Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Αρχίζουν οι εργασίες ανάπλασης του κέντρου του Αμυνταίου (ΦΩΤΟ)

Αρχίζουν  προσεχώς οι εργασίες ανάπλασης του κέντρου του Αμυνταίου. Συγκεκριμένα προβλέπεται να αλλάξει όψη ,η περιοχή που περικλείεται

από την οδό  Τρ. Χατζή, την Πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και την επέκταση της, μέχρι το ύψος  της Λέσχης Αξιωματικών.

Το σχέδιο ανάπλασης, το οποίο παρουσίασε ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου, δημοτικός σύμβουλος  κ. Χρήστος Θωμαΐδης,  μαζί με την σύμβουλο του έργου  αρχιτέκτονα κ. Καλλιρόη Τζιμίκα,  κατά την 12η συνεδρίαση ΄Δ.Σ. του 2021, βασίζεται  σε συγκεκριμένα  ιστορικά στοιχεία της πόλης, τα οποία  θα είναι ορατά στους διαβάτες, με διάφορες μορφές, όπως περιγράφονται πιο κάτω  και  από τα οποία θα μπορεί ο δημότης ή ο επισκέπτης  να ενημερωθεί για την πορεία της πόλης, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Ο χώρος της ανάπλασης έχει χωριστεί σε τρία τμήματα.

Το πρώτο τμήμα,  αφορά την  οδό Τρ. Χατζή και  την λεγόμενη «παραλία» –το πεζοδρόμιο δηλαδή που βρίσκεται ανατολικά της εκκλησίας  Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης. Θα επιχειρηθεί μια σχεδιαστική αναβίωση των γραμμών του τραίνου στο δάπεδο του δρόμου, αλλά και στο πεζοδρόμιο της παραλίας, μιας και το τραίνο  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Αμυνταίου.

Το δεύτερο τμήμα το οποίο περιλαμβάνει τον χώρο μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι την αρχή της οδού Νικολαΐδη θα περιέχει σημεία στάσης και σημεία ενδιαφέροντος με ισχυρούς συμβολισμούς και ισχυρές αναφορές, π.χ. όπως ένα υδάτινο στοιχείο με 4 υπόγειους πίδακες, που αναπαριστά σε κάτοψη το νόμισμα με την κεφαλή του Μακεδόνα βασιλιά Αμύντα του 3ου, αναφορές για το σταφύλι και το κρασί, τα χάλκινα  κλπ.

Το τρίτο  τμήμα στο οποίο θα γίνει  παρέμβαση  είναι  πλατεία , απέναντι από το παλιό 1ο δημοτικό σχολείο το λεγόμενο «Αχλάδι» και αναφέρεται ως η «Πλατεία από το παρελθόν στο παρόν». Θα υπάρχει ένα διευρυμένο καθιστικό και ένα υδάτινο στοιχείο με 24 υποδαπέδιους  πίδακες.

Στο χώρο της ανάπλασης προβλέπεται η κατασκευή ένος ακόμη κύκλου για την ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Προβλέπεται πεζοδρομοποίηση της οδού Τρ. Χατζή και του μονόδρομου μπροστά από την καφετέρια «Τα Ρόδα», ενώ ο μονόδρομος μπροστά από το παλιό 1ο δημοτικό σχολείο θα γίνει διπλής κατεύθυνσης.  

Μιλώντας  κατά την συζήτηση του σχεδίου ανάπλασης ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης είχε τονίσει πως το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τα έργα  στο κέντρο και στο πάρκο του Αμυνταίου, αλλά και με τα έργα του OPEN MALL- με στόχο την  αισθητική αναβάθμιση των εμπορικών καταστημάτων, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου,  θα αλλάξει την όψη της πόλης.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι η  υλοποίηση του σχεδίου  πραγματοποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και το κόστος της ανάπλασης θα ανέλθει στο ποσό του 1.513.780 ευρώ

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα OPEN MALL βρίσκεται σε  πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου  Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη  προβλέπεται στο επόμενο δίμηνο η δημοπράτησή του και η υλοποίηση του  μέχρι το Φθινόπωρο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση της ανάπλασης στο YouTube στη διεύθυνση  https://www.youtube.com/watch?v=9h8ppp5BP7E&t=7430s

Χρονικό  σημείο της συζήτησης  1:37:05h 




















10 σχόλια:

  1. ..Αυτα τα ονειρικα,φουτουριστικα, αρχιτεκτονικα σχεδια και προτασεις(χωρις προς θεου να θελω να θιξω τους αχιτεκτονες),ειναι πολυ ομορφα στο χαρτι και τις διαδραστικες απεικονισεις...Στο φιναλε,ουτε οι..υπογειοι πιδακες,θα λειτουργουν,ουτε τα διαφορα εφετζηδικα μαραφετια,θα προσφερουν, οσα υποσχεται η προταση...Δεν ειμαστε.. Βερσαλιες,για εντυπωσιακα ,κολπα...Νερο,καθαριοτητα,τηλεθερμανση,βιολογικος καθαρισμος,ειναι οι βασικες αναγκες της πολης(που υπαρχουν, αλλα θελουν τη φροντιδα τους)..Τα αλλα..ειναι ''ρεπανακια για την ορεξη'',σε πολιτες, που στη πλειοψηφια τους,τα βγαζουν δυσκολα.Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αποτελειώσετε το ήδη κατεστραμμένο Αμύνταιο που μετα από την κάθε ευφάνταστη πινελιά που προσθέτει η εκάστοτε δημοτική αρχή τις τελευταίες δεκαετίες…έχει γίνει τουλάχιστον αποκρουστικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει ένας άχρηστος περιφερειακός που διακόπτεται από τις γραμμές του τρένου και δεν υπάρχ καμία διαμαρτυρία τόσα χρόνια εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι χτενίζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην βλέπετε μόνο το τυράκι δείτε και την φάκα.
    Θα πληρώσει ο Δήμος ένα «κάρο» λεφτά για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πρώην προέδρου.
    Τυχαία η επιλογή της αρχιτεκτόνισσας;
    Κακός σχεδιασμός και αισθητική άσχετη με την περιοχή και τον τόπο, ένας επισκέπτης από κάποια μεγάλη πόλη δεν αναπολεί τσιμέντα και συντριβάνια από αυτά έχει χορτάσει .
    Παγκάκια με ένα μικρό γραφικό δεν λένε τίποτα σε κανένα πόσο μάλιστα σε κάποιο πιθανό επισκέπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείτε πρώτα τι θα κάνετε με την στάθμευση των οχημάτων και μετά κάντε όποια ανάπλαση θέλετε. Ήδη κάθε Δευτέρα παρκάρουν ο ένας πάνω στον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο…! καιρός να γίνει και κάτι καινούργιο, κάτι το όμορφο στην πόλη μας!! Εσείς που είστε όλο γκρίνια και δεν χαίρεστε με τίποτα, πρέπει να το σταματήσετε αυτό, πρέπει να γίνονται συνέχεια καινούργια και όμορφα πράγματα στην πόλη, δεν έχει σημασία ποιος δήμαρχος θα είναι για να τα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ......Ο ανοιχτοι χωροι στο κεντρο(πλατειες,παρκο,γραμμες τραινου),το εβδομαδιαιο, πλουσιο παζαρι, η ετησια εμποροπανηγυρις,η τηλεθερμανση,η ευκολη προσβαση,απο ολα τα σημεια του οριζοντα,ο σταθμος του τραινου,η γεωγραφικη και γαιοφυσικη,θεση της μικροπολης μας,ειναι θυσαυρος,ανεκτιμητος,που απλα θελουν, ηπιες,προσεκτικες παρεμβασεις,μικροβελτιωσεων...Το,κοντινα μελλοντικο προβλημα των πολεων,δεν θα ειναι τα..συντριβανια,αλλα οι ανυπαρκτοι ανοικτοι δημοσιοι χωροι,να κινουνται,να παρκαρουν, και να απολαμβανουν οι ανθρωποι...Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και όταν θα ψάχνουν πάρκινγκ στα Πευκάκια θα στρίβουν για Πτολεμαΐδα.Αντίο Αμύνταιο !!! σε έθαψαν ένας επιστήμονας καφετζής και ένας Δήμαρχος που αν φύγει από την διαδρομή Αμύνταιο Φιλώτα θα χαθεί.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ OPEN MALL ΒΡΕΕΕΕΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..Ενα..Φαραωνικο,και φανφαρονικο εργο,ειναι η διαφημιζομενη αναπλαση, του κεντρου της πολης μας!!!Θα βρεθουν οι δημοτες.στο χαος,μιας πολυμηνης ταλαιπωριας,μιας περιπου..βομβαρδισμενης πολης..Κι ο επομενος Δημαρχος, θαχει να λυσει.ενα κουβαρι μπλεγμενο,μεταξυ εργολαβων,υπεργολαβων , καθυστερησεων,υπερτιμολογησεων,υπευθυνων και συνηθως..ανευθυνων!!!!Τα δε ..συντριβανια,θα λειτουργησουν..το βραδυ της πρωτοχρονιας,του2024!!!(για δεκαρια μερες,δηλαδη,γιατι μετα, θα εχουν..χαλασει)..Δεν ειμαι..''μετα Χριστον προφητης'',απλα,εκφραζω,αυτο που θα υποστουμε,με πιθανοτητα,99%!!!!(Στεργιο, κανε ενα video,τη σημερινη κατασταση,του υπο ''αναπλαση'' κεντρου,και αλλο ενα,μετα ενα χρονο,με σκαμενη ολη τη πολη)..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τον άχρηστο περιφερειακό που διακόπτεται από τίς γραμμές του τρένου ούτε λογως ? πόσο μα πόσο τέλειο θέαμα είναι εκεί έχει και τα πεζοδρόμια πινακίδες κυκλοφορίας που οδηγούν Που? ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.