που θα μας ελέγξουν. Μη δημιουργούμε εντυπώσεις χωρίς λόγος".

 

Ορυχείο Βεύης

Στην ερώτηση σχετικά με το ορυχείο της Βεύης και τη σύγκριση του με το ορυχείο της Βεγόρας, ο κ. Δήμαρχος απάντησε: "Το ορυχείο της Βεγόρας είναι ένα ορυχείο την ιδιοκτησία του οποίου έχει ο Δήμος Αμυνταίου, τη μελέτη την έκανε ο Δήμος Αμυνταίου με δικά του έξοδα και προχωράει η διαδικασία. Το δικό μας ορυχείο, της Βεύης, όπως έχω ξαναπεί, είναι ένα μέρος δημόσιο, έχει ιδιώτες και έχει και δημοτική έκταση. Τη μελέτη για αυτό το ορυχείο, σε συνδυασμό με το ορυχείο του Κλειδιού, την έχει αναλάβει η ΔΕΗ και είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης. Τίποτα δεν θα πάει πίσω για μας που πηγαίνει μπροστά για άλλους. Θα έρθει και η δικιά μας η σειρά. Λίγη υπομονή.

Όλες μου οι επισκέψεις στην Αθήνα έχουν να κάνουν με την ανεργία που μπορεί να πλήξει το νομό μας λόγω του κλεισίματος της ΔΕΗ και των ορυχείων. Πρέπει να βρούμε διέξοδο. Και ποια είναι η διέξοδος; Οι αποκαταστάσεις. Αν είδατε καλά, με τον Υπουργό κ. Σκρέκα γιατί μίλησα; Για ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Για να μας δώσουν τις χρήσεις γης. Και να είμαστε και ειλικρινείς εδώ μέσα. Το είχα πει και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Όλες αυτές οι αποκαταστάσεις ποιους θα ωφελήσουν; Αυτούς που δουλεύουν τώρα στα ορυχεία. Γιατί μην περιμένετε στον πρωτογενή τομέα ή σε ένα εργοστάσιο να πάει να εγκατασταθεί στον χώρο του ορυχείου. Θέλει 10 με 15 χρόνια για να καθίσει αυτό το έδαφος, για να γίνουν όλα αυτά που πρέπει σ' αυτόν τον χώρο. Δυστυχώς έτσι είναι. Να λέμε κάποια πράγματα έτσι όπως είναι, τις αλήθειες.

 

Ύδρευση Μελίτης και Φλώρινας

Στην τοποθέτηση για την ποιότητα του νερού στη Μελίτη, αλλά και στη Φλώρινα, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε: "Πράγματι, έχουμε πρόβλημα με τις βροχές στη Μελίτη. Κάποιες στιγμές προλαβαίνουμε την κατάσταση, κάποιες στιγμές δεν την προλαβαίνουμε και γίνεται χάλια το νερό και δεν μπορεί να το πιει κανένας.

Ήδη, κύριε Καρυπίδη, έχει γίνει αυτό που είπατε. Καταρχάς, δεν ήταν ολοκληρωμένη η σύνδεση του διυλιστηρίου με το φράγμα. Το ολοκληρώσαμε τώρα, όταν πήγαμε να το δοκιμάσουμε και είδαμε ότι έλειπαν κάποιοι σωλήνες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε δοκιμαστικά, όταν υπάρχει πρόβλημα στη Μελίτη, να χρησιμοποιούμε το νερό του φράγματος. Μπροστά στην υγεία του κόσμου θα το κάνουμε και αυτό. Και νομίζω συμφωνούμε όλοι…

Εσείς μπορεί να διαφωνείτε, μπορεί να μην θέλετε το νερό, μπορεί να μην θέλετε τις γεωτρήσεις και προφανώς οι γεωτρήσεις δεν έχουν καλό νερό. Τι να κάνουμε δηλαδή;

Στη Φλώρινα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το νερό που έχουμε. Δεν είναι σωστό αυτό που λέω ως Δήμαρχος, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί στον χείμαρρο της Δροσοπηγής, πρέπει να είμαστε υπερευχαριστημένοι με το νερό που έχουμε, έστω αυτό το νερό που έχουμε.

Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια. Τι κάναμε εμείς; Προσπαθήσαμε. Κάναμε έγκαιρα μελέτες, βρήκαμε και κάποιες μελέτες το αναγνωρίζω, αλλά το θέμα είναι ότι τις καταθέσαμε εμείς. Κάναμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Θα μπορούσαν να γίνουν χρόνια πριν. Αυτό το διυλιστήριο, αν γινόταν πριν από 6-8 χρόνια, δεν θα είχαμε τώρα πρόβλημα. Είμαστε σε μια φάση, λοιπόν, ένταξης του έργου στο Ταμείο Συνοχής με φορέα υλοποίησης την Δ19 του Υπουργείου Υποδομών. Και γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί η ΔΕΥΑΦ δεν θα είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Η Δ19 θα το κάνει γρήγορα. Τρέχουμε. Δεν καθόμαστε. Αναγνωρίστε το μας. Δώστε μας και εσείς μία ώθηση. Μην κατηγορείτε συνέχεια".

 

Μελέτες και έργα

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Γιαννάκης ανέφερε: "Όπως είπε και ο κ. Ζαμανίδης, παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις με την απολιγνιτοποίηση και την πανδημία, μπορέσαμε και μειώσαμε σημαντικά το χρέος του Δήμου. Εντάξαμε επίσης πάρα πολλά έργα και έχουμε κάνει και προτάσεις άλλων 35 εκ. ευρώ, των οποίων περιμένουμε την ένταξη. Είναι έργα αυτής της δημοτικής αρχής.

Ξέρετε ότι το αύριο είναι μακριά από το σήμερα στα έργα του Δήμου. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει και εντάξεις και και… Γιατί; Οι υπάλληλοι του Δήμου πόσοι είναι; Πόσο να τους «τεντώσουμε»; 4 μηχανικοί είναι. Τι να πρωτοκάνουν; Ασφαλτόστρωση; Επίβλεψη; Μελέτη που θέλω εγώ; Να βοηθήσουν στην ένταξη να καταθέσουμε τις προτάσεις; Είναι δύσκολα. Παρόλα αυτά κάνουμε. Και κάθε μέρα κάνουμε περισσότερα. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορεί ο ένας τον άλλον. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί. Για μένα δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Βλέπω όλους τους δημοτικούς συμβούλους το ίδιο. Η αντιπολίτευση προφανώς όταν βλέπει κάτι στραβό να το ελέγχει μέσα σε εισαγωγικά, όχι να κάνει τον δικαστή".

 

Ζημιά στο ταρτάν του ΔΑΚ

Για τη χρήση του ΔΑΚ στις εκδηλώσεις "Πρέσπες" υπήρχε σχετικό παραχωρητήριο και σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη "η ζημιά στο ταρτάν έγινε χωρίς την ευθύνη κανενός. Αυτός που είχε το φορτηγό έστριψε τη ρόδα, οπότε έγινε η ζημιά. Έχουμε φτάσει στην αποκατάσταση και προς τιμήν του ο κ. Λιάνης είπε ότι αναλαμβάνει αυτός την αποκατάσταση με την όποια τεχνική υπάρχει".

 

Δημόσιες τουαλέτες

"Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, αλλά πρέπει και εμείς ως δημότες να τις προσέχουμε" ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε: "Τις καθαρίζουμε τώρα και μετά από μισή ώρα είναι βρώμικες. Δε μπορούμε να έχουμε, δυστυχώς, έναν υπάλληλο που να είναι εκεί μόνιμα και να καθαρίζει. Εκτός αν βάλουμε κάποιον να παίρνει ένα ευρώ από τον καθένα που μπαίνει, όπως γίνεται στο εξωτερικό, και να καθαρίζει. Αλλά νομίζω ότι δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας αυτό".

 

Δημοτικά τέλη ΑμΕΑ

Τέλος, για τα δημοτικά τέλη των ΑμΕΑ ο Δήμαρχος τόνισε: "Είναι μια προεκλογική μας δέσμευση. Δυστυχώς, δε μπορεί να γίνει ατομικά, γιατί πάνε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα πάρουμε τη σχετική απόφαση σύντομα. Απλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τα ποσοστά και με το πόσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και δικαιούνται. Αυτό θα πρέπει να γίνει με έναν ειδικό τρόπο και έχουμε καταλήξει ότι θα πρέπει να γίνει με μία επιστροφή χρημάτων στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή θα πληρώνουν κανονικά και στο τέλος του έτους θα γυρνάει πίσω το σχετικό ποσό".

 

Η συνεδρίαση

 

Η συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2021, μετά από πολλούς μήνες, ήταν η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων που έφεραν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ όσοι δεν είχαν συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. "Καθορισμός ωραρίου απασχόλησης Υπαλλήλων με τις παρακάτω ειδικότητες επί εικοσιτετραώρου βάσης απασχόλησης για το έτος 2022" με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. "Σχετικά με την αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2021 του Δήμου Φλώρινας¨ με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τορλαχίδης, Καρυπίδης, Μπαρδάκας, Ιωακειμίδης και Αλεξιάδης.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. «Παράταση υλοτομίας των συστάδων 1γ και 3γ, 3η, 3ζ δάσους Ακρίτα» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. «Παράταση υλοτομίας της συστάδας 4α δάσους Πολυποτάμου» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

3. «Λήψη απόφασης για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 31/2021 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

4. «Επέκταση ηλεκτροφωτισμού στην Κοινότητα Φλαμπούρου Δήμου Φλώρινας» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 34/2021 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) με εισηγητής τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

5. «Αύξηση ωρών εργασίας προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ. κλάδου Υ.Ε. Καθαριστριών-στών σχολικών μονάδων» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Δούμτση, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.