Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ευτροφισμός

Η υπερβολική ανάπτυξη των καλαμιώνων στους ποταμούς και στις λίμνες είναι αποτέλεσμα του ευτροφισμού λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων ειδικά νιτρικών που πέφτουν με τις απορροές από τα γύρω χωράφια. Σε αυτό συνέτεινε και η εντατική καλλιέργεια. Έτυχε να βρεθώ στην Αυστρία και είδα δύο λίμνες μάλιστα η μία είχε οικιστικό ιστό πέριξ και το νερό το έβλεπες τζάμι χωρίς ένα καλάμι! Εκεί απαγορεύεται η χρήση λιπασμάτων και τις κοπριές από τους σταύλους τις εναποθέτουν στα γύρω λιβάδια. Τί γίνεται με τα καλάμια που σαπίζουν, καταναλώνεται ενεργό οξυγόνο του νερού για την πλήρη αποδόμηση τους με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβαίνει να βλέπουμε ψάρια ψοφια και το νερό γίνεται βούρκο στον βυθό. Όπως συμβαίνει σε αβαθείς λίμνες που δεν ανανεώνεται επαρκώς το νερό. Μια λύση είναι να κόβονται τα καλάμια με κάποιο τρόπο αλλά όχι σαν αυτό που το πήραν και δεν έκανε και πέταξαν και το μηχάνημα και τα λεφτά τζάμπα. Η βιομάζα που θα βγαίνει έξω θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση. Άλλος τρόπος ανανέωσης και οξυγόνωσης των λιμνών είναι η εκτροφή βουβαλιών που τρώνε τα κάθε είδους χόρτα και δημιουργούν με την κίνηση τους μια συνεχή ανάδευση του νερού. Όχι όμως στην εγκληματική καύση που δημιουργεί οικολογική καταστροφή σε όλο το οικοσύστημα, όπως γίνεται κάθε χρόνο στην λίμνη των Πετρών για άνομα συμφέροντα ή από....πυρομανείς!
Ρηγίνος Μέσσιος ιατρός υγιεινολογος

3 σχόλια:

  1. ..Η λυση..του ''Γορδιου δεσμου'',των καλαμιωνων,ειναι οι νεροβουβαλοι!!!Παλιοτερα ολα τα παραποταμια,χωρια μας,κι αυτα του βαλτου,εκτρεφανε,και κερδιζανε απ αυτα τα χρησιμα,ανθεκτικα,οικονομικα πλασματα,που κυριαρχουν στον,υδροχαρη, τριτο κοσμο...Το κακο η καλο,ειναι οτι εμεις,δεν ειμαστε,ουτε ,τριτος,ουτε πρωτος κοσμος!!!Μια μεσοβεζικη,γκλαμουρατη,ψευτοκατασταση ειμαστε,μεχρι,να πεσουμε..στη τριτη εθνικη..Τοτε θα ανακαλυψουμε τη χρησιμοτητα..του νεροβουβαλου!!!Και θα παψουν κι οι πυρκαγιες..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πάρουμε βουβάλια για να απαλλαγούμε από του καλαμιώνες. Ήμαρτον Κύριε. Κάτι σας βάζουν στο γάλα, δεν εξηγείται αλλιώς, χα χα χα
    Ο νοικοκύρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδαμε και στην Πρέσπα τι κατάφεραν οι νεροβουβαλοι μια τρύπα στο νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.